Ubistvo Đurekovića naručio Dolanc, ubica nije Arkan

Ubistvo Đurekovića naručio Dolanc, ubica nije Arkan

25 јануара 2014

reg-zeljkarkan_620x0Advokat bivšeg funkcionera UDBE Josipa Perkovića, Anto Nobilo, kazao je u petak veče da je odluku o ubistvu Stjepana Đurekovića doneo Stane Dolanc, a da su izvršioci, najverovatnije, bili beogradski kriminalci crnogorskog porekla.

On je, podgoričkoj Televiziji „Atlas“ rekao da nemački spisi otkrivaju da Đurekovića nije ubio Željko Ražnatovic Arkan, kako se to navodilo u pojedinim medijima.

Nobilo je kazao da Perković, koga je Hrvatska izručila Nemačkoj, neće imati pošteno suđenje.

„Nemačka obaveštajna službe (BND) ima neraščišćenih računa sa starom UDBOM i Perkovićem. BND bi htela ući i rekonstruisati sve što se dešavalo na nemačkom tlu, a poznato je da je Perković imao najveću mrežu svojih agenata u celoj bivšoj Jugoslaviji na polju Zapadne Nemačke“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, postoje i naznake da je BND imala nameru staviti pod svoju nadležnost hrvatsku i slovensku službu drzavne sigurnosti, ali je Perković to sprečio kada je uveo Amerikance i Engleze.

Nobilo tvrdi da ubistvo Đurekovića nije naručio nekadašnji predsednika Predsedništva SFRJ Mika Špiljak, kako bi ga sprečio da svedoči o mahinacijama njegovog sina Vanje Špiljka.

On je kazao da je odluku doneo Stane Dolanc, savezni sekretar za unutrašnje poslove SFRJ, a izvršioci su, najverovatnije, bili beogradski kriminalci crnogorskog porekla.

„U konkretnom slučaju, oni su ustanovili operativnu akciju „Dunav“. Dolanc je otišao u Savezni savet za zaštitu ustavnog poretka i dobio potvrdu, a organi savezne UDBE su organizovali izvršenje likvidacije“, naveo je Nobilo.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u