УДАР НА СУВЕРЕНИТЕТ СРБИЈЕ И УН: Масовна војна вежба НАТО и Америке

UDAR NA SUVERENITET SRBIJE I UN: Masovna vojna vežba NATO i Amerike

22 marta 2021

Vojna vežba NATO i vojske SAD „Branilac Evrope 21“, koja je počela sredinom marta, najveći su manevri ovog tipa do sada. U njima učestvuju skoro sve zemlje Balkana, ali i Kfor i nepriznato Kosovo, što predstavlja udar na suverenitet Srbije, međunarodno pravo i UN, upozorava vojni analitičar dr Mitar Kovač.

Direktno korišćenje kontingenta NATO-a koji je u misiji Kfora na Kosovu i Metohiji, a smatra se delom ove vežbe, nije primereno jer su te snage, podseća Kovač, pod mandatom Ujedinjenih nacija i Rezolucije 12 44.Udar na suverenitet Srbije i SB UN

„Kfor ne bi smeo da bude deo ovog vojnog manevra. U ove svrhe ne bi smela ni da se koristi baza „Bondstil“, jer je nastala u okviru misije Kfora, na teritoriji Kosova i Metohije koje je pod protektoratom SB UN, a koja će prvi put biti upotrebljena u ovako masovnom regionalnom manevru NATO-a. Dakle, NATO „zaboravlja“ da je po Rezoluciji 12 44 Kosovo i Metohija i dalje deo države Srbije, što jasno pokazuje da ni Amerika ni NATO kao regionalna organizacija ne poštuju međunarodno pravo“, objašnjava profesor Kovač.

On takođe ističe i da je učešće Kosovskih bezbednosnih u ovoj vežbi kršenje međunarodnog prava, kao i da je do sada dosad nezabeleženo da velike sile podstiču secesionizam i secesionističke pokrete koje na bazi okupirane teritorije prave svoju vojnu infrastrukturu.

Mimo ovoga, cilj same vežbe, koja će ima tri faze i trajati od marta do juna je, po rečima našeg sagovornika, smišljena kako bi demonstrirala silu u regionu i Evropi, a prevashodno kao „pokazna“ vežba u potencijalnom sukobu sa Rusijom.

NATO i Amerika vežbaju udar na Rusiju

„Sam naziv vežbe, kao i njena suština se svodi na uvežbavanje brzog prebacivanja vojnika sa mirnodopske lokacije u SAD na potencijalno bojište u Evropi „O nam ko imalo prati razvoj situacije u Evropi poslednjih godina jasne su strateške namere ovo vojne alijanse. Zato se naziv ove vežbe lako može prevesti kao priprema NATO za dalji pohod na istok, kao „priprema“ za potencijalnu agresiju na Rusiju,“ uveren je naš sagovornik.

Napominjući da u ovoj vežbi ne učestvuje Srbija, profesor Kovač podseća da će tokom skoro četiri meseca koliko će trajati ona imati nekoliko faza simboličkih imena – „Trenutni odgovor 21“, „Čuvar sablje“, „Odlučni udar 21“ i „Čvrsti branilac 21“.

„Ova vežba po angažovanju snaga, segmentima i scenarijima koji se poigravaju sa brzinom prebacivanja američkih snaga na istok Evrope samo govori o tome koje su ambicije NATO, iako je savez svestan da vojno ne može da rešava problem sa Rusijom i da za to nema dovoljne snage,“ mišljenja je Kovač.

Američko vojno „dresiranje“ Evrope

On podseća da osnovna strategija NATO počiva na smernicama SAD-a i na njihovoj nameri da u potpunosti kontrolišu Evropu kao kontinent a ne samo Evropsku uniju.

„Evropska unija u celom tom procesu je jedan od instrumenata koji će realizovati određene poslove vezane za taj strateški scenario. Namera Amerike jeste da obezbedi ne samo formalno učešće što više država u ovoj vežbi, već da u realnim uslovima obezbedi da se što više država odazove i stavi na raspolaganje svoje kontingente za baziranje na istoku Evrope, posebno u kriznim rejonima, te da na taj način pokuša da pomeri liniju dodira na istoku,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.

Otuda, dodaje on, i ovi scenariji zacrtani u vežbi koji se zapravo tiču Crnog mora, Ukrajine, zagovaranja povrataka Krima i kontrole Ukrajine u oblasti Donbasa.

„Takođe se čini po scenariju da vežba NATO namerava da i Gruziju vrati u neki pojačani modus saradnje. Nije isključeno ni da je ovo prilika da Amerika utiče na NATO da u narednom periodu, bez obzira na prethodne kriterijume, izmeni uslove za prijem novih članica tako da se bez obzira na eventualne promene granica, i Ukrajina i Gruzija prime u NATO,“ smatra naš sagovornik.

Dr Kovač je uveren da je zbog ovakve politike Amerike pred nama doba malih regionalnih kriza i sukoba koje će se reflektovati i na Balkan, i na samu Srbiju.

„Ova vežba će negativno da utiče na sam region a mnoge države u našem okruženju, na žalost postaće svojim učešćem u ovim agresivnim namerama NATO-a njihovi saučesnici,“ zaključuje naš sagovornik.

Vežba na 30 poligona širom Balkana

Inače vežba okuplja oko 30.000 vojnika iz 27 država, i sastoji se iz niza manjih vežbi. Najviše vojnika dolazi iz SAD, glavno područje vežbe je Balkan, a manjim delom Baltik i u Nemačka.Koristiće se gotovo svi veći vojni poligoni regiona: Slunj u Hrvatskoj, Manjača i Glamoč u BiH (Republika Srpska), Krivolak u Severnoj Makedoniji i baza KFOR-a Bondstil kod Uroševca. Ukupno će biti upotrebljeno 30 poligona širom Evrope.

Osim kopnenih snaga, zbog transporta i obezbeđenja transporta značajnu ulogu imaju Ratne mornarica i Ratno vazduhoplovstvo SAD i artiljerijsko- raketne i jedinice PVO. Paralelno će se u Rumuniji i Bugarskoj odvijati vežba NATO-a, na Krivolaku američko-makedonska vežba uz učešće Bugarske i Grčke, a planirana je velika vežba i na severu Afrike. Od početka do sredine maja biće održana vežba „Brzi odgovor 21“ sa preko 7.000 vojnika iz 11 zemalja, predvođenih SAD koji će izvesti vazdušni desant u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Među 30.000 vojnika najviše Amerikanaca

„Trenutni odgovor 21“ biće održan od sredine maja do početka juna, a u ovoj vežbi će učestvovaće 796 vojnika iz SAD, 800 iz Grčke, 774 iz Severne Makedonije, 725 iz Hrvatske, 565 iz Albanije, 517 iz Bosne i Hercegovine, 300 iz Slovenije, 217 iz KBS, 200 iz Crne Gore, 100 iz Velike Britanije i četiri iz Kanade.

U isto vreme vežba „Čuvar sablje“ odigraće se na teritoriji Mađarske, Rumunije i Bugarske sa oko 13.000 vojnika. Njihov zadatak biće bojeva gađanja, protivvazdušna dejstva i medicinska evakuacija.

Amerikanci će izvesti sa Armijom Severne Makedonije na poligonu Krivolak „Odlučni udar 21“, sa 1.200 severnomakedonskih, 700 američkih i manjim brojem vojnika iz Grčke i Bugarske.Paralelno sa tim, NATO planira od sredine maja do početka juna veliku vojnu vežbu „Čvrsti branilac 21“.

U Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj će biti proverene stalne multinacionalne snage NATO-a za hitno reagovanje i to od nivoa komande do taktičkih jedinica. Srbija ne učestvuje na ovoj vežbi zbog odluke koja je ranije doneta a po kojoj u nekom periodu neće učestvovati u vojnim vežbama ni sa čijim snagama.

KOMENTARI13 komentara

 1. šiško says:

  Oni Rusima mogu samo da pljunu pod prozor i oni to odlično znaju. Zato ove vežbe i nisu uperene protiv Rusije, nego protiv Srbije, tačnije protiv srpskog naroda sa porukom da se manemo smenjivanja njihovog psihopate i gledamo kako da preživimo novu agresiju. Da je njima do Rusa, oni bi vežbali na drugim mestima, a ne ovde, daleko, predaleko od Rusije. Imaju Severno more i Baltik sa sve Poljskom i pribaltičkim zemljama, imaju Crno more sa Turskom, Rumunijom, Bugarskom i Ukrajinom. Ali ne, oni vežbaju na Balkanu kako da zaplaše Rusiju. Ali neka ih neka vežbaju. Dok god vežbaju, stvarni napad je daleko. Setite se 99. Tad ništa nisu vežbali. Samo su napali.

 2. Triglav says:

  to je rezultat onog "mudrog" miloševićevog: slovenci "neka idu"...

  • jovan says:

   Ej Troglavi, a sta je mudro bilo?! Da mi budemo Slovencima kolonija africka, gde bi oni imali jeftinu sirovinu bez poreza i radnu snagu, i africko kolonijalno trziste. Kucan je "lepo" odgovorio u jednom dokumentarcu da su oni razbili SFRJ, i da je "komunisticki kongres" bila samo farsa, vec gotov scenario! Zahtevi su bili PREDKOPIJA Rambujea- znaci moraju Srbi da ispune sve kolonijalno-okupatorske zahteve iz 1941. ili ce Slovenija oruzjem uz pomoc Shvaba i Vatikana da razbije Yu i pripoji Cetvrtom rajhu! A da je trebalo bombardovati Ljubljanu i Zagreb, kada su pocinjali rat, TREBALO JE. Ne bi bilo bombardovanje Beograda, ali mi NAIVNI Srbi, praznu pricu, glupi 10 godina iscrpljujuci pregovori dok Zapad nije ekonomski razorio Srbiju, i na kraju 2000. - OKUPIRAO!

   • Gagi says:

    Jovane... "Nasa" Velika Srbija ili Kraljevina Jugoslavija je otisla u nepovrat 45-e godine kada su neki neidentifikovani i do danas nepoznati svetski kriminalci zauzeli i oteli nasu drzavu. Sve ovo sto se kasnije desavalo, to je bilo davno isplanirano. Za zaljenje je sto jos ima zaludjenika koji nastavljaju tu okupacionu politiku na perfidan nacin. Jedan od tih nacina je i ovo sludjivanje analiticara i "strucnjaka" koji nas ubedjuju da ono sto je evidentno i sto vidimo, zapravo nije TO. Ti likovi nas ciljano anesteziraju pricajuci nam o nekim ugovorima i rezolucijama koje NIKO ne postuje. Mrtvo slovo na papiru, na terenu druga prica, ali TO po njima nije TO. Ceo narod je pod psiholoskim drilom i mentalnom alhemijom, nasa okupacija se nastavlja na mentalnom nivou,sve do onog jutra kada ce nas obavestiti da je stanje po nas katastrofalno i da drugacije nije bilo moguce. Eto nedoslednosti, nasa braca iz Srpske dadose Manjacu da se obucavaju neprijatelji koji ce ih sutra sa rvatima i muslimanima najuriti iz BiH. Za ove vezbe se znalo ranije, ko nam garantuje da za kraj ovih vezbi nisu planirali ulazak na nase drzavne prostore, ko uopste posle svega moze bilo sta da im veruje. Slede nam teski zavrsni udarci koji u kontinuitetu traju od 45-e godine.

    • Željko says:

     Kada već pišete budite dosljedni do kraja ! NATO je upravo vašu braću iz BiH spasio da ne bude " Oluja 2 " jer HV i HVO su već zauzeli Bočac i isključili struju za Banja Luku, da NATO nas nije zaustavio još najviše deset dana danas bi bili "svi Srbi u jednoj državi", u Srbiji !

     • jovan says:

      Nato (USA, UK, Nemci)je napravio "Oluju", samo glupi misle da su Hrvati proterali Srbe. To NIKADA ustase ne bi mogle bez USA. Pa oni nisu mogli da proteraju "lovce" iz Knina. Operaciju pred Banja Luku, zaustavili su jer je Milosevic pred Holbrukom (koji je "gle cuda", bas u tom trenutku bio u Beograd), rekao da Srbija mora da reaguje, i Holbruk je odmah pozvao Tudjmana, i naredio mu da ustase stanu. Istine radi.

    • jovan says:

     Samo se razlikujemo u datumima. Za mene Kraljevina Jugoslavija je ispala Ustasoslavija i DUGOROCNI progam za cepanje srpskog naroda, i fabrikovanje novih drzava i naroda na racun Srba koji se finisirao 1991-2000! Na zalost, stvaranjem Hrvatske drzave u drzavi 1938.je pocetak razbijanje drzave, a 1941, 1945, 1966, 1974, 1990, samo medjustanice svodjenje okupirane Srbije na "beogradski pasaluk".

  • Željko says:

   Steže se obruč oko " uže " Srbije a kako ste se ku.č.li u ex YU tj. u velikoj Srbiji od 1980. nakon Titove smrti do 1991./ 1992. godine , " ne može vam niko ništa ", " malo morgen " što bi vaš Sloba rekao !

   • jovan says:

    Nisi svestan da je to obruc mrtvaka, bal vampira! Oni su samo sposobni da ubijaju civile, zene i decu, bacaju bombe. Na Srbiju icedjenu od sankcija i nametnutih ratova, su bacili 10 "hirosime", ali nisu mogli ni metar da udju u Srbiju, iako je odnos snaga bio 600:1

 3. opet ja says:

  Vučić tvrdi da je Kosovo deo Srbije??!! Pitajte njega za komentar.

 4. Dražen Jovan Petrović says:

  Alija je bio zločestiji od crnog đavola ali je bio prilično inteligentan.Ovaj njegov sinčić bakir je glup ko cigla.Od oca je naslijedio zaluđenost islamskim fundamentalizmom,ali ovim svojim budalastim izjavama muslimane u Bosni dovodi u nemoguću poziciju.

 5. jovan says:

  NISTA NOVO! To vojna vezba traje od 1914. U toj vojnoj vezbi Zapada sa "susedima" Srbije i domacim kvislinzima od 1914. do danas, ubijeno je preko 3 miliona Srba, i Srbiji nije ni mesto da bude u drustvu sa pljackasko-fasistickom hordom zla!

 6. Za Srbiju says:

  Bolje bi im bilo da vežbaju u SAD. Zaboravili su da će ovaj rat da se vodi i na njihovoj teritoriji. Dosta su oni ratovali na tlu Evrope i Rusije. Nikada nijedna bomba nije pala na njih. Hvala Bogu da su to Rusi shvatili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *