Ubili 200 muslimana da bi Srbe prikazali kao monstrume

Ubili 200 muslimana da bi Srbe prikazali kao monstrume

27 januara 2014

photo-region-BiH-koricanska_stjena-Koricanska_stjena_04_a_320_577964990Bivši istražni sudija iz Banjaluke Jefto Janković je, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, sugerisao da su masovno ubistvo muslimana na planini Vlašić, u leto 1992, naredile strane obaveštajne službe “da bi Srbe prikazale kao životinje”.

Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama, policajci iz Prijedora, predvođeni Darkom Mrđom, ubili su 21. avgusta 1992. na Korićanskim stijenama oko 200 zarobljenih Muslimana. Pošto je priznao krivicu, Mrđu je Tribunal osudio na 17 godina zatvora.

Svedok Janković, koji je na Korićanskim stijenama “počeo, ali nije završio uviđaj”, počinioce zločina nazvao je “kriminalcima”, tvrdeći da kao istražni sudija nije imao ovlašćenja da naredi njihovo hapšenje.

“To je srpska sramota, to nam nije trebalo … Svi razumni ljudi to su osudili”, rekao je Janković. Izneo je, međutim, “sumnju” da su počinioci bili “možda ubačeni” i “preobučeni” u policajce i da je zločin izveden kako bi RS bila podvrgnuta “raznoraznim pritiscima”.

“To je nekome trebalo da se Srbi prikažu kao zločinci … To rukovodstvu sigurno nije trebalo”, kazao je svedok, dodajući da niko na srpskoj strani “nije opravdavao” masovno ubistvo na planini Vlašić, koji je međutim potvrdio da su mu oficiri VRS odmah kao počinioce označili pripadnike policije.

Janković je kazao i da je “u nelegalnim uslovima” uradio što je mogao od istražnih radnji.

“Bile su nenormalne okolnosti. Nisam mogao ništa uraditi, osim što sam svojim očima video leševe u provaliji … Samo smo mogli da snimimo, pristup je bio
nemoguć”.

Počinioci su žrtve, prema ranijim presudama, iz autobusa kojim je trebalo da budu odvedeni u Travnik, izveli, poređali ih na ivicu provalije, naterali da kleknu i streljali s leđa. Leševi su pali u duboku provaliju.

Svedok je tvrdio i da je video depešu kojom je Karadžić naredio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću da se počinioci zločina na Korićanskim stijenama pronađu i kazne. Janković je izjavio i da je u radu, tokom rata, imao isti odnos prema svim počiniocima krivičnih dela, bez obzira na njihovu nacionalnost. Na podsećanje tužilaca da im je 2001. izjavio da je bio pod pritiscima da krivično ne goni Srbe, Janković je to negirao, ali je potvrdio da je “hiljadu puta sam sebe izložio i imao problema”.

“Ali nije tačno da je neko vršio pritisak na mene, ni stranka ni predsednik. Strane obaveštajne službe su vršile pritisak”.

(vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *