Удар на српски народ и језик

Udar na srpski narod i jezik

15 aprila 2017

DEKLARACIJA o zajedničkom jeziku koju je do sada potpisalo skoro 8.000 ljudi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, iz ugla srbistike, sama sebi je protivurečna, smatraju članovi Odbora za srpski jezik Srpske književne zadruge. Oni, naime, tvrde da su hrvatska, bošnjačka i crnogorska varijanta, koje su politički proglašene jezicima, samo varijante srpskog jezika.

Reagujući na donošenje Deklaracije u Sarajevu, koju su inicirali: PEN centar iz Sarajeva, Udruženje Kurs iz Splita, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Udruženje Krokodil iz Beograda. Profesor Miloš Kovačević, predsednik Odbora, tvrdi da je ona u stvari „perfidni“ napad na srpski narod i jezik“.

– Autori deklaracije zastupaju naučno neutemeljeno stanovište da svako može taj zajednički jezik da imenuje kako želi, a poznato je šta za Srbe znači imenovanje srpskog jezika, recimo, „bosanskim“ – nestanak Srba i srpskog jezika u Republici Srpskoj i njihovo utapanje u takozvane Bosance i bosanski jezik – smatra Kovačević. – Zato navedena deklaracija ima za osnovni cilj „rješavanje“ srpskog nacinalnog i jezičkog pitanja u BiH i Crnoj Gori, tako što će se oni prevesti u Bosance i Crnogorce, ostavljajući mogućnost da srpski jezik kao varijanta obitava samo u Srbiji, a da se sve srpsko u filologiji prevede u srbijansko.

Prema mišljenju članova Odbora, osnovni cilj ovog dokumenta sadržan je u dvema tvrdnjama: da su sve četiri postojeće varijante (srpska, bosanska, hrvatska i crnogorska) ravnopravne i da se ne može jedna od njih smatrati jezikom, kao i da činjenica da se radi o zajedničkom policentričnom jeziku ostavlja mogućnost svakom korisniku da ga imenuje kako želi.

Članovi Odbora prihvataju da je istorijski i naučno opravdano da se jezik Srba naziva srpski jezik dok je književni jezik Hrvata hrvatskosrpski, Bošnjaka bošnjačkosrpski a Crnogoraca crnogorskosrpski.

OTKRIVANJE TOPLE VODE

U SKZ tvrde da među potpisnicima Deklaracije ima vrlo malo lingvista, a da centralni stavovi treba da privuku filološki slabo upućene da svojom brojnošću daju dignitet ovom dokumentu. Deklaracija, dodaju, nije ništa do otkrivanja tople vode, a njene osnovne stavove da se radi o jednom te istom jeziku u četiri zemlje srbisti nikada nisu ni sporili.

KOMENTARI2 komentara

  1. Crno jaje says:

    Živjela nova Jugoslavija! Živjelo bratstvo i jedinstvo! Živio drugo Tito! Živjela Partija!

  2. Ivan Grozni says:

    Predlazem Hrvatima,Bosancima,Monte Negrinima i svima ostalim neka pocnu govoriti svahili ako umeju a neka ostave Vuka i Srbe na miru, Manji izvor u veci uvire na uviru svoje ime gubi. Na pucini morskoj obadvoje. to je zakon prirode. Mogu se svi odupirati koliko zele ali svima je SRPSKI jezik baza. Bez njega bili bi nemi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *