УДАР ПО ЕУ: Русија извозну царину на дрво подигла са 15 одсто на 80 одсто

UDAR PO EU: Rusija izvoznu carinu na drvo podigla sa 15 odsto na 80 odsto

29 septembra 2023

MOSKVA sve vidljivije i energičnije prestaje da igra po pravilima koja su po volji i u interesu Zapada. Povećala je izvoznu carinu na drvo – sa 15 odsto na 80 odsto!

Time je zadala izuzetno bolan udarac evropskoj ekonomiji. Jer, ako zemlje EU još mogu da nađu zamenu za rusku naftu i gas (plaćajući ih skuplje), za rusko drvo – pravu alternativu nemaju.Oko 40 odsto drvne građe koju koriste zemlje EU – stiže iz Rusije. To je razlog što su svi dosadašnji paketi antiruskih sankcija EU zaobilazili rusku drvnu građu.

Povećanje izvoznih dažbina znači da će proizvodnja u Evropi bazirana na ruskom drvetu poskupeti nekoliko puta.

Ta industrija je Evropskoj uniji godišnje donosila 7 milijardi evra, a sada je talas bankrota već krenuo.

Iz EU već je krenula dreka: STO zabranjuje svojim članicama da uvode izvozne carine veće od 15 odsto. Iz Moskve je već odgovoreno: Rusija pravila STO doživljava kao preporuke i nema nameru da svoje drvo prodaje jeftino…

KOMENTARI2 komentara

  1. eksilencija Hill of shit says:

    pa nije to lepo, siromašnim zemljama prvo uskracujute da jedu psenicu a sada im ne date da jedu ni drvo a inflacija galopira ;-)))

  2. da da says:

    Zato je šolc došao,da otme Republici Srpskoj imovinu,da bi mogli oteti milijardu kubika šume,za šerpu ribe.Prvo će morati ostaviti kosti u toj šumi,da dobro nađubre,da raste srpsko drvo na nemačkom đubretu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *