U Turskoj se ponavlja egipatski scenario?

U Turskoj se ponavlja egipatski scenario?

3 juna 2013

2013-05-01T133807Z_625645275_GM1E9511NV101_RTRMADP_3_EUROPE-PROTESTS-TURKEYU Istanbulu, Ankari i drugim krupnim gradovima Turske situacija je i dalje napeta. Policija je primenila protiv demonstranata vodene topove i suzavicu. Posle toga je protestni talas obuhvatio čitavu zemlju: glavni grad Ankaru, Izmir, Bodrum, Konju, turističku Antalju. Demonstrantima su se priključili opozicioneri, piše „Glas Rusije“.

Danas je glavna parola – obustaviti islamizaciju Turske. Premijera Tajipa Erdogana optužuju za religiozni konzervatizam, autoritarni stil upravljanja i traže ostavku čitave vlade. Krajem dana 1. juna broj uhapšenih je iznosio oko hiljadu ljudi. Šef MUP Muamer Giler je izjavio da su neredi registrovani u 48 provincija zemlje. U Ankari su demonstranti kamenovali i bacali koktele Molotov u kancelariju premijera. U svim gradovima oni pokušavaju da unište odelenja vladajuće islamističke Stranke pravednosti i razvoja.

Širenje ideja islamizacije će više antagonizovati svetovni deo Turske, a proces islamizacije se odvija ne samo unutar zemlje, već i preko mešanja Ankare u unutrašnje poslove Sirije, – rekao je u intervjuu Glasu Rusije rukovodilac Centra orijentalnih istraživanja diplomatske akademije MIP RF Andrej Volodin.

Pored ekoloških problema, pored sirijske krize, koja slabi Tursku iznutra, kao i kurdskog problema u Turskoj brzo raste nezaposlenost, naročito kod mladih. To me mnogo podseća na na arapske revolucije 2011.-2012. godine.

Protestni marševi i zasebna istupanja u Istanbulu su trajala čitave noći. Trg Taksim u Istanbulu se pretvorio u sliku trga Tahrir – nezvaničnog štaba egipatske revolucije 2011. godine. Mnoge ulice Istanbula su prekrivene barikadama. Demonstranti ne žele da prestanu sa protestima sve dok vlada ne podnese ostavku. Preko socijalnih mreža se šire pozivi svim građanima Turske da se priključe demonstrantima.

Čak provladina štampa Turske naziva reagovanje vlasti na ekološke proteste suviše surovim. Kako je napisao proislamistički engleskojezični list TODAY’S ZAMAN: problem parka Gezi može da postane poslednja kap, koja će napuniti čašu strplenja stavnovništva, što bi vodilo gubitku islamističke kontrole Istanbula – grada, kojim oni upravljaju tokom poslednjih 20 godina. Novine liberalnog karatera tvrde da reagovanje vlasti može da košta karijere novom sultanu Tajipu Erdoganu i voditi katastrofalnom padu rejtinga njegove desničarske Stranke pravednosti i razvoja. Erdogan sam je ranije bio gradonačelnik Istanbula. Danas je teško predvideti koliko će trajati neredi.

Nije jasno, u kojoj će meri politički neredi u Turskoj uticati na posete ruskih turista. Podataka o nekim incidentima s ruskim turistima za sada nema.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *