У Загребу претучен Домагој Маргетић – хрватски новинар који истражује криминал

U Zagrebu pretučen Domagoj Margetić – hrvatski novinar koji istražuje kriminal

16 decembra 2016

domagoj-margetic-5465

Prethodno pored ulaza u zgradu u kojoj živi bilo napisano „Mrtav si smeće novinarsko“

Novinara Domagoja Margetića napao je u utorak u ranim poslepodnevnim satima, prvo verbalno, a onda i fizički, nepoznati muškarac na Kvaternikovom trgu u središtu Zagreba, izvestilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND), podsećajući da je Margetić već bio žrtva napada i pretnji zbog kojih niko nije odgovarao.

Margetiću je, prema njegovoj telefonskoj izjavi HND, prišao muškarac za kojeg je mislio da želi da mu postavi neko pitanje, ali mu je ovaj povikao da će ga „ušutkati“.

U nizu pretnji navodno mu je rekao „nećeš ti meni više pisati“, a onda počeo da ga tuče. Napadač, za kojega Margetić misli da bi mogao da ima četrdesetak godina, ubrzo je pobegao s mesta napada, kažu u HND. Dodaju da je na Margetićev poziv policija došla na mesto događaja, a pozvana je i hitna medicinska služba.

Domagoj Margetić je novinar koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu i uređuje emisiju „Necenzurirano“ na TV mreži.

Krajem novembra, na zidu u ulazu zgrade u kojoj stanuje, neko nepoznat je napisao: „Mrtav si, smeće novinarsko“, a ni napadač koji ga je pretukao ispred njegove zgrade 2014. godine još uvek nije pronađen, podseća HND.

Predsednik tog udruženja Saša Leković izjavio je da od policije traže da u što kraćem roku pronađe počinitelja i eventualnog nalogodavca ovog napada te da ih privede sudu.

„Sve dok se ne utvrdi stvarni motiv napada, smatraćemo da je reč o fizičkom obračunavanju zbog Margetićevog novinarskog rada“, kazao je Leković.

„Upozoravamo i da je ovaj, još jedan u nizu napada na novinare, dobrim delom posljedica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu, kao i izostanka primerene reakcije nadležnih institucija. Na tu činjenicu HND već duže vreme neprekidno upozorava pa je to učinio i na nedavno održanoj tematskoj sednici Odbora za informisanje, informatizaciju i medije u Hrvatskom saboru, ali je deo okupljenih političara odgovornost za napade na novinare prebacio na njih same“, dodao je Leković.

(fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Batina says:

    Margeticu, casni ljudi se danas sklanjaju u Rusiju, mozda treba da razmislis o tome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *