У Токију премијера Хубачевог текста

U Tokiju premijera Hubačevog teksta

2 jula 2017

U TOKIJSKOM teatru A La Place u četvrtak veče će premijerno biti izveden komad Željka Hubača „Bizarno“, u režiji Cujoši Sugijame, a u prevodu Branke Takahaši.

– Pre dve godine producent japanskog teatra je tokom boravka na Bitefu bio u potrazi za srpskim savremenim dramskim tekstom. Između ostalih, pročitao je i moju dramu „Bizarno“. Usledilo je javno čitanje komada u Tokiju marta prošle godine, a sad i premijera. Zaista mi je velika čast da, posle izvođenja drama Ljubomira Simovića i Dušana Kovačevića u tom delu sveta, i moj komad doživi japansku praizvedbu – ističe Željko Hubač.

Do kraja ove sezone predstava će deset puta biti igrana „u bloku“, a sve reprize su već rasprodate. Tokom boravka u Japanu, predviđene su i tri sesije razgovora sa autorom, čiji će moderatori i učesnici biti pozorišni kritičari, prevodioci i direktori tokijskih pozorišta.

Drama „Bizarno“ do sada je tri puta postavljana u BiH i u Srbiji. Predstava se već četiri sezone igra u Narodnom pozorištu u Beogradu, a rađena je u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem i u režiji Snežane Trišić. „Bizarno“ je do sada odigrano 70 puta i osvojilo je sedamnaest festivalskih priznanja.

Hubač je za dramu „Bizarno“ nagrađivan u više navrata, a po sopstvenom priznanju jedna od najznačajnijih nagrada mu je ona koju je dobio na regionalnom Festivalu pozorišta/kazališta u Brčkom. U konkurenciji su bili značajni pisci s bivšeg jugoslovenskog prostora, među kojima su i Mirko Kovač i Ante Tomić. Inače, na konkursu za dramski tekst Sterijinog pozorja 2007. godine, komad „Bizarno“ je uvršten među pet najboljih u toj godini. Štampan je u časopisu „Scena“ na srpskom i engleskom jeziku, a potom su usledili prevodi na ruski, poljski i bugarski jezik.

FUGA O SMRTI

O DRAMI „Bizarno“ objavljivani su prikazi u domaćim i inostranim medijima, među njima i u časopisu American Theatre Magazin. Pozorišna kritičarka Nikol Estvanik Tejlor, između ostalog, piše da je „Bizarno“ crnohumorna fuga o smrti koja se odvija na različitim nivoima jednog solitera, a kroz koju je zanimljivo plasiran osećaj neizbežnosti tragičkog ishoda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *