УБИЦА СРБА ХОЛБРУK О МИЛУ: „Ђукановић је био искрени савезник НАТО током рата на KОСОВУ“

UBICA SRBA HOLBRUK O MILU: „Đukanović je bio iskreni saveznik NATO tokom rata na KOSOVU“

5 marta 2020

U autorskom tekstu za „New York Times“, u svom broju od 10. aprila 2001. godine, bivši istaknuti američki diplomata Ričard Holbruk, izjavio je da se Đukanović hrabro suprostavio predsedniku Slobodanu Miloševiću i da je pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na Kosovu.

Holbruk ističe da u slučaju značajnije pobede DPS-a na predstojećim parlamentarnim izborima od 22. aprila, međunarodna zajednica će morati da prihvati narodnu volju i, ako Crna Gora proglasi nezavisnost, Holbruk predlaže da se Zapad pripremi za ovu mogućnost i da ne troši američki uticaj u suprostavljanju.U tekstu koji nosi naziv „Četiri balkanske krize trebaju pažnju NATO-a“, Holbruk je analizirao situaciju u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, tzv. Kosovu i Crnoj Gori. Na samom početku je pozdravio hapšenje Slobodana Miloševića, priželjkujući, isto tako, hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Prvog je okarakterisao kao „rasističkog vođu bosanskih Srba“, dok je Mladića označio za „masovnog ubicu“.

Holbruk je, sudeći po tekstu, bio apsolutno beskompromisan prema srpskim, ali i hrvatskim političkim namerama koje su išle u pravcu ugrožavanja teritorijalne celovitosti Bosne i Hercegovine, insistirajući na doslovnom pridržavanju Dejtonskog sporazuma.

Reč prekora imao je, čak, i za makedonske Albance, apelujući na Vašington da ne sme dozvoliti građanski rat u Makedoniji, poučeni iskustvom od pre nekoliko godina. Za rešavanje kosovskog problema predložio je dijalog i dogovor Beograda i kosovskih Albanaca.

Projavu „separatističkih“ tendencija Holbruk je vidio u nešto pasivnijoj američkoj politici na Balkanu, što je, prema njemu, nedopustivo, jer se, kako je istakao, mir u Evropi brani upravo na Balkanu.

Međutim, jedini primer gde Holbruk nije predložio intervenciju SAD-a u slučaju „separatizma“ bila je Crna Gora, uprkos zvaničnom protivljenju Zapada zbog potencijalne destabilizacije regiona.

Holbruk ističe da u slučaju značajnije pobede DPS-a na predstojećim parlamentarnim izborima od 22. aprila, međunarodna zajednica će morati da prihvati narodnu volju i, ako Crna Gora proglasi nezavisnost, Holbruk predlaže da se Zapad pripremi za ovu mogućnost i da ne troši američki uticaj u suprostavljanju, poručujući na kraju: „Mogli bismo živeti sa crnogorskom nezavisnošću“.

Dakle, više je nego očigledno da je Milo Đukanović tada zavredio određene kredite na Zapadu, ali i kod Holbruka lično, čim je njegov atar vladavine posmatran kao izuzetak od uspostavljenog principa pacifikacije ovog dela turbulentnog Balkana i sprečavanja afirmacije bilo čijih političkih projekata. Poverenje Zapada je zadobio „hrabrim suprostavljanjem Miloševiću“ i izdašnoj pomoći NATO-u u trenutku kada je na Srbiju izvršena kopnena i vazdušna agresija.

KOMENTARI4 komentara

  1. Miraš says:

    Milo je kupljen od Vilijama Klintona da okrene ledja Miloševiću, i još mu se tadašnji američki predsednik zahvaljuje i pohvaljuje to kao Djukajevu posvećenost demokratiji i slobodi. - "SAD su pružile ukupno 55 miliona dolara ekonomske podrške Crnoj Gori u fiskalnoj 1999. godini. Od toga, 20 miliona je bila tehnička i humanitarna podrška, a 35 miliona platni bilans" kazao je Džejms Dobins, specijalni savetnik predsednika i državne sekretarke SAD.

  2. Kulak says:

    Nije problem kupiti Mila.Mafijaš daje dupe za lovu.

  3. Filip says:

    Ništa novo nismo čuli...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *