У ВЕНЕЦУЕЛИ ПОКУШАН ВОЈНИ ПУЧ: Војска остала уз Мадура! ИЗА СВЕГА СТОЈИ АМЕРИКА

U VENECUELI POKUŠAN VOJNI PUČ: Vojska ostala uz Madura! IZA SVEGA STOJI AMERIKA

30 aprila 2019

VENECUELANSKI ministar za komunikacije i informacije Horhe Rodriges izjavio je da je u zemlji došlo do pokušaja državnog prevrata u koji se uključila i „manja grupa izdajnika pripadnika armije“.

Rodriges je naveo da je u toku „deaktiviranje te grupe“.Rodriges je pozvao sunarodnike da budu pripravni da bi mogli da pomognu u osujećivanju „pokušaja prevrata“.

Nekoliko sati ranije je glavni američki otporaš u Venecueli – Huan Guaido – pozvao pripadnike oružanih snaga Venecuele da izađu na ulice i „stave tačku na uzurpaciju vlasti u zemlji“.

„Pozivam sve koji nose uniformu, a i pripadnike njihovih porodica, da odmah izađu na ulice. Prvi maj za nas počinje danas, finale uzurpacije vlasti počinje danas. Ovo je početak poslednje faze operacije Sloboda“ – izjavio je Guaido.

Ovo je, nema sumnje, ne prosto usaglašeno sa Amerikancima, već – odrađeno striktno po njihovim instrukcijama.

Međutim, ministar odbrane Venecuele – Vladimir Padrino Lopes – saopštio je da Oružane snage ostaju čvrsto privržene ustavu zemlje i njenoj zakonitoj vlasti:

„U svim našim jedinicama – u svim kasarnama i vojnim bazama – situacija je normalna. Sve jedinice su pod komandom svojih komandira i komandanata“.

Lopes je grupu pripadnika armije koji su podržali Guaida nazvao „izdajnicima i kukavicama“.

Britanska novinska agencija Reuters javila je iz Venecuele da su „snage bezbednosti“ lojalne šefu države Nikolasu Maduru „suzavcem atakovale Guaida i njegove pristalice – grupu ljudi u vojnim uniformama“.

Do tog sudara je navodno došlo „u blizini avio-baze kod Karakasa“.

Guaido je, inače, tvrdio da je imao susrete sa oficirima koji komanduju najvažnijim jedinicama oružanih snaga Venecuele.

Pomoćnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton pozvao je venecuelansku armiju da podrži „nacionalni parlament“ jer je „dužna da štiti demokratiju i narod Venecuele“.

Vašington je već više puta apelovao na oružane snage Venecuele da svrgnu Madura.

Međutim, Guaido se dosad pokazao prilično bespomoćnim. A ako vlast njegovu „poslednju fazu operacije Sloboda“ guše samo suzavcem – neće ništa promeniti ni sadašnjim pokušajem državnog prevrata.

MADURO: VOJSKA JE OSTALA VERNA VLASTI

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je da je celokupno vojno rukovodstvo odano vlastima zemlje.

„Čelični živci. Razgovarao sam sa komandantima svih regiona integralne odbrane i zona integralne odbrane, koji su mi saopštili o svojoj potpunoj odanosti narodu, Ustavu i otadžbini. Pozivam na maksimalnu narodnu mobilizaciju kako bi se potvrdila pobeda mira. Pobedićemo“, napisao je Maduro na svom nalogu na Tviteru.

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, posle pokušaja državnog udara u Venecueli, izjavio da vojska treba da podrži Nacionalnu skupštinu.

Jutros su se opozicioni lider Huan Gvaido i njegove pristalice okupili u Karakasu na auto-putu ispred vojne baze Karlota. Ranije je Gvaido pozvao narod Venecuele i vojsku da izađu na ulice kako bi okončali operaciju „Sloboda“ i kako bi svrgnuli šefa države Nikolasa Madura.

Ranije je ministar komunikacija i informacija Horhe Rodrigez izjavio da vlasti preduzimaju mere protiv grupe vojnika koji „promovišu“ državni prevrat u zemlji. S druge strane, ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino rekao je da vojska ostaje na strani legitimnih vlasti, dodavši da je situacija u svim bazama u zemlji normalna.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido 23. januara se proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida. Sa druge strane, Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

KOMENTARIJedan komentar

  1. namćor says:

    Uvođenje "Demokratije" - made in USA! Ali, gle, izjava Trampa od pre neki dan: "A što mi petljamo po Africi, kad nam je nafta pod nosem?" - Pitam se, samo: Na koga je to on mislio!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *