Ubistva srpske dece u Goraždevcu i dalje bez kazne

Ubistva srpske dece u Goraždevcu i dalje bez kazne

12 avgusta 2013

266155_gorazdevac02-blic-fonet_fU utorak se navršava deset godina od zločina u Goraždevcu nedaleko od Peći, kada je 13. avgusta 2003. godine rafalnom paljbom iz vatrenog oružja ubijeno četvoro, a ranjeno dvoje dece iz tog metohijskog sela dok su se kupala u reci Bistrica.

Tom prilikom ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a njihovi drugovi Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško ranjeni.

Predstavnici policije UNMIK-a saopštili su tada da će “prevrnuti svaki kamen” kako bi otkrili ubice, ali – kao i posle brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji – “istraga” nije makla dalje od početka.

Zločin u Goraždevcu osudili su tadašnji šefovi UNMIK-a i Kfora, predstavnici EU, SAD, Francuske, Rusije, kao i kosovski zvaničnici, a tadašnja državna zajednica Srbija i Crna Gora zatražila je zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Početkom 2011. godine portparol Euleksa Irina Gudeljević navela je da je Euleks slučaj Goraždevac nasledio od UNMIK-a, sa dosijeom u “popriličnom neredu” i da je stalno pozivao da se svi koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze u vezi sa tim zločinom jave Misiji EU.

“Naši policijski istražitelji i tužilaštvo su ponovo ispitali sve svedoke koji su bili na raspolaganju, jer mnogi od njih nisu bili tu ili nisu želeli da svedoče. Sve informacije su ponovo analizirane, ali bez rezultata i naš tužilac je doneo odluku da istragu zatvori”, kazala je tada Gudeljević.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *