УДАРИЛИ СУ НА ЈЕДИНСТВО ПРАВОСЛАВЉА: Путин о великом расколу – заузимају цркве и пребијају монахе!

UDARILI SU NA JEDINSTVO PRAVOSLAVLJA: Putin o velikom raskolu – zauzimaju crkve i prebijaju monahe!

13 jula 2021

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u svom članku „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“, koji je danas objavljen, napisao da je duhovnom jedinstvu dve slovenske zemlje nanesen udarac od strane sekularnih vlasti koje su dovele stvari na ivicu cepanja, piše RIA Novosti.– Udarili su na naše duhovno jedinstvo. Kao i u doba Litvanske vlasti, započeli su novo crkveno razgraničenje. Ne skrivajući da su sledili političke ciljeve, sekularne vlasti su se grubo umešale u crkveni život i dovele stvar do podele, do zauzimanja crkava, do prebijanja sveštenika i monaha – napisao je Putin.

Pre tri godine, na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja stvorena je raskolnička struktura – Pravoslavna crkva Ukrajine, nastala spajanjem dve otpadničke grupacije. Nova crkva je dobila tomos autokefalije od patrijarha Vartolomeja.

Pravoslavnu crkvu Ukrajine su priznali i prvojerarsi crkava Aleksandrije i Grčke, a 2020. godine i kiparska crkva. Kao odgovor, Ruska pravoslavna crkva je prekinula odnose sa Carigradskom patrijaršijom i onim primatima i episkopima u drugim pomesnim crkvama koji su prihvatili ukrajinski raskol – uključujući poglavara Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopa Atine i cele Grčke Jeronima i arhiepiskopa Hrizostoma sa Kipra.

KOMENTARI3 komentara

 1. Ainu man says:

  Pokušaji uništenja hrišćanstva od strane katolika,čine istoriju EvroAzije zadnja 2 milenijuma. Sve je razobličio Alberto Rivera, jezuita u svojoj autobiografiji "Vatikanske ubice" .To što Hrišćane nazivaju Ortodox a katolike hrišćanima, ne menja činjenicu, ko je na meti genocida:Jermeni,Belarus, Srbi,Rusi, Kopti.Da,i Japanci—ako su pravoslavni hrišćani! Dva najveća pravoslavna grada u Aziji su bila Hirošimu i Nagasaki. Koincidencija?Tokio nisu tretirali uranijumom.

  • Baki says:

   Tako je !

 2. petrovgrad says:

  Prebijaju Rusiju. Da je Rusija jaka i mocna ne bi tukli njene gradjane i svestenstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *