У ТОKУ ЈЕ НАПАД НА ТУРСKИ ТОK! Запад и Kијев чине све да га униште, баш како и Северни ток! (ВИДЕО)

U TOKU JE NAPAD NA TURSKI TOK! Zapad i Kijev čine sve da ga unište, baš kako i Severni tok! (VIDEO)

13 juna 2023

Posle napada na ruski brod Priazovje, Oružane snage Ukrajine, uz pomoć Zapada, mogle bi napadnu gasovode u Crnom moru. Pre nekoliko meseci miniran je gasovod Severni tok, a Rusija i Zapad se međusobno optužuju za taj incident! Ako bi Turski tok „ispao iz sistema“ naša zemlja bi imala ogroman manjak struje i gasa.

Mogući cilj delovanja ukrajinskih tajnih službi objasnio je kapetan prvog reda rezerve, vojni ekspert Vasilij Dandikin.Ovo je drugi napad morskim dronovima. Brod je bio u istom području gde je bio“Ivan Hurs“, koji je takođe napadnut od strane ukrajinskih tajnih službi.

Ključa u Crnom moru

Zadatak broda je da obezbedi bezbednost dva gasovoda – „Plavog“ i „Turskog“ toka. Ovaj brod je prilično moderan, iako je izgrađen još u sovjetsko vreme. Ovo je srednji izviđački brod, njegov zadatak je da prati potencijalnog neprijatelja. Učestvovao je u mirovnim operacijama i tu je zamenio Ivana Hursa. Sa tačke gledišta naoružanja, brod Priazovje je moćniji „, objasnio je ekspert.

Verovatno žele da ponove ono što se desilo sa Severnim tokom.

Ministarstvo odbrane Rusije je 11. juna izvestilo da Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu ruski brod „Priazovje“, koji obezbeđuje bezbednost gasovoda Plavi tok i Turski tok u Crnom moru. U resoru tvrde da je za ovo korišćeno šest bespilotnih čamaca. Ruske snage su uspele da ih unište.

Vojni analitičari procenjuju da je ovo novi pokušaj zapadnih tajnih službi da preko Ukrajine maskiraju svoje učešće u planiranom napadu na ruski gasovod „Turski tok“.

Podsetimo, pre nekoliko meseci miniran je gasovod Severni tok, a Rusija i Zapad se međusobno ooptužuju za taj incident!

Napadi na Severni tok 1 i 2 , svakako su, najdrastičniji primeri u 10.000 napada na energetsku infrastrukturu, koliko ih je izbrojao švajcarski Instutut „Paul Šerer“ da su se desili od 1980. godine.

Rat na dnu mora

Rat na dnu mora, kako analitičari zovu moguće sukobe oko ključnih podvodnih infrastrukturnih objekata, već godinama predstavlja predmet rasprava stratega, koji jednako dugo upozoravaju da nekoliko država, uključujući SAD, Kinu, Rusiju i Veliku Britaniju, ima sredstva da takve napade izvede.

Zapadne obaveštajne službe tvrde da Moskva na raspolaganju ima robote sposobne da prate podvodne kablove ili gasovode i postave eksplozivna punjenja, zbog čega će biti pokrenuta istraga o kretanju svih brodova i podvodnih dronova od početka godine.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) još tokom leta upozorila je Nemce na moguće napade na Severni tok, tvrdeći da su presretnute ruske komunikacije u kojima se izražava zabrinutost zbog mogućih ukrajinskih akcija usmerenih protiv ovog gasovoda.

Prema izvorima magazina Špigl, Ukrajinci su, navodno, pokušali da unajme brod u Švedskoj kako bi izveli ovakvu operaciju, ali je CIA kasnije ocenila da ruski izvori nisu preterano kredibilni.Gotovo istovremeno, Rusi su za sabotažu gasovoda u danskim vodama optužili Sjedinjene Američke Države, navodeći da je zona u kojoj su se eksplozije dogodile bila pod kontrolom američkih obaveštajnih službi.

– Sankcije nisu bile dovoljne Anglosaksoncima. Prešli su na sabotaže… Počeli su da uništavaju panevropsku energetsku infrastrukturu. Svima je jasno ko ima koristi od ovoga. Oni koji imaju koristi, to su i uradili – rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

O ključnog značaja za Srbiju!

Zaštita Turskog toka od ključnog je značaja i za Srbiju! Ako bi Turski tok „ispao iz sistema“ naša zemlja bi imala ogroman manjak struje i gasa. U problemu bi bile gasne elektrane TETO Novi Sad, Zrenjanin i TETO Pančevo.

Najstrašnije u svemu je to što je Beograd nemoćan i ne može zaštiti gasovod u Crnom moru! Istina naša policija i BIA čine sve da spreče napad na gasovod na teritoriji Srbije, ali…

(Mediji)

KOMENTARI7 komentara

 1. milorad5 says:

  meni je ovo samo dokaz da u vašingtonu sede potpuni ludaci ili infantilni neurastenici na narkoticima...ovo su potezi koji su siguran put u katastrofu...mogu oni da lažu koliko hoće ali SVIMA je sada jasno šta je ukrajina i KO je počeo da vrši diverzije i napade svuda po svetu kako mu odgovoara..ovo što se dešava rusiji može da se desi bilo kome drugome ako nije po volji despota i ludaka u vašingtonu....uništavnje ključnih energetskih objekata je siguran put direktne destabilizacije bilo koje države ili vlade i pošto su očigledno krenuli tim putem biće im verovatno uzvraćeno,ne samo od strane rusij...iako se u USA nadaju da će ih delimična geografska izolovanost i policijska držva nadzora koju su stvorili poštedeti većih udara..to je samo pusta nada..onako kako je lako uništiti rafineriju u rusiji isto tako je lako uništiti rafineriju u americi...kapitalna postrojenja je nemoguće efikasno i sigurno zaštititi sem potpunom vojnom mobilizacijom i permanentnom stražom..i opet su jako ranjiva a distribucione mreže bilo koje vrste od energetskih do informacionih je NEMOGUĆE zaštititi...ako ne bude nuk.udara do zime biće velikih problema na zapadu sa strujom ili internetom ili gorivom čak..oni uopšte nisu svesni koliko je lako to da se uradi kada se dobro organizuje i bez obzira na sve njihove pripreme to neće moći sprečiti....samo nekoliko dobro tempiranih i ponovljenih udara na energetiku u USA će tu ekonomski poljuljanu džavu baciti u duboku recesiju...i samo to je dovoljno da PUKNU KO LUBENICA u vrlo kratkom roku..ali njihova najveća mora je kidanje kablova za berze i zaustavlljenje sigurnih muljatorskih transakcija pranja novca i nemogućnost štelovanja indexa jer će berze morati da prekinu rad bez konekcije...to bi bila gora katastrofa za njih možda čak i od nuk.udara...ne vidim kako će oni sprečiti ruse da urade to i mislim da rusi već rade na tome posle uništenja s.toka....problem je PRECIZNA lokacija i detekcija mete i to traje duže vreme ali jednom kad ih uhvate za rep mogu da zaborave na tu liniju....medjutim saasvim je sigurno da postoje rezervni sistemi i mislim da rusi nisu glupi da ih ne potraže pogotovo što je softverski moguće utvrditi njihovu približnu geografsku lokaciju (početak i kraj prenosa) i na osnovu toga odrediti moguću putanju hard-linka...ne može se to sakriti:) to isto važi i za energetske konekcije:)

  • Zoran says:

   Stavi tacku negde bolesniku.

   • Rista Bre says:

    Ma ne znam koji si Zoran. Možda zubarkin muž? Ali nisam siguran pa da dodam samo onako uopšteno. Ti verovatno poznaješ Srpsku gramatiku i sve ostalo, pa da se ne bi kidao dalje i lupao ko Maksim po diviziji, lepo kopiraš ceo tekst, ispraviš ga i ponovo objaviš i kažeš - "Pošto mi smetalo, evo ja sam sve to napisao kako treba!" A ja ću da te prekontrolišem i da vidim koliko si pametan. Jel važi? Kao prvo, da ne bi ispao blesav, prvo počni da pišeš srpskim pismom kada već kritikuješ. Pravilno si trebao da napišeš - "Stavi tačku negde, bolesniku!" Jel sad shvataš koliko si omano? E, a sad, ti ispravi miloradovo pisanje.

 2. Kosovac says:

  Ovaj članak se u naslovu sekira što Zapad i Kijev čine sve da unište Turski Tok, a u tekstu navodi čitaoce (srpske ovce) na zaključak da Rusi vrebaju trenutak kada će mazohistički sami uništiti svoj gasovod, kao što su uništili svoj Severni Tok, a za uzvrat optužiti siroti NATO pakt da je uradio to gnusno delo. ……………Pre bi se reklo da je ovo plaćeni oglas, nego da je neki članak sastavljen od nebuloza koje su sakupljene od zapadnih „medija“.

 3. padre says:

  Da vam ja kažem nesšto ovo njihovo sakrivanje iza Ukrajine jim vredi samo do tad, kad Rusi procene, da su preterali!Onda će i oni da jim sruše njihovu strukturu, pa će jednog od njih da optuže, da je on to uradio!

 4. Petrovgrad says:

  NATO kerovi i yapadnoevropski neofašisti na sve su spremni. Opet će doći neklo 9 maj i pobadanje zastave na Rajhstag. Rusi će se braniti i oklevato, sve dok ne počnu da padaju EU granate po Moskvi, onda novo otadžbinki rat i ravnjaj sve do Londona.ZZZZZZZZZZ

 5. Rista Bre says:

  "(Mediji)"! Moj matori, sav onakav i nikakav su to "mediji". Pa jesu, ali malo zapadno podojeni. Ono - psihološki udar! "Rusi imaju MOGUĆNOST..." E da vas...u pisalo. Mislim penkalu, nemo neko pogrešno da pročita. Ja sam uvek bio fini i pristojan. Drago mi samo što više nemaju prolaza i sve više Srba vidi koliko su providni. Ne moram više da se kidam sa njihovim podvalama koje sve više omotavaju sa rodoljubivim celofanom i to ga još malo i ofarbaju. Ima i onih "medija" u Srbiji koji su manje više kao sasvim dobri, ali..To to. Tako su bile i VN kada su Austrijanci kupili VN ali ne da plate dugove VN, nego da nam gi uvaljuju. A verovatno i danas. Onda su mi rekli "marš, govedo! Zar sve moraš da vidiš!" Razgovarao sam sa jednim od urednika VN još tamo 2003. Dobar čovek, ali kaže ja ništa ne odlučujem. Sve to ide automatski. Ima takvih kolko oćeš u malu Srbiju. E, ali - NIJE MALA, NIJE MALA....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *