Ubijali i streljali Srbe, a Hrvatska ih nagradila smanjenjem kazne

Ubijali i streljali Srbe, a Hrvatska ih nagradila smanjenjem kazne

7 avgusta 2013

optuzenim-pumama-presudit-ce-za-ubojstvo-6-zarobljenika-504x335-20110310-20110308102747-9bd40bbae8636c71f142c9c01c80d499Vrhovni sud Republike Hrvatske umanjio je kazne trojici od petorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade „Pume“, koji su u oktobru 2011. nepravosnažno osuđeni za streljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji „Maestral 2“, u Bosni i Hercegovini.

Odlukom Vrhovnog suda, koja je u julu stigla na zagrebački Županijski sud, kazna je sa šest na četiri i po godine zatvora umanjena Tihomiru Šavoriću i Nenadu Jurincu, a s pet na četiri i po godine Antunu Novačiću, javila je Hina.

Potvrđene su dvogodišnje kazne Robertu Precehtjeru i Robertu Bevaku, osuđenima za pomaganje u zločinu jer su zarobljene vojnike vozili na stratište, a Vrhovni sud nepromijenjene je ostavio i oslobađajuće presude Emilu Črnčecu i Goranu Gaći.

Prvostepeni sud ih je oslobodio jer tokom suđenja nije izveden nijedan dokaz koji bi ih teretio za ratni zločin protiv zarobljenika, to jest za strijeljanje šestorice zarobljenika.

Tužilaštvo je tokom postupka tvrdilo da je ratni zločin počinjen po naredbi tadašnjeg komandanta brigade Ivana Koradea, koji je u aprilu 2008. počinio samoubistvo nakon što je nekoliko dana ranije ubio četvoro ljudi, a u akciji hapšenja još jednog policajca.

U egzekuciji u Mliništima i Halapićima, u blizini Glamoča, u akciji „Maestral“, hicima iz automatskih pušaka, po tvrdnjama tužilaštva, ubijeni su zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *