U Vukovaru menjaju statut i ukidaju ćirilicu

U Vukovaru menjaju statut i ukidaju ćirilicu

27 septembra 2013

Protest VukovarGradsko veće Vukovara odlučilo je danas da pristupi promeni Statuta grada, prema kojem bi taj hrvatski grad bio proglašen za „mesto posebnog pijeteta na žrtve Domovinskog rata“.

Za tu odluku su glasali svi većnici, osim tri predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke, koji su bili uzdržani.

Predlog za izmenu Statuta i Ustavnog zakona o pravima nacioanlnih manjina, koji su već podneli većnici – članovi HDZ i HSP AS, predviđa izuzimanje područja Vukovara od primene odredaba Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Predsednik Gradskog veća Željko Pinjuh je rekao da će na sledećoj sednici biti reči o sadržaju izmena i dopuna, a da će Statut naknadno biti usvojen, objavio je portal zagrebačkog „Večernjeg lista“.

Pokušaj hrvatske vlade da u zakon o evropskoj poternici, poznatiji kao „Leks Perković“, ubaci i problem postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru, lider najuticajnije opozicione HDZ Tomislav Karamarko je nazvao manipulisanjem ne samo Hrvatima već i Srbima.

On je predstavnike Srba pozvao da ne nasedaju na te provokacije, da u Vukovaru poštuju osećanja svojih suseda Hrvata i da konstruktivno doprinesu rešavanju ovog problema.

„Na kraju, mi i dalje insistiramo na poštovanju celog Zakona o pravima nacionalnih manjina i njegova članka 8, nemamo ništa protiv prava manjina i uvođenja ćirilice, to smo i dokazali“, rekao je Karamarko za „Večernji“.

Sada je valjda svima jasno, kako je rekao, da je vlada Zorana Milanovića manipulisala uvođenjem dvojezičnih ploča u Vukovaru u svrhu medijskog i političkog maskiranja i prikrivanja sramotne situacije u koju je dovela državu zbog „Leks Perković“.

On je podsetio da je potpredsednika Evropske komisije Vivijana Rding, na konferenciji za novinare juče u Briselu, rekla da je pitanje dvojezičnih ploča u Vukovaru podstakao ministar pravosuđa Orsat Miljenić, a premijer je pozvao urednike na brifing i insistirao na tome da su dvojezične ploče nekakav faktor o kojem se pregovaralo s EK i da je zbog toga Redingova pristala na kompromis.

„To je neistina i manipulacija koju su naravno juče SDP-ovi bilteni i objavili. Ono što je još važnije, sve to upozorava na to da su nasilničkim načinom noćnog postavljanja dvojezičnih ploča željeli izazvati revolt tih napaćenih ljudi i veće nerede i nacionalističke ispade. Onda bi ih u Evropskoj uniji predstavili u stilu – evo ovi šovinisti i nacionalisti su protiv nas, a i protiv ‘leks Perković’ – dajte nama podršku“, rekao je Karamarko.

Karamarko, međutim, tvrdi da su se oni (SDP) prevarili i da članovi Evropske komisije izgleda bolje znaju što se događalo u Vukovaru nego oni.

„Zamislite, radi ‘Leks Perković’, odnosno zaštite svih onih koji su u ime jugokomunističkog režima činili zločine – manipulišu žrtvama i svetinjom Vukovara“, kazao je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *