У Врбасу опет траже црногорски језик

U Vrbasu opet traže crnogorski jezik

29 oktobra 2017

Prema rezultatima popisa stanovništa iz 2011. godine u Opštni Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što je 17,5 odsto ukupnog broja stanovnika opštine

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Vrbasu po treći put podnosi zahtev za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj opštini. U Vrbasu živi 26 nacionalnih manjina, a zvanični jezici su srpski, mađarski i rusinski.

Crnogorski jezik, kao službeni, do sada je uveden samo u Opštini Mali Iđoš, podseća RTS.

„Naš jezik nije mađarski ili rumunski pa da se ne razumemo ali zbog toga što Hrvati imaju jedan deo, što bošnjaci imaju drugi deo, mislim da i Crnogorci zaslužuju da imaju isto to pravo i da ga upražnjavaju“, kaže Ljubiša Simović iz Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine.

Prema rezultatima popisa stanovništa iz 2011. godine u Opštni Vrbas živi 7.353 pripadanika crnogorske zajednice, što je 17,5 odsto ukupnog broja stanovnika opštine. Taj procenat dovoljan je da se Statut opštine uskladi sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Član 11 Zakona je jasan: „Jedinica lokalne samouprave će obavezno, svojim statutom, uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto.“

Milan Glušac, predsednik Opštine Vrbas kaže da je diskutabilno što se izjasnilo 213 Crnogoraca da im je maternji jezik crnogorski, dok su se ostali izjasnili da govore srpski jezik.

„Imamo i zavičajna udruženja Crnogoraca koja održavaju kulturu, jezik i tradiciju i tada su se i oni izjasnili da nisu za uvođenje crnogosrkog jezika u zvaničnu upotrebu“, rekao je Glušac.

Da li će on biti uveden, zavisi isključivo od toga da li će dobiti većinu u Skupštini opštine.

„Ako se to pojavi na nekoj sednici skupštine i odbornici to ne izglasaju, ništa se ne dešava, nema nikakvih sankcija“, kaže Ljubiša Simović iz Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine.

U Opštini tvrde da do sledeće sednice skupštine, koja je zakazana za 3. novembar, ne stižu da pripreme dokumentaciju za izmenu Statuta. Tako će predlog Crnogoraca morati da sačeka neko sledeće zasedanje.

KOMENTARI3 komentara

  1. Batina says:

    Cuj, Srbima u montenegriji ukinuli srbski a oni bi u jednoj varosi da uvedu kvazi jezik. Prvo da se izborite za teritorijalnu samostalnost pa onda radite sta hocete.

  2. Kursula says:

    Kada na novom zelandu službeni jezik bude novozelandski, u kanadi kanadski , u austriji austrijski. onda i vi montenegrini možete da aplicirate za vaš jezik

  3. Pitagora says:

    Koliko mi je poznato, oni već imaju svoju crkvu, sa šankom umesto oltara, kako reče Matija Bećković. Zašto onda ne bi imali i svoj jezik? Ne možeš sprečiti nekoga ko je tako odlučan da od sebe napravi karikaturu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *