УДАР НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ – АМЕРИКА НА ЦРНУ ЛИСТУ ставила комплетно руководство РС

UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU – AMERIKA NA CRNU LISTU stavila kompletno rukovodstvo RS

1 avgusta 2023

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović stavljeni su na crnu listu SAD.

Na crnu listu je stavljen i ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović.“Ovi lideri su direktno odgovorni za ohrabrivanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim bi se odluke Ustavnog suda BiH proglasile neprimenjivim u Srpskoj, čime se opstruiše i preti implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma“, ističe se u objašnjenju Ministarstva finansija SAD.

Kako se navodi, taj novi zakon, koji je promovisao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavlja „drski pokušaj podrivanja državnih institucija“.

Napominje se da takav „zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede zemlje za integraciju u evroatlantske i evropske institucije, na račun naroda BiH“.

Dodaje se da je visoki predstavnik Kristijan Šmit, kao najpozvaniji za tumačenje Dejtonskog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljiv prekršaj vladavine prava i napad na ustavni poredak BiH.

Ističe se da je uprkos pokušaju visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine.

„Današnje odluke zasnivaju se na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima, koje smo nametnuli da bismo promovisali odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana. Nastavićemo da podržavamo građane BiH u njihovim nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju prevladavanje mira i prosperiteta“, navodi se u saopštenju.

Dodik: Amerika nije birala zvaničnike Srpske, neće ih ni smenjivati

Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike Republike Srpske, pa ih neće ni smenjivati, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik reagujući na stavljanje zvaničnika Srpske na crnu listu SAD.„SAD misle da na ovaj način mogu disciplinovati svakoga ko ne misli kao oni“, izjavio je Dodik.

Dodik je uvrštavanje predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović i ministra pravde Miloša Bukejlovića na crnu listu SAD ocenio nepotrebnim.

„Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve oni žele da sankcionišu ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele da promene nas, da dođu neki koji će ćutati, klimati glavom i odobravati“, poručio je Dodik.

Naglasio je da Srpska neće odustati od svoje politike.

Dodik je istakao da nisu zabrinuti zbog ovih sankcija.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *