Удар вируса Западног Нила у августу

Udar virusa Zapadnog Nila u avgustu

16 jula 2018

OBOLELIH od groznice Zapadnog Nila trenutno ima dvoje na teritoriji Srbije. Ovo virusno, sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca najčešće se registruje tokom jula, dok se najveći broj zaraženih očekuje u avgustu, kažu iz Zavoda za biocide u Beogradu. Za sada , oboleli su muškarac (66) i žena (69) sa teritorije Pančeva i palilulske opštine u Beogradu.

Komarci su uzorkovani na teritoriji sedamnaest beogradskih opština i u gradovima Pančevo i Kikinda. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je izvršio uzorkovanje i analizu komaraca na prisustvo izazivača bolesti groznice Zapadnog Nila, denga, čikungunje, Zika groznice i malarije.

– Na teritoriji Pančeva rezultati sa pozitivnim prisustvom virusa Zapadnog Nila pronađeni su u opštinama Glogonj, Jabuka, Ivanovo, Starčevo, Vojlovica, Omoljica. Na teritoriji Beograda rezultati sa pozitivnim prisustvom virusa Zapadnog Nila pronađeni su u opštinama Čukarica i Palilula – navedeno je u saopštenju Zavoda za biocide.

Kod većine zaraženih, u 80 odsto slučajeva, ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod 20 odsto inficiranih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu.

– Nagla pojava povišene telesne temperature, glavobolja, bolovi u grlu, mišićima i zglobovima su neki od najčešćih simptoma. Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije, kao što je meningitis. To se dešava kada je imunitet značajno oslabljen hroničnim bolestima – kaže za „Novosti“ dr Radmilo Petrović, epidemiolog.

Virus Zapadnog Nila prenosi domaća vrsta komaraca Culex pipiens, koja se dugo nalazi na teritoriji Srbije. Domaći (kućni) komarac živi u neposrednoj čovekovoj okolini i može se razmnožavati u svim stajaćim vodama koje se zadržavaju duže od sedam dana.

– Bitno je da građani svojim aktivnostima ne pospešuju njegovo razmnožavanje već da kolektivnim merama zaštite pomognu u smanjenju njegove brojnosti u neposrednoj čovekovoj okolini – kažu iz Zavoda za biocide.

Infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2017. godine u Srbiji su registrovana ukupno 574 pacijenta, a umrla je 61 osoba.

PRAĆENJE BROJNOSTI SE NASTAVLJA

U zavisnosti od dobijenih rezultata, preduzeće se dodatne mere u cilju regulacije brojnosti komaraca i zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

– Tokom cele sezone aktivnosti komaraca u 2018. godini, ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju će nastaviti praćenje brojnosti komaraca, kao i detekciju virusa groznice Zapadnog Nila, denga i čikungunja groznice i malarije – kažu u Zavodu za biocide.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *