УДАР НА СРБИЈУ: Срамна понуда Запада Вучићу! БРИСЕЛ ПОСЛАО ЛИЦЕМЕРНИ АРАНЖМАН

UDAR NA SRBIJU: Sramna ponuda Zapada Vučiću! BRISEL POSLAO LICEMERNI ARANŽMAN

18 novembra 2018

ZAPADNE sile poslale su diplomatskim kanalima nepristojnu ponudu predsedniku Aleksandru Vučiću po kojoj bi on trebalo da pristane na nastavak dijaloga u Briselu, čak i ako Priština ne povuče suludu odluku o povećanju carina za robu iz centralne Srbije, a zauzvrat bi našoj zemlji u decembru bila otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristup Evropskoj uniji. Šef naše države, međutim, nije ni razmatrao ovaj licemerni aranžman niti će ga prihvatiti – ekskluzivno saznaju „Novosti“.Ovakvu ponudu u Beogradu smatraju apsurdnom jer je uvođem taksa na proizvode iz centralne Srbije Priština pogazila CEFTA sporazum, u koji su ugrađeni neki od temeljnih principa EU, a koje sada gazi upravo Brisel.

Najnovija „šargarepa“ zapadnjaka i ne treba da čudi, jer za ostvarivanje cilja aktuelne evropske administracije – da se do rešenja za kosovsko pitanje dođe do isteka njihovog mandata – ostaje sve manje vremena. I sama visoka predstavnica EU i posrednica u dijalogu Federika Mogerini je rekla da bi volela da se dijalog završi do maja 2019, kada će se održati izbori za Evropski parlament. Na drugoj strani, pre dva dana čuo se jasan stav Rusije: kosovski problem treba da se reši u okviru dijaloga, ali „bez nametanja veštačkih rokova“.

Za visemesečnu tromost pregovaračkog procesa, uostalom, odgovornost nije na Beogradu. Priština je ta koja pet godina nije formirala Zajednicu srpskih opština uz više nego očigledno gledanje kroz prste iz Brisela. Pred gotovo svaku zakazanu rundu dijaloga na visokom nivou, po pravilu su priređivali neku novu provokaciju Beogradu, stavljajući srpsku stranu pred svršen čin – da ako se ne pojavi u Briselu, bude optužena za opstrukciju pregovaračkog procesa.

Tako je nekoliko dana pred rundu zakazanu u julu, u opštini Gnjilane, kosovska policija uhapsila petoricu Srba, a uoči poslednjeg sastanka u novembru, uvedena je taksa od 10 odsto na robu iz centralne Srbije. Najavljeno je i da će se kada se formira tzv. vojska Kosova, jedan njen garnizon rasporediti ka severu, što je suprotno dogovoru Beograda i NATO. Odgovor predsednika Vučića na to bio je da će se dijalog nastaviti kada Priština povuče protivpravne odluke, zbog čega je i stigla ponuda iz Brisela, kao pokušaj da se ovakav srpski stav smekša.

NA ČEKANJU

SRBIJA je, inače, odavno spremna da otvori nova tri poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, ali iz političkih razloga pojedine članice Unije to stopiraju. Na čekanju su poglavlje 9 – finansijske usluge, 17 – ekonomske i monetarne odredbe i 18 – statistika. U međuvremenu, pripremljena su i poglavlje 2 – slobodno kretanje radnika, 4 – slobodno kretanje kapitala, 14 – transportna politika i 21 – transevropske mreže.

(Novosti)

KOMENTARI12 komentara

 1. Zoran says:

  To njegovi prijatelji poslali. Sad neka vidi sta ce sa prijateljima.

  • Miroslav says:

   Nije sve u prijateljstvu, ima tu i kesa...

  • ostrogorski says:

   Neće, valjda, Vučko da pokvari prijateljstvo zbog tamo nekih sitnica.

 2. Uf says:

  Molim vas nemojte da prikazujete sliku od ove b.daletine jer kad ga vidim dobijem proljev.

  • Velika Metla says:

   Uf,ti si dobar..................,meni nikako da prestane proliv od kad sam ga video u vrhu vlasti!

 3. Rusofil says:

  Ako I treba.

 4. Miraš says:

  U naredne 2-3 godine moguće je da će se raspasti NATO. To nama baš odgovara zbog svojevrsnog majmunjaka da pet natovskih zemalja kontroliše tkzv. Kosovo. Uz Rezoluciju 1244 u dodatku 2, tačka 4 stoji: "Međunarodno bezbednosno prisustvo uz znatno učešće severnoatlantskog pakta mora da bude razmešteno pod objedinjenom komandom i kontrolom i da bude ovlašćeno da uspostavi bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu i da olakša svim raseljenim licima i izbeglicama bezbedan povratak svojim domovima" U slučaju raspada NATO-a neće biti te objedinjene komande, tada bi ova rezolucija morala hitno da se dopuni. ... Takodje EU već 2020 na šta će ličiti, da li će postojati samo na papiru? Usled nezadovoljstva postojećim odnosima unutar EU da li će Italija i/ili Španija napraviti svoj egzit, a krupnijeg nezadovoljstva ima u Poljskoj, Madjarskoj, itd.

  • Nebeska Srbija says:

   Pa ovi su uzeli pare da nas upropaste pre nego sto se nato raspadne.zato toliko i zure.

   • Miraš says:

    Halavi kleptosi i duhovni slepci neka misle šta će i kako će, a uveliko i na očigled celog naroda bave se sprovodjenjem već zakasnelih i prevazidjenih zadataka. Čist debilizam. Jasno je da NATO slabi i da će unutar EU biti baš krupnih promena; promene će biti velike u odnosu na stanje danas te se može reći da sve ide ka raspadu. Ako užurbano izvrše postavljene zadatke od strane svojih zapadnih mentora i gazda jasno je da ubrzo posle toga nema te vode koja će ih oprati; nosiće sopstvenu kožu na šiljku kao barjak. Da li će im to biti skupo - neka na vreme misle o tome.

 5. Budi Bog s nama says:

  Teško jeste ali naš Murat se bori. Kakvu to robu prodajemo na Kosovu? Ako ne može da se puni budžet i oporezuju građani onda je to stvarno problem. Uslov da nam propadne budžet koji je u ekonomiji koju nemamo ili da nam propadne politika koju takođe nemamo. Kada posle toliko godina napornog rada svakog dana od po 48 sati dnevno nađete takve prijatelje kao naš AV onda shvatite da vama neprijatelji uopšte više nisu ni potrebni. Pustiti svakog Kurtu i Murtu koji ima love da ti zaposedne zemlju? Sada možeš očekivati da ti kroji i sve ostalo. Ne treba nama više AV ili bilo ko drugi, jer će nam doći originalni Murat.

  • Budi Bog s nama says:

   Ma kakvi lako, eno briše ladan znoj sa vrućeg čela, a ti Srbijo mješaj. Peku ga u rerne još samo i jabuku da mu stave u usta. Kome lako? 250 stepeni na tihoj vatri? Jedino od Kimi Mausa da uvezemo one njegove rakete i usmerimo ih direktno na Brisel, dotle vataju domet. Pa da vidiš od prijatelja prijatelju.

 6. sasha says:

  Ma kakav Brisel,kakva Mogerini. To je u UN, tu ce se i zavrsiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *