U Timočkoj krajini otkrivene značajne rezerve zlata i bakra

U Timočkoj krajini otkrivene značajne rezerve zlata i bakra

5 avgusta 2013

where-to-find-gold-in-oregon-300x199Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević izjavio je danas da su otkrivene značajne rezerve zlata i bakra u Timočkoj krajini i da se mnoge strane kompanije interesuju za geološka istraživanja u Srbiji.

U prethodnih godinu dana Ministarstvo je izdalo ukupno 51 odobrenje za izvođenje geoloških istraživanja mineralnih sirovina i 78 odobrenja za hidrogeološka istraživanja, rekao je Bačević u Klubu poslanika, gde se sastao s predstavnicima rudara, povodom obeležavanja Dana rudara, 6. avgusta.

Najviše interesovanja, prema njegovim rečima, bilo je za istraživanje zlata, litijuma i bora, bakra i pratećih metala, a finansijska ulaganja u geološka istraživanja iznosila su 6,6 miliona evra. Ministar je istakao da država nije odustala od razvojne politike da rudarstvo podigne na noge, s obzirom na to da samo od te privredne grane Srbija može da ima značajne prihode.

Bačević je ocenio da država nema prava da ne iskoristi tako veliku razvojnu šansu kakvu ima u oblasti rudarstva. Država Srbija uskoro će potpisati sporazum o geološkim istraživanjima sa kineskom državnom kompanijom Bitek risorsiz, najavio je Bačević.

Kompanija Bitek risorsiz iz Pekinga, čiji je osnivač državni geološki institut Kine, već nekoliko godina je prisutna u Srbiji preko kompanija Rio Tinto i kompanije Avala risorsiz. Bačević je pojasnio da je u pitanju saradnja „koja ne proizvodi obaveze, već naučna i tehnološka saradnja“ između Geološkog zavoda Srbije i Geološkog instituta Kine.

Sličan sporazum Srbija je potpisala pre dvadesetak dana u Belorusiiji sa njihovim Geološkim zavodom koji ima „sjajnu opremu“, rekao je ministar.

„Želimo da se prirodna bogatstva naše zemlje i prerađuju u Srbiji, jer tako možemo da razvijamo tehnologiju prerade“, zaključio je Bačević

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *