У ТОКУ ЈЕ АГРЕСИЈА на Србију у режији НАТО-а!

U TOKU JE AGRESIJA na Srbiju u režiji NATO-a!

22 marta 2019

Vojska Republike Albanije već drugi put u protekla dva meseca izvodi zajedničke vežbe sa takozvanom Vojskom Kosova na teritoriji Kosova i Metohije. Tačnije, na teritoriji Srbije.

Prvi put je ova vežba bila pod velom borbe protiv terorizma, da bi ova koja je u toku navodno bila usmerena na regovanje u brdsko-planinskim uslovima.Ko je dozvolio i zašto ulazak strane armije na, po međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244, teritoriju Srbije?

Ljuban Karan, bivši ofocir KOS-a u penziji, za Sputnjik kaže da je ovo vid provokacije koji nije mogao da se desi bez odobrenja, pre svega NATO-a. On podseća da je Albanija član ovog vojnog saveza, ali naglašava i da ovo nisu vežbe pod zastavom NATO-a, već pod nacionalinim zastavama.

„Bez saglasnosti Kfora i NATO-a albanska vojska nije mogla da dođe na teritoriju Kosova. Dakle, oni su morali da daju saglasnost te vrste. Oni nas u stvari navikavaju na prisustvo albanske vojske na Kosovu. Ovaj put to može da bude pod maskom sporednih vojnih vežbi. Samo izvođenje ne mora biti direktna opasnost po Srbiju, ali opasnost je u tome što nas navikavaju na albansku vojsku na Kosovu, da bismo mi to prihvatili kao nešto normalno“, smatra naš sagovornik.

Karan podseća da iako po Rezoluciji 1244 određeni broj srpske policije i vojske može pod upravom Kfora da bude legalno prisutan na Kosovu i Metohiji, to se ne dešava, jer to Priština ne dozvoljava. U tom kontekstu, on ovo vidi kao dvostruke aršine koje strane sile sprovode na Kosovau.

„Po Rezoluciji 1244 Kosmet je srpska teritorija, a ovo što oni rade, jeste čista provokacija koju je vrlo teško izdržati. To je provokacija do te mere da vam strana vojska, koja je još pritom neprijateljska i koja nam ne želi dobro, ulazi na Kosmet kao da je to stvarno njihova teritorija, kao što planiraju da to zaokruže u okviru njihove neke ’velike Albanije‘. Tako da nije toliko problem što oni to rade, već što međunarodni faktori koji bi to trebalo da zabrane, osude i spreče, na sve to ćute. Na Zapadu se to sve posmatra kao normalna vežba koja nema veze sa albanskim aspiracijama. To nije tačno“, navodi on.

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji, ovaj čin Albanije vidi kao presedan u međunardnim odnosima na evropskom prostoru.

„Naime, taj sâm akt jeste povreda Ustava i suvereniteta Republike Srbije i mislim da organi Srbije treba da reaguju i da iskažu svoj stav i prema međunarodnim institucijama, i Ujedinjenim nacijama, i prema Kforu, i samoj Albaniji. Ovakav postupak bez odobrenja Beograda je nerazuman. A posebno odobrenje Kfora, jer je u suprostnosti sa Rezolucijom 1244“, napominje naš sagovornik.

Profesor Kovač kaže da što se tiče bezbednosnog i političkog aspekta, sâm pristup Albanske vojske na teritoriji Kosova i Metohije jeste simboličan, ali i opasan.

„Na taj način Albanija direktno pred međunardnom javnošću iskazuje svoje pretenzije i u spoljnopolitčkoj dimenziji se ponaša kao da je to deo njene buduće državne teritoriije. To je ta konceptualna ideja o pripajanju Kosova posle rešavanja njegovog statusa u tu jedinstvenu albansku državu u životu“, napominje dr Kovač.

On podseća da su Albanija i Kososvo najavili integracije na više nivoa javno i u krajnjem slučaju, on smatra da mi treba kod velikih sila da tražimo da se iskaže adekvatan stav, jer je suverenitet Srbije povređen.

Drugim rečima, nema nijednog razloga da albanska vojska bude na Kosovu osim ako nije okupatorska, a ovi potezi Albanije su maltene na granici sa nezvaničnom objavom rata Srbiji.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Željko says:

  Rezoluciju 1244 su potpisali Srbi kao SRJ, mislim da je to prestalo važiti još 2003. kada je osnovana SCG ili 2006. kada je Srbija postala neovisna država!

  • Nikanor says:

   Željko (iz Zaprešića) Rezolucija 1244 nije prestala važiti, a Srbija je pravni sledbenik SRJ, kao što je i SRJ bila pravni sledbenik SFRJ. Da si pročitao Rezoluciju 1244, koja ima i nakoliko aneksa, bilo bi ti potpuno jasno da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije, sa najvišim stepenom autonomije. Da je Rezolucija 1244 prestala važiti zašto bi se i sad o njoj raspravljalo u SB OUN i zašto vlasti iz Prištine traže izglasavanje nove rezolucije, nakon potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom? Pravno obavezujući sporazum, kako to i sami tvorci nezavisnog Kosova ističu, nije ništa drugo do priznavanje nezavisnosti Kosova. Ako to aktuelna vlast u Srbiji učini to će biti nezabeležen akt veleizdaje ne samo u Srbiji, već i u svetu. Znaš li da ni pet država članica Evropske unije nije priznalo nezavisnost Kosova (Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar). Znaš kad će Španija (zbog Katalonije) i Kipar (zbog okupacije severa svoje države) priznati nezavisnost Kosova? Nikad! Što je Kipar primljen u EU, a da ga nije priznala ni jedna država EU? Zbog toga što ni jedna država EU nije učestvovala u okupaciji dela te države. Ne laje kuca radi sela već radi sebe, te tako i oni koji traže nezavisnost Kosova to čine radi abloicije sopstvene odgovornosti za nelegalnu vojnu intervenciju nad SRJ. Niti je Savet bezbednosti UN odobrio intevrenciju, niti je SRJ bila članica NATO.

   • Nikanor says:

    Ispravka - Što je Kipar primljen u EU, a da ni jedna država članica EU nije tražila da prizna nezavisnost dela svoje okupirane teritorije?

   • Željko says:

    Hvala Vam na odgovoru!

 2. opet ja says:

  Pa neka ih Vučko spreči, imamo nove avione, tenkove, obučenu vojsku i policiju...ali neće on jer mu je zadatak da prizna nezavisno Kosovo.

 3. Vladimir Monomah says:

  Evo da vidimo sta ce nemacki pudl da uradi? Da li poslati protestnu notu državi agresoru? Ili mozda pozvati na kanabe, na "razgovor" ambasadora agresorske države? Ili sto bi uradili svi normalni drzavnici( koji DRŽE-zato se i zovu DRŽAVNICIMA- do digniteta i integriteta države i institucije koju predstavljaju) isterali napolje istog??? A sopstvenu drzavu, vojsku i narod mobilisali do te mere da sljamu ne padne na pamet da uđe u Srbiju na Kosovo!!! Nema ništa od ovoga sve dok pudlica trckara oko gazde i uvija guzicom i repom!!!

 4. marko says:

  ODAVNO JE SRBIJ I OBJAVLJEN RAT VEC OD 1991 KAKO OVDE PISE NIKAD NIJE PRESTAO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *