Udar američkih „foka”na afričku Al Kaidu

Udar američkih „foka”na afričku Al Kaidu

7 oktobra 2013

al_qaeda_somalia_105870405Američke specijalne jedinice napale su u petak i u subotu u Libiji i u Somaliji baze afričkih ekstremističkih organizacija za koje se tvrdi da su „filijale” ili su u bliskim odnosima sa Al Kaidom.

Subotnja operacija u luci Barave, na južnoj obali Somalije, bila je usmerena protiv strateškog uporišta ekstremističke organizacije Al Šabab, koja je preuzela odgovornost za napad na tržni centar u Najrobiju, gde je živote izgubilo 67 ljudi. Uspeh operacije nije poznat. „Njujork tajms” tvrdi da su operaciju izveli pripadnici mornaričkih komandosa „foke“. Komandosi su naišli na jak otpor i bili su primorani da se povuku, izvestio je njujorški dnevnik.

Da li su „foke” dejstvovale samostalno, ili u „združenoj akciji” nije razjašnjeno. Pentagon tvrdi da je reč o njegovoj operaciji. Al Šabab kaže da su u akciji učestvovali komandosi Velike Britanije i Turske. London i Ankara poriču umešanost.

Minulog petka, u praskozorje, „foke“ su dejstvovale i u libijskom Tripoliju. Zarobile su Abu Anasa al Libija (49), organizatora bombardovanja američkih ambasada u Keniji i Tanzaniji 1988. godine.

* * *

Bila je to demonstracija američke vojne sile u dve afričke zemlje. U akcijama koje su podsećale na operaciju u Pakistanu od 2. maja 2011. godine, u kojoj je likvidiran Osama bin Laden, u Tripolisu je uhapšen Abu Anas al Libi, čije je pravo ime Nazi Abdul Hamid al Rukan. Neizvesna je sudbina neimenovanog komandata somalijskog Al Šababa, čije je hvatanje ili likvidacija bila cilj operacije u somalijskoj luci Barave.

Prepad u Somaliji usledio je u subotu, u praskozorje. Američki komandosi, navodno ista ekipa koja je likvidirala Bin Ladena, prispeli su u brzim čamcima s mora, ali su naišli na veći otpor od očekivanog, tako da su se posle jednočasovnog okršaja povukli. U prvim vestima je saopšteno da je neimenovani vođa ”Šababa” zarobljen, potom da je ubijen. Na kraju, nije potvrđeno ni jedno, ni drugo. Istaknuto je, međutim, da je o akciji bila upoznata vlada Somalije, tako da SAD nisu povredile suverenitet Somalije.

Akcija je obrazložena time da je posle masakra u Najrobiju postalo jasno da je ”Šabab”, istočnoafrička filijala Al kaide, a shodno tome i pretnja američkoj bezbednosti. Spekuliše se da je cilj prepada bila dvospratna kuća nedaleko od grada Barave, na jugu Somalije, u kojoj se pretpostavljalo da živi Muktar Albu Zabejr, poznat i kao Ahmed Godan. On je preuzeo odgovornost za četvorodnevnu opsadu kenijskog šoping centra u Najrobiju, proglasivši ovaj čin odmazdom za kenijsko vojno prisustvo u Somaliji.

Detalji o subotnjoj akciji u kojoj je zarobljen Abu Anas al Libi nisu izneti, kao ni podaci o tome kuda je prebačen. Na kasnom brifingu u Pentagonu rečeno je samo da se nalazi na bezbednom mestu, izvan Libije. Spekuliše se da je Al Libi – koji je perthodno bio na američkoj poternici punih 15 godina, a glava mu je bila ucenjena na 5 miliona dolara – zatočen na nekom ratnom brodu u Mediteranu, ili već transportovan u američku bazu Gvantanamo na Kubi.

Agencija Asošijeted pres je međutim, Pozivajući se na izjavu Libijevog brata, agencija Asošijeted pres je izvestila da su komandosi prispeli u tri vojna vozila, odmah posle prve jutarnje molitve (koja se održava između 4 i 5 časova). Opkolili su svoju metu dok je ispred kuće parkirao automobil, izvukli ga i brzo se povukli.

Pentagon tvrdi da je za akciju dobijen pristanak libijske vlade koja je pružila i izvesnu logističku pomoć, ali ”Njujork tajms” prenosi izjavu jednog saradnika libijkog premijera po kojoj vlada nije znala za akciju, što izaziva sumnju da je prekršen libijski suverenitet.

Prvi komentar na visokom nivou o akcijama hvatanja „afričkih Bin Ladena” dao je državni sekretar Džon Keri koji boravi u Indoneziji, na Azijsko-pacifičkom samitu o ekonomskoj saradnji. „Pripadnici Al Kaide i drugih terorističkih organizacija mogu da beže, ali ne mogu da se sakriju”, poručio je šef američke diplomatije.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *