УДАРАЦ ЗА ПРИШТИНУ! Французи рекли „НЕ“ ШИПТАРИМА ЗА САВЕТ ЕВРОПЕ

UDARAC ZA PRIŠTINU! Francuzi rekli „NE“ ŠIPTARIMA ZA SAVET EVROPE

7 maja 2024

Kako vlada premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nije preduzela nijedan korak u pravcu formiranja ZSO, Francuska je od članica Saveta Evrope zatražila odlaganje odluke o članstvu, piše Albanijan post pozivajući se na diplomatske izvore.

Portal navodi da su, iako je Kurtijeva vlada stalno tvrdila da je Priština ispunila sve uslove neophodne za članstvo u SE, zemlje sa odlučujućim uticajem poput Francuske i Italije odavno obavestile Kurtija da je početak značajnih koraka ka primeni sporazuma o ZSO nepremostivi uslov za članstvo u SE.Albanijan post dodaje da se čini da je proces ušao u odlučujuću fazu i da poslednje vesti za Prištinu ne izgledaju nimalo prijatne.

Portal, pozivajući se na diplomatske izvore, piše da se danas u Strazburu očekuje poslednji sastanak ambasadora pre sastanka Komiteta ministara, na kojem se očekuje i odluka o tzv. Kosovu.

Navodi se da su zemlje Kvinte tražile od Kurtija napredak po pitanju ZSO slanjem statuta na razmatranje ustavnom sudu.

„Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je uputila notu zemljama članicama Saveta Evrope, tražeći odlaganje odluke o Kosovu“, navodi Albanijan post i dodaje da se očekuje da ambasadori zemalja članica SE pitanje članstva tzv. Kosova ne uvrste na dnevni red sastanka ministara u maju.

Albanijan post ocenjuje da se, iako stav Nemačke do sada nije bio jasan, čini da i ta zemlja sada zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju ZSO da bi dobila članstvo u SE.

Francuska, Nemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Prištine u SE može odložiti do trenutka kada vlada dokaže posvećenost sprovođenju ZSO slanjem nacrta ustavnom sudu, ali takav pristup nije podržala Velika Britanija, prema kojoj pitanje ZSO ne treba mešati sa pitanjem članstva u SE, piše portal.

Albanijan post ocenjuje da, i pored epiloga sastanka ambasadora, postoji tehnička mogućnost da se zahtev Prištine nađe na dnevnom redu nekoliko dana pre sastanka Komiteta ministara, ali da je „jasno da se to neće desiti u nedostatku vidljivog napretka ka implementaciji ZSO“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u nedavnom telefonskom razgovoru sa Kutijem istakao da, u kontekstu zahteva Prištine za članstvo u SE, Pariz veliki značaj pridaje napretku u uspostavljanju ZSO, dok je nemački kancelar Olaf Šolc u razgovoru sa Kurtijem istakao značaj konkretnih koraka Prištine ka uspostavljanju ZSO i u kontekstu podnošenja zahteva za članstvo u SE.

Formiranje ZSO je, inače, obaveza Prištine po Briselskom sporazumu, ali Priština već 11 godina odbija da je sprovede.

Parlamentarna skupština SE je 16. aprila usvojila preporuku da Priština postane član Saveta Evrope, a konačnu odluku donosi Komitet ministara, čiji bi sastanak trebalo da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Izvestilac za prijem tzv. Kosova, grčka poslanica Dora Bakojani preporučila je prijem, iako je ispunjen samo jedan od tri uslova koja je prvobitno zahtevala od Prištine, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani i to osam godina nakon što je ustavni sud presudio da zemljište mora biti upisano u katastar kao imovina manastira.

Druga dva uslova – formiranje ZSO i rešavanje pitanja ekspoprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi – Priština nije ispunila.

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad5 says:

  vide da će se upuvati i da je potpuno nepotrebno ptrimanje mafijaškog katela u evropske plitčke ustanove ,ma koliko niskog ranga bile,ustvari pucanje u sopstvenu nogu i to na političkom planu kod kuće..izdaja pogotovo očigledna izdaja intresa gradjana evropskih država više nije moguća bez posledica i zato su stavili kosovske mafijaške i terorističke "prijatelje" na led..koja god lova da stiže od šiptara to je malo u odnosu na gubitak vlasti i mogućnosti mnogo krupnije pljačke...to će se desiti i u UN,previše prašine za toliko presnu i glupu laž....laž uspeva samo ako vam apsoluto veruju,ako postoji sumnja,nije pametno očigledno lagati,jer "bićete uhvaćeni u laži":)...znaju oni to dobro koji ovo rade,svi su izgleda studirali makijavelija i li sun-ce mudraca a koliko vidim neki su nešto ipak i naučili...kako ova svetska kriza napreduje stvari se svode na sve jednostavniju tautologiju i potpuno jasne sledeće pravce i poteze delovanja,svode se na svoju suštinu i osnovne vrednosti..crno ili belo...sivo polako nestaje i neće ga biti jer svet će se podeliti...na "zapad" i "istok"..zapad dobro poznajemo i to što oni polako postaju kao ljudi i društvo ne bih poželeo i najcrnjem neprijatelju,šta god da je na istoku bolje je od toga jer goreg od onoga na zapadu što dolazi NEMA...i to vam je tautologija,vrlo jednostavna logična disciplina:)...razmislite i saberite i jedne i druge i biće vam jasno...na kraju,na "našem slučaju" i šiptarkim vratolomijama mi dobro možemo da prostudiramo i zapad i istok...recimo ova makronova izjava i francuski postupak je toliko NIZAK i PODAO ČIN prema svoji "prijateljima" u koje se kunu decenijam protiv "zlih srba" da je više nego jasno kako sa ološem kao što je makron ili SE i ne treba da imamo nikakva posla jer prćičemo kao i njihvi "prijatelji"..da sam na mestu šiptrarskih klanova ja bih popizd. a verovatno i jesu,samo, oni su amebe u ljudskom obliku i politika ih ne zanima ustvari previše,zanima ih pancir i dali će da dobiju metak ili neće..mi treba da im objasnimo da ni pancir neće da ih spase..i to je sve vrlo jednostavno,i tako stvari funkcionišu na maloj i veliko skali,opet tautologija:)..zato teba da nas boli K i za makrona i SE šiptari su ti koje treba "ubediti" da se smire:)...

 2. Duca says:

  Ovako loš naslov neki veliki optimista bi mogao protumačiti tako da francuska menja orijentaciju. Naravno od toga nema ništa, samo se čeka da se bude siguran u ishod glasanja, isto kao i za rezoluciju o srebrnici.Posle svih popuštanja šiptarima sa naše strane i sve većeg kukanja za "zajednicom srpskih opština" koja nije čak ni neka kvazi autonomija, završetak će biti naše priznanje kosuva u zamenu za tu nepotpunu kulturnu zajednicu opština (čak će i sva dokumenta morati biti na šiptarskom). Tamo nas naša vlast vodi korak po korak, da ne primetimo kada smo skuvani. A tako skuvani produžavamo da pričamo kako eu nema alternativu. Sad, ako nam francuzi pomognu, ko zna :):):)

  • Rostand says:

   Duca,ispravno zaključuješ,ovo je obična navlakuša za srbske amatere na čelu države,čim Vučko i kompanija da još neke ustupke,eto šipčuga u SE,a odmah poslije toga ide šiptarska tužba protiv Srbije za "neviđeni dženosajd".Zvuči kao teatar apsurda,ali apsurdno je sve to odavno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *