УДАРИЛИ СУ НА ЈЕДИНСТВО ПРАВОСЛАВЉА: Путин о великом расколу – заузимају цркве и пребијају монахе!

УДАРИЛИ СУ НА ЈЕДИНСТВО ПРАВОСЛАВЉА: Путин о великом расколу – заузимају цркве и пребијају монахе!

13 јула 2021

Председник Русије Владимир Путин је у свом чланку „О историјском јединству Руса и Украјинаца“, који је данас објављен, написао да је духовном јединству две словенске земље нанесен ударац од стране секуларних власти које су довеле ствари на ивицу цепања, пише РИА Новости.– Ударили су на наше духовно јединство. Као и у доба Литванске власти, започели су ново црквено разграничење. Не скривајући да су следили политичке циљеве, секуларне власти су се грубо умешале у црквени живот и довеле ствар до поделе, до заузимања цркава, до пребијања свештеника и монаха – написао је Путин.

Пре три године, на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја створена је расколничка структура – Православна црква Украјине, настала спајањем две отпадничке групације. Нова црква је добила томос аутокефалије од патријарха Вартоломеја.

Православну цркву Украјине су признали и првојерарси цркава Александрије и Грчке, а 2020. године и кипарска црква. Као одговор, Руска православна црква је прекинула односе са Цариградском патријаршијом и оним приматима и епископима у другим помесним црквама који су прихватили украјински раскол – укључујући поглавара Грчке православне цркве, архиепископа Атине и целе Грчке Јеронима и архиепископа Хризостома са Кипра.

KOMENTARI3 коментара

  1. Ainu man says:

    Pokušaji uništenja hrišćanstva od strane katolika,čine istoriju EvroAzije zadnja 2 milenijuma. Sve je razobličio Alberto Rivera, jezuita u svojoj autobiografiji "Vatikanske ubice" .To što Hrišćane nazivaju Ortodox a katolike hrišćanima, ne menja činjenicu, ko je na meti genocida:Jermeni,Belarus, Srbi,Rusi, Kopti.Da,i Japanci—ako su pravoslavni hrišćani! Dva najveća pravoslavna grada u Aziji su bila Hirošimu i Nagasaki. Koincidencija?Tokio nisu tretirali uranijumom.

  2. petrovgrad says:

    Prebijaju Rusiju. Da je Rusija jaka i mocna ne bi tukli njene gradjane i svestenstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u