Ubio se čovek imun na sidu, grizla ga savest što je živ

Ubio se čovek imun na sidu, grizla ga savest što je živ

17 septembra 2013

Stiven KronNjujorčanin Stiven Kron (66), koji je fascinirao lekare zbog svoje otpornosti na virus HIV, počinio je samoubistvo, pišu svetski mediji, a prenosi “Blic“. „Čovek koji ne može da dobije sidu”, kako ga je 1996. godine nazvao list “Indipendent“, dobrovoljno se prijavio da bude inficiran HIV-om, ali dok su mu partner i brojni prijatelji umrli od ove bolesti, on je sačuvao zdravlje. Iako je bio izložen hiljadama puta većoj koncentraciji virusa nego što je to slučaj izvan laboratorije, lekari nisu mogli da ga zaraze. Ali, 23. avgusta presudio je sam sebi.

“Moj brat je gledao kako umiru svi njegovi prijatelji. Osećao je ogromnu grižu savesti zbog toga“, izjavila je njegova sestra Ejmi Kron.

Kronov dečko, atletski građen gimnastičar Džeri Grin, bio je među prvima koji su umrli od side. Inficirao se 1978. godine, a preminuo četiri godine kasnije. Izgubio je 13 kilograma i oslepeo; bolest ga je polako izjedala, a sve to vreme o njemu je brinuo Stiven Kron. U godinama koje su usledile veliki broj njihovih zajedničkih prijatelja preminuo je od ove bolesti, ali Kron nije oboleo, iako je bio seksualno aktivan i nije primenjivao posebne mere zaštite.

HIV dospeva u bela krvna zrnca tako što se zakači za dva receptora, ali je jedan od Kronovih receptora bio genetski defektan. Anomalija koju ima 1 odsto stanovništva spasavala mu je život. “Njegov doprinos medicinskom znanju je zaista izuzetan“, kaže dr Brus D. Voker, direktor Ragon instituta Opšte bolnice Masačusetsa.

Istraživanja zasnovana na Kronovim defektnim krvnim ćelijama dovela su do proizvodnje leka “maravirok” koji blokira receptor CCR5, sprečavajući dalje širenje infekcije kod pacijenata zaraženih HIV-om. “Tajms” navodi da je jedan pacijent efikasno izlečen 2006. nakon što mu je transplantirana koštana srž donatara koji je imao tu mutaciju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *