Ubedljiva pobeda stranke Angele Merkel

Ubedljiva pobeda stranke Angele Merkel

22 septembra 2013

GERMANY_ELECTION_1593342fU Nemačkoj su u nedelju u 18 sati završeni izbori za 18. saziv Bundestaga, a prema prvim, preliminarnim rezultatima glasanja demohrišćani kancelarke Angele Merkel dobili su 42,8 odsto glasova i tako postali najjača politička opcija u državi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je građanima, nakon preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora koji su nagovestili pobedu njenih demohrišćana, „četiri bolje godine za Nemačku“, ali i dodala da je jos prerano da se govori o velikoj koaliciji.

Britanska agencija Rojters navodi da je Merkel pobedu svoje stranke ocenila kao „super rezultat“ i zahvalila partiji, glasačima i suprugu, ali je rekla da je prerano diskutovati o koalicionim opcijama dok ne budu objavljeni konačni rezultati.

Prema tim nezvaničnim rezultatima, dosadašnji koalicioni partneri Merkelove, liberali, šefa diplomatije Gvida Vestervela nisu uspeli da uđu u Bundestag jer su osvojili 4,8 odsto glasova i nisu prešli cenzus.

Socijaldemokratska stranka (SPD) je osvojila 26 odsto, navodi Dojče vele, Zeleni osam odsto, a Levica 8,5 odsto.

Evroskeptična „Alternativa za Nemačku“, koja se zalaže za ukidanje evra i povratak nemačke marke nije uspela da uđe u Bundestag, kao ni Piratska partija.

Agencije javljaju da je najverovatnije formiranje velike koacije – demohrišćana i socijaldemokrata.

Prve, preliminarne rezultate glasanja objavila je televizija ARD u prvim minutima po zatvaranju biračkih mesta.

Glasanje je počelo jutros u osam sati, a oko 80.000 izbornih mesta u 299 okruga zatvoreno je u 18 sati. Na biračka mesta pozvano je blizu 62 miliona Nemaca s pravom glasa, a u trci su učestvovale 34 partije i 4.451 izborni kandidat.

Prema prvim procenama „Infratesta“ izlaznost birača je iznosila 73 odsto, prenose nemački mediji.

Na današnjim izborima u Nemačkoj do 14.00 sati je glasalo 41, 2 odsto Nemaca, saopštio je Savezni zavod za statistiku, navodeći da je to za oko pet odsto više nego na prošlim saveznim izborima 2009. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *