Ubio se britanski vojnik zbog sećanja na ratne strahote u BIH

Ubio se britanski vojnik zbog sećanja na ratne strahote u BIH

1 oktobra 2013

PTSD-soldierBivši pripadnik mirovnih snaga Velike Britanije, Mičel Haton (42), koji je služio u Bosni i Hercegovini za vreme rata, pronađen je mrtav u svom stanu u Vindzoru u okrugu Berkšajer.

Prema izjavama članova njegove porodice, Hatona su progonili „demoni i sećanja iz Bosne“. Pošto je napustio vojsku, dijagnostikovan mu je posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Izlaz iz teškog psihičkog stanja pokušao je da nađe u alkoholu, a patio je od noćnih mora i suicidnih misli.

„Ono što je video mnogo ga je mučilo. Sećanja o Bosni stalno su ga proganjala. Mrzeo je sebe zbog toga što je postao. Duboko je patio i godinama se odupirao demonima“, rekla je Mičelova supruga Šeron.

Ona je istakla da je njihova 15-godišnja ćerka često pronalazila beleške u kojima je govorio o samoubistvu, koje je na kraju i počinio. Pronađen je mrtav tri dana nakon poslednjeg kontakta sa porodicom.

On se britanskoj vojsci priključio sa 16 godina i u izveštaju koji je u ponedeljak predstavljen, navodi se da je iz teške ratne traume izlaz taržio u alkoholu. U njegovoj krvi pronađena je tri puta veća količina alkohola od dozvoljene.

„Kada smo ga pitali da li želi da ide u bolnicu i lečiti se, za njega je to bilo isto kao da ide u zatvor“, rekla je jedna medicinska iz Kraljevske bolnice Berkšajer.

U mesecima koji su prethodili njegovom samoubistvu, Haton je doživeo nekoliko kriza pošto je pokušao da ostavi alkohol, a u međuvremenu se i razveo od svoje supruge.

(Klix)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *