U Vukovaru dozvoljeno sve, sem ćirilice

U Vukovaru dozvoljeno sve, sem ćirilice

28 septembra 2013

VukovarIsti oni koji su pre četiri godine glasali za sprovođenje ustavnog zakona u Vukovaru, zakona o dvojezičnim tablama, HDZ i HSP, u petak su glasali za izmenu Statuta Vukovara kojim bi se onemogućila ćirilica u tom gradu! Na sednici Gradskog veća Vukovara doneta je odluka da se pokrene postupak ukidanja ćirilice u javnoj upotrebi, a Vukovaru bi se dodelio status „mesta od posebnog pijeteta“.

Za tu odluku su glasali svi većnici, osim tri predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koji su bili uzdržani.Međutim, sada ostaje pitanje kako da se ova inicijativa uskladi sa ustavnim zakonom jer on jasno određuje i reguliše dvojezične napise, a to se odnosi i na Vukovar.

Što znači da je neophodna izmena ustavnog zakona, što opet u sadašnjim okolnostima ne može da se dogodi, pa jednostavno – ni odluka Gradskog veća Vukovara neće onemogućiti ćirilicu u Vukovaru. Uostalom, to ne bi dopustio ni Brisel, koji vrlo pažljivo prati razvoj događaja, a Evropska komisija insistira da se nastavi sa sprovođenjem ustavnog zakona.

Na sednici Gradskog veća HDZ se zauzeo da Srbima ostanu prava na korišćenje jezika i pisma u školama, a za ćirilične table predstavnici te stranke smatraju da situacija u gradu još nije zrela i da Vukovar nije spreman za ćirilicu na javnim mestima.

Sa druge strane, SDP kaže da je ustavni zakon iznad lokalnih statuta.

„Nije korektno od predlagača, HDZ i HSP „Ante Starčević“ da u zabludi drže sve građane Vukovara“, rekao je u petak zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković iz SDSS.

„Vukovaru ne treba zamrzavanje u ratu 1991. godine.“

Očigledno se saga oko ćirilice nastavlja, kao deo političke igre u Hrvatskoj. Reč je više o odmeravanju snaga dve najjače stranke, HDZ i SDP, a manje o poštovanju ili nepoštovanju manjinskih prava. Srbi u Hrvatskoj su tako postali, bar kada je reč o Vukovaru, još jedanput taoci prepucavanja najjačih hrvatskih političkih stranaka, koje u suštini malo brine sudbina manjinskog naroda.

Ćirilične table u Vukovaru i dalje čuva policija, a očigledno je da su se bitno pokvarili i politički odnosi u samom gradu i da će dalji događaji još više destabilizovati Vukovar i produbiti jaz između Hrvata i Srba koji žive u tom gradu.

Poštovanje

Lider HDZ Tomislav Karamarko je predstavnike Srba pozvao da poštuju osećanja svojih suseda Hrvata i da konstruktivno doprinesu rešavanju ovog problema?

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *