U Zoni kopnene bezbednosti stradalo osam naših policajaca

U Zoni kopnene bezbednosti stradalo osam naših policajaca

29 avgusta 2014

zona kopnene bezbednosti123Administrativna linija sa Kosovom u prethodnih deceniju i po nebrojeno puta je bila mesto napada Albanaca na pripadnike srpske Žandarmerije. U Zoni kopnene bezbednosti, koja je duga 402 i široka pet kilometara, za 15 godina poginulo je čak osam, a ranjeno pet žandarma, koji su branili ovaj pojas, govore podaci iz MUP.

U Mininstarstvu unutrašnjih poslova kažu da nemaju tačne podatke o broju incidenata na pojasu od Preševa i Bujanovca do najniže granice sa Crnom Gorom za period od 1999. godine.

Nerede u ovom delu zemlje, pak, redovno izazivaju i Albanci šumokradice, pa je pogibija pripadnika Žandarmerije Stevana Sinđelića samo jedan u nizu napada.

Poslednji put kradljivci šume iz podujevske opštine pucali su 17. aprila ove godine u ataru kuršumlijskog sela Vukojevca na pripadnike policije. U incidentu niko nije povređen, a o napadu su obaveštene mirovne snage na Kosovu i Metohiji. Tokom 2013. zabeleženo je još više napada, pa su u ataru kuršumlijskog sela Trpeze, 3. oktobra prošle godine pripadnici policije uhapsili Albanca koji je nelegalno sekao šumu. Prilikom hapšenja, policija je zaplenila traktor i testeru sa pratećim šumskim alatom.

Nedelju dana ranije, takođe u ataru Trpeze uhapšena su trojica Albanaca u nelegalnoj seči šume. Više kradljivaca drva su 8. jula 2013. godine u ataru sela Borovac pucali na pripadnike žandarmerije. Kosovska policija navela je o tom događaju da je pucano na ljude koji su otišli da seku drva „sa srpske strane“, kao i da je „povređeno šest osoba kojima je pružena medicinska pomoć u Prištini“.

Policija u Prokuplju uhapsila 29. maja iste godine F. P. (25) i R. P. (20) iz okoline Podujeva zbog bespravne seče i krađe šume na teritoriji opštine Kuršumlija. Oni su uhapšeni kod sela Mačja Stena, u blizini administrativne linije prema Kosovu i Metohiji.

Nepoznati napadači, 8. novembra 2012. godine u regionu Gnjilana pucali na šestoricu Srba koji su u sopstvenoj šumi sekli drva. Iste godine, lopovi koji su krali drva iz šume u rejonu administrativne linije s Kosovom, kod mesta Mačija Stena u ataru sela Merdare, pucali su rafalima na patrolu Žandarmerije. To se dogodilo 29. avgusta 2012. godine, a povređenih nije bilo. Oni su, kako je tada saopšteno, do dolaska Žandarmerije bespravno posekli 200 stabala.

Jedan od terorističkih napada u kojem su stradali naši žandarmi dogodio se u julu 2009. godine kod Bujanovca. Tada su dva pripadnika Žandarmerije Miloš Carović i Nenad Nikolić ranjeni granatom iz ručnog bacača.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *