УБИЈУ ГЕНЕРАЛА ДРУГЕ ЗЕМЉЕ У ТРЕЋОЈ ЗЕМЉИ ПА КАЖУ: „Иран мора да се понаша као нормална земља“

UBIJU GENERALA DRUGE ZEMLJE U TREĆOJ ZEMLJI PA KAŽU: „Iran mora da se ponaša kao normalna zemlja“

11 januara 2020

Sjedinjene Američke Države ne žele rat sa Iranom, nego žele da se on „ponaša kao normalna zemlja“, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Na konferenciji za medije Pompeo je rekao da Vašington smatra da je verovatno da je ukrajinski putnički avion oboren iranskom raketom.



„Smatramo da je avion verovatno oboren iranskom raketom. Pre nego što dođemo do konačnog zaključka želimo da bude sprovedena istraga kako bismo došli do suštine“, rekao je Pompeo novinarima.

Ranije su premijeri Kanade i Velike Britanije izjavili da postoji mogućnost da je putnički avion ukrajinske avio-kompanije prilikom poletanja sa teheranskog aerodroma oborila iranska raketa. Iranske vlasti, međutim, negiraju takvu mogućnost.

Ukrajinski putnički avion srušio se 8. januara odmah nakon poletanja iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade. Među putnicima su bila 82 državljanina Irana i 63 Kanađanina, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Velike Britanije.

Vašington imao informacije o napadima na ambasade

Pompeo je, takođe, rekao da su SAD u trenutku kada je ubijen iranski general Kasim Sulejmani imali informacije o tome da se pripremaju napadi na američke ambasade.

„Imali smo precizne informacije o neizbežnoj opasnosti. I ta opasnost je uključivala napade na američke ambasade“, rekao je Pompeo.

Iranska vojska je 8. januara izvela raketni napad na američke objekte u Iraku. Korpus Čuvara islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) nazvao je ovu operaciju „Mučenik Sulejmani“.

U noći 3. januara SAD su izvele operaciju na području bagdadskog aerodroma, u kojoj su poginuli iranski general Kasem Sulejmani i zamenik lidera iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis. Vašington ih smatra umešanim u organizaciju napada na ambasadu SAD u Bagdadu.

Teheran je lansirao rakete zemlja-zemlja na američke baze u zapadnom Iraku i Erbilu. Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei rekao je da je napad na američke baze u Iraku „šamar Sjedinjenim Američkim Državama“, naglašavajući da strane trupe moraju da napuste region.

KOMENTARI



6 komentara

 1. Zoran says:

  Dokle vis tako glupih tekstova ovde? Pa Tramp ako nista drugo dokazao da Iran vrslja okolo.

  • Danilo says:

   A sta rade ameri okolo molicu lepo,koji ce oni vrag u iraku ili uopste van amerike

   • Velika Metla says:

    Danilo,iz prostog razloga su u Iraku da bi ga pljačkali,i onoj stoki,američkim graDžanima,obezbedili visok standard. američki graDžani su stoka kakve nema na planeti Zemlji! Da ih boli koliko su glupi zavijali bi kao vuci.

  • Velika Metla says:

   Ne laprdaj! Pa i da Iran vršlja,ima na to pravo jer mu je svetski terorista broj 1 amerika dovukao pljačkaške horde uz samu granicu Irana! Nije Iran otišao kod granica amerike! A ti nastavi da ližeš .upe amerikenjcima.

 2. Mile says:

  Strava. SAD se ponašaju kao nenormalna zemlja, i kao takvi postavljaju izričite zahteve kako treba da se ponaša "normalna zemlja".

 3. Drago says:

  Fašisti najvećeg formata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *