УАЕ крвнички бомбардују Јемен (ВИДЕО)

UAE krvnički bombarduju Jemen (VIDEO)

6 septembra 2015

20150426AEALJ_5335Vojni avioni Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su izvodili masovne napade na položaje jemenskih pobunjenika u znak odmazde za smrt 45 svojih vojnika, koji su uz desetine drugih poginuli u petak najkrvavijem danu za arapsku koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija.

Rijadski mediji objavili su juče da je u pobunjeničkom raketnom napadu u naftom bogatoj provinciji Marib, na istoku Jemena, poginulo i 10 saudijskih vojnika, prenosi AFP.

U napadu je pogođen jedan vojni depo, što je izazvalo brojne eksplozije u kojima je, prema saopštenju jemenske vlade, poginulo i pet pripadnika združenih snaga iz Bahreina.

UAE su napad u petak nazvali „kukavičkim“, naglašavajući da on neće smanjiti njihovu odanost misiji koalicije arapskih zemalja da povrati na čelo Jemena predsednika Abedrabo Mansura Hadija, koji se nalazi u egzilu.

Pobunjenički šiitski Huti, koji imaju podršku Irana, ističu da je napad predstavljao „osvetu“ za šest meseci smrtonosnih vazdušnih napada Koalicije.

Portparol koalicije arapskih zemalja, general Ahmed Asiri, izjavio je danas za sauidijske onlajn medije da borba protiv jemenskih pobunjenika neće oslabiti.

„Misija naše koalicije je da povratimo mir i stabilnost u Jemenu“, rekao je Asiri, naglašavajući da će vojne operacije biti nastavljene dok taj cilj ne bude ostvaren.

Koalicija je krenula u vazdušne napade u Jemenu kada je predsednik Hadi u martu pobegao u Saudijasku Arabiju, nakon što su pobunjenički Huti ušli u njegovo poslednje utočište, grad Aden.

U julu su lojalističke snage, odane Hadiju, ponovo osvojile

Aden, a koalicija arapskih zemalja je krenula u kopnenu operaciju u kojoj su pobunjenici proterani iz pet južnih provincija Jemana. Oni, međutim, i dalje drže glavni grad Sanu i znatne delove centralnog i severnog Jemena.

U delovanju koalicije trupe UAE su imali vodeću ulogu, a dosad su već na jemenskom ratištu izgubili sedam vojnika.

Gubici u petak su, inače, najveći od kada su UAE osnovani 1971. godine. Kada su tela poginulih vojnika juče stigla u Emirate, otpočela je trodnevna nacionalna žalost.

Avioni UAE su jučerašnje vazdušne napade otpočeli još pre zore, a na udaru su se našli provincija Marib, Sana, uporište pobunjenika Saada, na severu zemlje, kao i grad Ib, u Centralnom Jemenu.

Avioni UAE takođe su bombardovali oblast Baihan iz koje su, kako se veruje, pobunjenici ispilali fatalnu raketu „točka“.

Gubici koalicije u Jemenu podudarili su se sa susretom saudijskog kralja Salmana i američkog predsednika Baraka Obame u Vašingtonu, u kojem je Jemen bio jedna od najznačajnijih tema.

Obama je nakon tog susreta izjavio kako se dve strane slažu u pogledu potrebe za obnavljanjem funkcionalne vlade u Jemenu i ublažavanjem humanitarne krize u toj zemlji.

Prema podacima UN, više od 4.500 ljudi je dosad poginulo u jemenskom konfliktu, uključujući i stotine dece. UN upozoravaju kako je Jemen na ivici gladi.

Vašington podržava aktivnost koalicije arapskih zemalja, ali je više puta upozorio na njen mogući negativni uticaj na civilno stanovništvo.

NOVI VAZDUŠNI NAPAD NA PRESTONICU JEMENA

Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom, koje podržava SAD, ponovo su gađale ciljeve u prestonici Jemena Sani, u kojoj su se, prema navodima očcevidaca, čule snažne eksplozije. Na meti napada bile su pozicije pobunjeničkih Hutu snaga i baze dela vojske lojalne bivšem predsedniku Aliju Abdali Salehu, preneo je AFP.

U Jemenu se vode borbe između šiitskih pobunjenika Huta i snaga lojalnih bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ali traje i sukob između pobunjenih Husita iz šitskog pokreta Ansar Ala i dela vojske lojalne bivšem predsedniku Aliju Abdali Salehu sa vojskom aktuelnog predsednika Abdrabua Mansura Hadija koga su proterali.

Koalicija arapskih zemalja, koju predvodi Saudijska Arabija, podržava Hadija i od 26. marta bombarduje iz vazduha oblasti Jemena koje kontrolišu Husiti.

U toj zemlji aktivne su i pristalice terorističkih grupa Al Kaida na Arabijskom poluostrvu i Islamske države.

KOMENTARI2 komentara

  1. Dušan says:

    Nešto se nesećam da je neko pomenuo, a kamoli zažalio za žrtvama kukavičkog bombardovanja od strane Jemena i S. Arabije već poduže vreme. A još manje se sećam da je kunisani srpski kralj Vučić poslao i jedan telegram saučešća porodicama nastradalih civila u Jemenu. Toliko o moralu.

  2. LADY GAGA says:

    Ovako: AL STVARNO NAS ZABOLE ZA NJIHOVO MEĐUSOBNO KLANJE. Što ih više pandrkne danas, manje će ih doći u Srbiju sutra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *