Убијена новинарка писала и о корупцији у Црној Гори!

Убијена новинарка писала и о корупцији у Црној Гори!

17 октобра 2017

Новинарка и блогерка с Малте, Дафне Каруану Галицију, чија су истраживања била фокусирана на корупцију, убијена је у експлозији бомбе постављене под аутомобил. Њени блогови су били „трн у оку“ и влади Малте и утицајним фигурама из подземља

Галиција је писала и о корупцији у Црној Гори, везама црногорских и малтешких званичника који су имали у плану да компанија VGH добије концесију на 30 година и прилику да трансформише црногорски здравствени систем.

Она је прошле године на свом блогу објавила да компанија Vitals Global Healthcare (VGH)  нема никаквог искуства у управљању болницама и није регистрована на Малти, а двије године након потписивања уговора са Владом те државе није заживео пројекат управљања тамошњим болницама Гозо и Ст Луке.

Она је тада истакла и сумње да је договор Владе Малте са Рам Тумулуријем, Канађанином индијског порекла и извршним директором VGH којег доводи у везу са афером Панама папири, био унапред договорен, месецима пре јавног тендера.

Навела је да је извештај консултантске куће, урађен за потребе фирме којој се VGH обратио за парнерство, показао да постоји “опасност од штете за репутацију”.

У блогу се наводи да због сумњивог посла постоји и опасност да би ЕУ могла да истражује корупцију у Влади на Малти, посебно због партнерства са ВГХ.

VGH је недељу дана пре објављеног текста Галиције, имала презентацију у Црној Гори, најављујући да је заинтересована да улаже у јавно здравство и њиме управља.

На презентацији у Подгорици био је присутан и тадашњи министар здравља Будимир Шегрт. Поред њега, говорио је и тадашњи министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић.

VGH је тада поднијела иницијативу Министарству здравља за додјелу концесија за трансформацију здравственог система. Тај пројекат би, тврде, вриједио 375 милиона еура, а VGH би наредних 30 година управљала болницама у Црној Гори.

Актуелни министар здравља Кенан Храповић након доласка на ту функцију казао је да од уговора са компанијом VGH неће бити ништа. Он је тада саопштио да Министарство здравља, док је на челу тог ресора био Шегрт, није поштовало процедуре о оправданости давања концесије и закључивања уговора по моделу јавно приватног партнерства.

Својим најновијим открићима, Галициа је упрла прстом у премијера Џозефа Муската и двојицу његових најближих сарадника, доводећи у везу оф шор компаније, с којима су њих тројица повезана, са продајом малтешких пасоша и исплатом од владе Азербејџана.

Ова новинарка, која је тврдила да није припадала ниједној политичкој странци, бавила се дугачким низом тема – од прања новца уз банкарске олакшице, до веза између малтешке онлајн коцкарске индустрије и мафије.

У протекле две године се у извештајима претежно фокусирала на открића такозваних „панамских папира“, односно 11,5 милиона докумената процурелих из интерне базе података чеврте највеће оф шор правне фирме у свету, „Мосак Фонсека“.

Раније ове године, у време када је Малта председавала ЕУ, њена открића су изазвала велику забринутост у Бриселу, наводи лондонски лист.

Каруана Галиција (53) погинула је недалеко од своје куће, када је активирана бомба постављена испод њених кола, пренео је АФП.

Локални медији јавили су да је она недавно поднела пријаву полицији о претњама које је добијала.

Мускат је осудио њено убиство и назвао га „варварским чином“, а безбедносним службама је наредио да уложе максимум како би ухватили одговорне за убиство.

„Оно што се данас догодило неприхватљиво је на више нивоа. Данас је црн дан за нашу демократију и слободу говора“, рекао је Мускат новинарима, додавши да се неће смирити док се правда не задовољи.

У свом последњем блогу, објављеном сат времена пре убиства, Каруана Галиција је поновила наводе да је Мускатов шеф кабинета био лопов, који је искористио свој утицај да се обогати, и написала да су „лопови свугде, а ситуација је очајна“.

Убијена новинарка оставила је иза себе супруга и три сина.

Ниједна група нити појединац за сада нису преузели одговорност за напад на њу.

„Гардијан“ наводи да је на Малти протеклих година било више убистава аутомобилом-бомбом и да, иако починиоци нису идентификовани, верује се да је насиље повезано са споровима између криминалних гангова, а да се ниједно од тих убистава не сматра политички мотивисаним.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ivica i Marica says:

    Malta bi trebalo da je spomenik ljubavi, istini i hrišćanstvu jer je apostola Pavla tamo odneo prst Božiji. Maltežani treba da su vitezovi pravde, ali izgleda oni koji to jesu stradaju od korumpiranih koji to nisu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u