UDARAC ZA ZAPADNU POLITIKU: Švedska priznala Palestinu

UDARAC ZA ZAPADNU POLITIKU: Švedska priznala Palestinu

30 октобра 2014

_77995697_024070707Vlada Švedske saopštila je da je danas priznala palestinsku državu, nešto manje od mesec dana pošto je najavila taj korak.

Švedska, članica Evropske unije, današnjom odlukom pridružila se samo dvema zapadnoevropskim zemljama, Malti i Kipru, koje su zvanično priznale palestinsku državu, preneo je AP.

Ministarka spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom izjavila je da se Švedska odlučila na taj potez zato što su „kriterijumi međunarodnog prava“ ispunjeni, navodeći da postoji „teritorija, narod i vlada“.

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman izjavio je da je odluka Švedske da prizna palestinsku državu „za žaljenje“ i da će podriti napore na rešavanju konflikta.

„Odluka švedske vlade da prizna palestinsku državu je odluka za žaljenje koja samo jača ekstremističke elemente i palestinsku politiku odbijanja“, rekao je Liberman.

„Švedska vlada mora da shvati da su odnosi na Bliskom istoku daleko kompleksniji od samosklapajućeg nameštaja IKEA, i da moraju da deluju sa odgovornošću i osetljivošću“, istakao je Liberman, a preneo AFP.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protest ambasadoru Švedske 6. oktobra kada je Stokholm najavio da će priznati palestinsku državu.

Izrael je tada upozorio da takav potez „neće doprineti odnosima između Izraela i Palestinaca, već će ih pogoršati“ i da to „umanjuje šanse za postizanje dogovora, pošto stvara među Palestincima neostvariva očekivanja da će biti u stanju da postignu svoj cilj unilateralno, a ne kroz pregovore sa Izraelom“.

Današnju najavu odluke pozdravio je palestinski predsednik Mahmud Abas „kao hrabru i istorijsku“, naveo je njegov portparol.

Izrael tvrdi da Palestinci mogu da stvore nezavisnu državu samo kroz direktne pregovore, a ne kroz druge diplomatske kanale.

Švedska je glasala da Palestina dobije status države posmatrača u Ujedinjenih nacijama 2012. godine, što je i postignuto, uprkos protivljenju SAD i Izraela.

Ona je prva zemlja EU koja priznaje Palestinu, iako su to neke države učinile pre nego što su postale članice tog bloka. Taj potez bi mogao da motiviše i druge zemlje na priznanje onog što mnogi nazivaju Palestinska uprava.

Izraelski zvaničnici upozorili su da bi se time odredio ishod budućih diskusija o palestinskoj državi u dogovorenim granicama. Više od 100 država priznalo je palestinsku državu, medu kojima i sedam članica EU.

EU je saopštila da će palestinsku državu priznati kada za to bude „odgovarajući trenutak“ i pozvala na obnovu pregovora što pre moguće na postizanju dvodržavnog rešenja.

Početkom meseca, britanski poslanici su održali simbolično glasanje u znak priznanja Palestine kao države.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. FORum LIvii says:

    Uvesti im sankcije HITNO !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u