УЋУТКУЈУ ИСТИНУ: У Швајцарској ухапшен Александар Дорин, аутор књиге „Сребреница – како се заиста збило“

UĆUTKUJU ISTINU: U Švajcarskoj uhapšen Aleksandar Dorin, autor knjige „Srebrenica – kako se zaista zbilo“

23 juna 2015

383600_aleksandar-dorin-foto-n-jojic-vesti_f

(foto: N. Jojić, Vesti)

Pod zasad nerazjašnjenim okolnostima pre tri dana je u Švajcarskoj uhapšen Aleksandar Dorin autor knjige „Srebrenica – kako se zaista zbilo“.

Dorin je odveden na nepoznatu lokaciju i ne dozvoljava mu se kontakt sa spoljnim svetom.

Dorin je, da podsetimo, 13. januara 2014. izjavio da je koautor njegove poslednje knjige o Srebrenici, objavljene 2012. godine u Lajpcigu, Zoran Jovanović umro 13. jula 2013, samo desetak časova pošto mu je javio da je uspeo da otkupi dva snimka „koji u znatnoj meri ruše mit o Srebrenici“.

Dorin je krajem 2013. na portalu Vesti-online objavio senzacionalnu tvrdnju da je između 3.000 i 4.000 muslimana tokom jula 1995. godine prebeglo u Srbiju. Posle tog teksta, ovaj Švajcarac tvrdi da su se udvostručile pretnje smrću preko interneta.
„Obično mi se preti preko takozvanih goust mejlova preko kojih osobe koje prete ostaju anonimne. Obećavaju mi da će me kidnapovati, mučiti, ubiti, a preko jednog poznanika mi je pre samo par dana poručeno da mi neki muslimani iz Bazela pripremaju sačekušu“, rekao je tada Dorin.

„Jovanović je za vreme rata bio načelnik Informativne službe Drinskog korpusa Vojske RS, ali i odlično upućen u sve događaje iz rata. Čuli smo se telefonom pre nego što je iz Vlasenice otišao da se nađe na tajnoj lokaciji sa čovekom koji je bio spreman da proda te snimke, a onda me je, 12. jula prošle godine zvao na švajcarski broj mobilnog telefona da mi kaže kako ih je preuzeo i da se sprema da se vrati u Vlasenicu. Dan kasnije mi je javljeno da je umro u Srbiji, i to od posledica srčanog udara, ali niti je izvršena autopsija, niti su ti snimci pronađeni kod njega. Od tog trenutka sam dobio više upozorenja da povedem računa o svojoj bezbednosti uz objašnjenje da ‘priča nije nimalo naivna’“. rekao je Dorin.

Jovanović je svedočio i na suđenju Radovanu Karadžiću kao svedok odbrane, a u svojoj ratnoj arhivi je imao više dokumenata koji su pobijali teze o brutalnim ubistvima Vojske RS u zoni odgovornosti Drinskog korpusa. Aleksandar Dorin kaže da, čim su saznali o postojanju još neobelodanjenih video-snimaka iz Srebrenice, on i Jovanović su odlučili da pokušaju da ih otkupe.

„Pregovori su trajali nekoliko godina, a na kraju smo se dogovorili da za početak platimo 1.000 evra za dva kraća video-fajla, posle čega je trebalo da razgovaramo i o drugim materijalima. Jovanović mi je javio telefonom da se sreo sa tim čovekom, da je pažljivo pregledao snimke i da će prespavati kod rođaka kako noću ne bi putovao za Vlasenicu. Ujutro ga je taj rođak pronašao mrtvog, a i njegova supruga i kćerka su mi kasnije rekle da u njegovim ličnim stvarima nisu pronašle te video-snimke, ali ni najmanji trag u kom je to mestu u Srbiji otkupio video-zapise. Ne mogu da tvrdim ništa, ali je jako čudno da smo se prethodno čuli telefonom, da je Zoran bio potpuno zdrav, a preminuo od srca i da tih snimaka nema, kao i da mi je nekoliko puta rekao da će ga angažman o istini o Srebrenici najverovatnije ‘jednog dana koštati glavom’“, rekao je Dorin.

(Vesti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Slavica Jovanovic says:

    http://www.sedmasila.rs/reagovanje-povodom-zloupotrebe-knjizevnosti-u-ratno-huskacke-svrhe/

  2. zlatiborski ovan says:

    Dorin je krajem 2013. na portalu Vesti-online objavio senzacionalnu tvrdnju da je između 3.000 i 4.000 muslimana tokom jula 1995. godine prebeglo u Srbiju. Posle tog teksta, ovaj Švajcarac tvrdi da su se udvostručile pretnje smrću preko interneta. //////// izvesna mu je sudbina Pavla Solarica. Verovatno to ne radi radi izdajnika Srbaa, vec radi istine - poput Handkea.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *