UDARAC PRIRODE: Globalno otopljavanje će SAD do 2050. samo u nekretninama koštati 66-106 milijadri $

UDARAC PRIRODE: Globalno otopljavanje će SAD do 2050. samo u nekretninama koštati 66-106 milijadri $

4 avgusta 2014

sadDo 2100. godine štete mogu dostići 238-507 milijardi dolara

Američkoj privredi prete stotine milijardi dolara gubitaka zbog globalnog otopljavanja – upozorio je izveštaj u Risky Business koji je pripremljen uz pomoć bivšeg ministra finansija SAD Henrija Polsona (Henry M. Paulson), gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga (Michael R. Bloomberg) i finansijera Toma Stejera (Tom Steyer).

U izveštaju se naglašava da su osnovni efekti klimatskih promena – povećanje prosečne temperature i podizanje nivoa mora. Autori istraživanja tvrde – ako se budu ignorisale posledice globalnog otopljavanja – da će do 2050. godine priobalne nekretnine u vrednosti od 66-106 milijardi dolara biće potopljene.

Do 2100. godine štete mogu dostići 238-507 milijardi dolara.

Prema prognozama autora izveštaja, gubici od uragana na američkoj istočnoj obali mogu biti 42 milijarde dolara godišnje zbog povećanja nivoa mora. Potencijalno, pri povećanju uraganske aktivnosti suma može premašiti 100 milijardi američkih dolara.

Ovom iznosu će se dodavati i gubici od pada produktivnosti rada koje zasad nije moguće obračunati.

U izveštaju Risky Businessu ukazuje se još da će produktivnost rada suštinski biti smanjena zbog povećanja prosečne temperature. Ovo će dovesti do neophodnosti da se energija troši na rashlađivanje vazduha i prostora.

Globalno otopljavanje takođe će uticati – upozorili su autori izveštaja – i na prinose u američkoj poljoprivredi. Predviđaju čak da će do kraja veka u jugoistočnim državama SAD ovaj pokazatelj opasti za 50-70 odsto zbog povećanja prosečne temperature.

Istovremeno, ističu autori, prinosi mogu biti povećani na severu zemlje.

Pozvali su preduzetnike i političare da preduzimaju mere radi smanjenja rizika koje izazivaju klimatske promene.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *