Убијена новинарка писала и о корупцији у Црној Гори!

Ubijena novinarka pisala i o korupciji u Crnoj Gori!

17 oktobra 2017

Novinarka i blogerka s Malte, Dafne Karuanu Galiciju, čija su istraživanja bila fokusirana na korupciju, ubijena je u eksploziji bombe postavljene pod automobil. Njeni blogovi su bili „trn u oku“ i vladi Malte i uticajnim figurama iz podzemlja

Galicija je pisala i o korupciji u Crnoj Gori, vezama crnogorskih i malteških zvaničnika koji su imali u planu da kompanija VGH dobije koncesiju na 30 godina i priliku da transformiše crnogorski zdravstveni sistem.

Ona je prošle godine na svom blogu objavila da kompanija Vitals Global Healthcare (VGH)  nema nikakvog iskustva u upravljanju bolnicama i nije registrovana na Malti, a dvije godine nakon potpisivanja ugovora sa Vladom te države nije zaživeo projekat upravljanja tamošnjim bolnicama Gozo i St Luke.

Ona je tada istakla i sumnje da je dogovor Vlade Malte sa Ram Tumulurijem, Kanađaninom indijskog porekla i izvršnim direktorom VGH kojeg dovodi u vezu sa aferom Panama papiri, bio unapred dogovoren, mesecima pre javnog tendera.

Navela je da je izveštaj konsultantske kuće, urađen za potrebe firme kojoj se VGH obratio za parnerstvo, pokazao da postoji “opasnost od štete za reputaciju”.

U blogu se navodi da zbog sumnjivog posla postoji i opasnost da bi EU mogla da istražuje korupciju u Vladi na Malti, posebno zbog partnerstva sa VGH.

VGH je nedelju dana pre objavljenog teksta Galicije, imala prezentaciju u Crnoj Gori, najavljujući da je zainteresovana da ulaže u javno zdravstvo i njime upravlja.

Na prezentaciji u Podgorici bio je prisutan i tadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt. Pored njega, govorio je i tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

VGH je tada podnijela inicijativu Ministarstvu zdravlja za dodjelu koncesija za transformaciju zdravstvenog sistema. Taj projekat bi, tvrde, vrijedio 375 miliona eura, a VGH bi narednih 30 godina upravljala bolnicama u Crnoj Gori.

Aktuelni ministar zdravlja Kenan Hrapović nakon dolaska na tu funkciju kazao je da od ugovora sa kompanijom VGH neće biti ništa. On je tada saopštio da Ministarstvo zdravlja, dok je na čelu tog resora bio Šegrt, nije poštovalo procedure o opravdanosti davanja koncesije i zaključivanja ugovora po modelu javno privatnog partnerstva.

Svojim najnovijim otkrićima, Galicia je uprla prstom u premijera Džozefa Muskata i dvojicu njegovih najbližih saradnika, dovodeći u vezu of šor kompanije, s kojima su njih trojica povezana, sa prodajom malteških pasoša i isplatom od vlade Azerbejdžana.

Ova novinarka, koja je tvrdila da nije pripadala nijednoj političkoj stranci, bavila se dugačkim nizom tema – od pranja novca uz bankarske olakšice, do veza između malteške onlajn kockarske industrije i mafije.

U protekle dve godine se u izveštajima pretežno fokusirala na otkrića takozvanih „panamskih papira“, odnosno 11,5 miliona dokumenata procurelih iz interne baze podataka čevrte najveće of šor pravne firme u svetu, „Mosak Fonseka“.

Ranije ove godine, u vreme kada je Malta predsedavala EU, njena otkrića su izazvala veliku zabrinutost u Briselu, navodi londonski list.

Karuana Galicija (53) poginula je nedaleko od svoje kuće, kada je aktivirana bomba postavljena ispod njenih kola, preneo je AFP.

Lokalni mediji javili su da je ona nedavno podnela prijavu policiji o pretnjama koje je dobijala.

Muskat je osudio njeno ubistvo i nazvao ga „varvarskim činom“, a bezbednosnim službama je naredio da ulože maksimum kako bi uhvatili odgovorne za ubistvo.

„Ono što se danas dogodilo neprihvatljivo je na više nivoa. Danas je crn dan za našu demokratiju i slobodu govora“, rekao je Muskat novinarima, dodavši da se neće smiriti dok se pravda ne zadovolji.

U svom poslednjem blogu, objavljenom sat vremena pre ubistva, Karuana Galicija je ponovila navode da je Muskatov šef kabineta bio lopov, koji je iskoristio svoj uticaj da se obogati, i napisala da su „lopovi svugde, a situacija je očajna“.

Ubijena novinarka ostavila je iza sebe supruga i tri sina.

Nijedna grupa niti pojedinac za sada nisu preuzeli odgovornost za napad na nju.

„Gardijan“ navodi da je na Malti proteklih godina bilo više ubistava automobilom-bombom i da, iako počinioci nisu identifikovani, veruje se da je nasilje povezano sa sporovima između kriminalnih gangova, a da se nijedno od tih ubistava ne smatra politički motivisanim.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivica i Marica says:

    Malta bi trebalo da je spomenik ljubavi, istini i hrišćanstvu jer je apostola Pavla tamo odneo prst Božiji. Maltežani treba da su vitezovi pravde, ali izgleda oni koji to jesu stradaju od korumpiranih koji to nisu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *