У Турској забрањен Божић

U Turskoj zabranjen Božić

19 decembra 2016

christmas-1058667__720

Rukovodstvo jedne od najelitnijih državnih škola u Istanbulu prvi put je naredilo nemačkim prosvetnim radnicima da ne mogu da pominju Božić unutar učionica.

U nemačkom ogranku škole „Lisesi“ u Istanbulu ima 35 prosvetnih radnika. Ovu školu pohađaju turski učenici, ali je priznata i kao nemačka međunarodna škola.

„Prema odluci turske uprave škole neće biti primenjen materijal o hrišćanskim tradicijama i hrišćanskom prazniku. Neće biti rada ili pesama i ta odluka stupa na snagu odmah“, navodi se u poruci rukovodstva škole.

Školski hor, takođe, nije smeo da nastupi prošle sedmice u nemačkom konzulatu u Istanbulu.

Na osnovu sporazuma o kulturi između dve zemlje, nemački prosvetni radnici dobijaju platu iz Nemačke, ali škola je pod turskom upravom.

Kritičari turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana smatraju da on ugrožava tradicionalni sekularizam i da sve više usmerava obrazovni sistem na islam. Nemačka stranka Zelenih kritikovala je odluku o zabrani Božića u školi „Lisesi“ u Istanbulu.

„Zabrana na temu Božića u školama je neprihvatljiva, posebno ako je sufinansira Nemačka. Savezna Vlada to mora jasno da stavi do znanja Ankari. Ukoliko turska Vlada ne odgovori, onda se mora ukinuti finansiranje te škole“, reko je portparol Zelenih Omid Nuripur.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je za žaljenje odluka uprave jedne od najelitnijih državnih škola u Istanbulu da zabrani proslavu Božića. Iz Ministarstva najavljuju da će pokušati da pokrenu dijalog sa turskim partnerima zbog ovog incidenta, ističući da ne shvataju odluku školske administracije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *