UDARAC ZA HRVATE – Srpski knez osnivač hrvatske države?

UDARAC ZA HRVATE – Srpski knez osnivač hrvatske države?

5 januara 2015

Hrvatska zastava 744Nedavnim odustajanjem Nemačke od germansko-nordijske istorijske škole, na osnovu koje se pišu naši udžbenici istorije duže od jednog veka, otvara se prostor raznim manipulacijama i prekrajanju istorije. Ovo decenijama već rade pojedine države, što može imati dalekosežne posledice na “balkansko bure baruta”.

Konstantin VII Porfirogenit, vizantijski vladar (913-959), čija je vladavina sa političkog aspekta beznačajna, navodno je autor spisa “O upravljanju državom“ (De administrando imperio) u kojem je opisao i mnoge narode sa kojima je vizantijsko carstvo dolazilo u dodir. Porfirogenit je jedini izvor tvrdnje o doseljavanju Srba i Hrvata na Balkansko poluostrvo u VII veku. Porfirogenita su se slepo držali i Vatikan i predstavnici germansko-nordijske istorijske škole.

Na našim prostorima Porfirogenit je mlako osporavan, najviše zbog činjenice da je u X veku opisivao događaje iz VI i VII veka. Padom zapadne istorijske škole, proučavanjem srpskih istorijskih knjiga pre Berlinskog kongresa, analizom najnovijih naučnih otkrića na našim prostorima u podunavlju i detaljnom obradom dela antičkih istoričara, srpski istoričari mogu napokon postaviti temelje prave srpske istorije.

Ovo je priča o Borni, knezu timočko-kučevskom koji se smatra osnivačem Hrvatske države.

Najstariju vest o Borni nalazimo kod Ajnharda, poznatog letopisca na franačkom dvoru. Godine 818, beležeći kako su dva slovenska poslanstva stupila pred cara Ludovika žaleći se na Bugare, on u nastavku iznosi da su to bili “legati Abodritorum ac Bornæ, ducis Guduscanorum et Timocianorum, qui nuper a Bulgarorum societate desciverant et ad nostros fines se contulerant” (poslanici Braničevaca i Borne, kneza Guduščana i Timočana, koji su nedavno iz zajednice s Bugarima otpali i u naše krajeve prešli).

Borna, Timočanin, bio je zajednički knez Guduščanaca i Timočana. Guduščanci su srpsko pleme tada nastanjeno u dolini Peka. Ime su dobili po antičkom gradu Guduscum, današnje Kučevo, čiji se slabo istraženi ostaci nalaze nedaleko od današnje varošice Kučeva, na suprotnoj strani Peka, pri ušću rečice Kučajne. Temelji građevina ovog grada, zidani od opeke i kamena, protežu se duž Peka dužinom od 4 kilometra. Dakle, pleme Guduščanaca geografski se nalazilo između Braničevaca i Timočana.

Borna je sklopio savez sa franačkom državom i sa svojom vojskom poslat da uguši ustanak Ljudevita Posavskog.

Sposobni knez Borna ubrzo postaje gospodar u primorskoj Hrvatskoj. Godine 818, pre izbijanja ustanka, on je kod Ajnharda zapisan samo kao knez Guduščana i Timočana (dux Guduscanorum et Timocianorum). Već iduće godine, kad je vodio na Kupi veliku bitku s Ljudevitom, bio je već “dux Dalmatiæ”. U trećoj godini ustanka (821.) Borna postaje “dux Dalmatiæ atque Liburniæ”, dakle knez cele dalmatinsko-hrvatske oblasti.

Iz gradacije ovih titula, može se izvući zaključak: da su Franci Borni, kao nagradu i pomoć, davali sve veću vlast, na sve većoj teritoriji, dok mu najzad nisu dali i kneževski položaj.

Borna je umro 821. godine, a za njegovog naslednika postavljen je njegov sinovac Vladislav. “Interea Borna, dux Dalmatiæ atque Liburniæ, defunctus est, et petente populo atque imperatore consentiente, nepos illius nomine Ladasclavus successor ei constitutus est” (U međuvremenu umro je Borna, knez Dalmacije i Liburnije, i po želji naroda, kao i saglasnošću cara, njegov sinovac po imenu Vladislav postavljen je za njegovog naslednika).

Posle sloma ustanka 822. godine, Ljudevit je napustio svoj glavni grad Sisak i prebegao Srbima. Ne zna se gde je tačno Ljudevit pobegao, ali se zna da je 923. godine pobegao kod Borninog ujaka Ljudemisla u Dalmaciju. Ljudemisl je i sam imao titulu kneza. Krajem 923. godine Ljudemisl je pogubio Ljudevita.

Ljudevit Posavski ustankom je pokušao da stvori zajedničku državu Južnih Slovena. Takva država stvorena je 1100 godina kasnije. U nju je Srbija ušla kao pobednik u Velikom ratu, plaćenu ogromnim žrtvama, a izašla sa granicama iz 1912. godine.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. rastko says:

    A tek kada Nemci budu obelodanili da su naseg porekla bi ce veselo.No svakako toje pravi razlog sto Srbe nikada nece u Evropu primiti,da poseju istinu te da se cela Evropa pocne buditi. Kada se to bude desilo to ce biti prava VELIKA SRBIJA!

  2. Dragan iz Nisa says:

    I Rusi kada priznaju da su Srpski Knezevi, i Istocnu Carsku Krunu da vrate u Carski grad Nis.... to isto vazi i za Nemce i Zapadnu Carsku Krunu...... sve to molim lepo vratiti u grad gde se radjaju Srpski Carevi!!! Ovo vise niko ne zaustavi....

  3. Anka says:

    Hahahahaha hrvati ce od muke muda sebi progutati. Ovaj period hrvatske povjesti se sigurno vise nece naci u hrvatskim udzbenicima, a ime Borna ce biti prognano iz domovine zauvijek. Da stvar bude smjesnija, postratne velike hrvatine koje su se u novoj drzavi cudom obogatile, uglavnom su svojim sincicima davali ime Borna ( zato sto im je to zvucalo onako gradski, zagrebacki, hrvatski osvijesteno) , ma svako drugi novorodjeni u ZG je dobio ime Borna . Hahaha nece vise onako ushiceno 'sretni zbog svojih cistih hrvatskih gena' dozivat sincice " Borna sine dodji, idemo kuci, ne igraj se sa tim srbima"! Joooj kuku kako ce se oni pomiriti sa cinjenicom da im djeca nose srpsko ime ( fuj, fuj, fuj...) a tek da nose u sebi srpske gene? Dalmatinci i istrijani ce se jos i pomiriti, njih nije briga ali nece hercegovci, imocani, posavski bosancerosi hahahaaaaa. Ovo se sudbina narugala sa idiotima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *