„УДАРИМО РУСЕ У РАЊИВО МЕСТО!“: НАТО се спрема!

„UDARIMO RUSE U RANJIVO MESTO!“: NATO se sprema!

23 januara 2021

Povećanje vojnog kontingenta, izgradnja vojne infrastrukture i dalja međunarodna konsolidacija – u 2021. godini NATO će pojačati pritisak na zapadne granice Rusije. U maju-junu, alijansa će održati najveće manevre od Hladnog rata – „Branilac Evrope 2021“. Odgovor na njih biće podjednako velike zajedničke vežbe Rusije i Belorusije „Zapad 2021“, zakazane za septembar.Bojno polje – Evropa

„Branilac Evrope 2021“, kao i ranije, vežbaće se odbrambene i ofanzivne akcije u istočnoj Evropi i na Baltiku. Prema legendi vežbi, snage NATO-a moraće da izvrše juriš na Kalinjingradsku oblast, blokiraju zapadne regione Rusije, a takođe će odbiti „veliku rusku ofanzivu“. Za razliku od prethodnih godina, ove godine posebna pažnja neće biti posvećena istočnoj, već južnoj Evropi. Manevri su planirani u Crnoj Gori, na Kosovu i u Albaniji. Vežbe PVO i sa raketama zemlja-zemlja održaće se u Bugarskoj i Rumuniji, a Mađarska će služiti kao duboka pozadina.

Amerikanci će prebaciti značajne snage u Evropu, uključujući jedinice 1. konjičke i 82. vazdušno-desantne divizije. Stotine jedinica vojne opreme za različite namene biće prebačene preko Atlantika. Pored toga, 53. pešadijska brigada biće prebačena sa Floride. Nije isključeno da će Amerikanci nakon vežbi ponovo „zaboraviti“ neko od oružja u Evropi, kao što se to već više puta dogodilo. Prema stručnjacima, na ovaj način Pentagon iz godine u godinu povećava svoje ofanzivne sposobnosti u regionu.

Kao odgovor na vežbu „Branilac Evrope 2021“, Rusija i Belorusija će u septembru održati manevre „Zapad 2021“. Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin rekao je u ponedeljak da će „zajedničke vežbe testirati nove metode zajedničkog delovanja kombinovanih jurišnih jedinica na visoko urbanizovanom terenu“, i „proceniti efikasnost novog i modernizovanog naoružanja i opreme“. Minsk je naglasio da strateški manevri odražavaju „snažne savezničke odnose i jedinstvo stavova odbrambenih odelenja Belorusije i Rusije o obezbeđivanju vojne bezbednosti Savezne države“.

Pokazati snagu

Obe strane nisu koristile uobičajeni diplomatski jezik o neusmerenosti vežbi protiv bilo koje države ili vojnog bloka. Vežbanje napada NATO snaga na Kalinjingrad i priprema ruskih vojnika za urbane bitke jasno ukazuju ko će protiv koga da se bori. Naravno, verovatnoća punog oružanog sukoba je mala, ali vrlo realna.

Prema stručnjacima, promena vlasti u Sjedinjenim Državama će direktno uticati na akcije NATO-a 2021. godine. Tokom četiri godine predsedovanja Donalda Trampa, jedinstvo severnoatlantskog bloka je znatno oslabilo. Tramp nije krio da prvenstveno sledi američke interese, pa čak nije isključio ni mogućnost napuštanja saveza. Ova retorika izazvala je veliku zabrinutost u Evropi, te se ponovo postavilo pitanje vojske EU. Novi predsednik će očigledno pokušati da sve popravi.

„Odnosi između Rusije i NATO-a pogoršaće se ove godine“, rekao je Konstantin Sivkov, prvi potpredsednik Akademije za geopolitičke probleme.

„Bajden želi da obnovi i mobiliše savez, a to zahteva spoljnog neprijatelja. Vašingtonu je takođe potreban imidž spoljnog neprijatelja da bi konsolidovao američko društvo.“

Zaraditi novac

Međutim, stručnjaci veruju da u stvarnosti NATO nema očigledne agresivne planove protiv Rusije. A dalje širenje saveza za Amerikance je način da zarade novac i još više vezuju Evropu za sebe. Vašington će se vratiti u doba pre Trampa i pojačati svoje mešanje u poslove Starog sveta.„Čini mi se da će 2021. godine NATO pokazati kako se transformiše iz vojne organizacije u neku vrstu globalne korporacije“, objašnjava politikolog-amerikanista Sergej Sudakov.

„Ključni problem alijanse i dalje je hitan – finansiranje. Ko plaća, naručivaće muziku. Dve trećine budžeta dolazi iz Sjedinjenih Država i to nije tajna. Savršeno znamo da su troškovi već premašili bilion dolara i to pre svega zahvaljujući Vašingtonu. Evropske države se oslanjaju na zalihe iz Sjedinjenih Država – sve do suvih obroka. Ovo podržava kolosalni američki odbrambeni budžet – korporacije koje deluju u ime NATO-a zarađuju ogroman novac “.

Stručnjak je primetio da aktivnosti Severnoatlantske alijanse danas izgledaju kao prebacivanje novca iz jednog džepa u drugi. Vašington dodeljuje sredstva NATO-u, saveznici ih koriste za kupovinu američke opreme i naoružanja i krug se zatvara.

Evropa za Sjedinjene Države pod Bajdenom ostaće jedno od glavnih tržišta vojnih proizvoda. To znači da iz inostranstva treba očekivati porast antiruske retorike. Ali većina stručnjaka je sigurna: Vašington i Brisel se verovatno neće usuditi da zaista testiraju snagu druge po snazi vojske na svetu.

(vostok.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. VRSK says:

    Sve te NATO vežbe nemaju nikakvog smisla kada naspram sebe imaju supersonično oružije! Polupali bi ih Rusi za pola sata ne bi znali gde re levo a gde desno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *