УДАРНА БРИГАДА УКРАЈИНЕ ПРЕД НЕСТАНКОМ

UDARNA BRIGADA UKRAJINE PRED NESTANKOM

13 oktobra 2023

Glavna ukrajinska, 47. odvojena mehanizovana brigada, u haosu je zbog problema sa vođstvom i komandom na bojnom polju, piše portal „Militari lend“ specijalizovan za izveštavanje o ukrajinskim oružanim snagama.

Centralna ukrajinska vojna formacija u kontraofanzivi, 47. odvojena mehanizovana brigada, u haosu je zbog problema sa vođstvom i komandom na bojnom polju, piše portal „Militari lend“ specijalizovan za izveštavanje o ukrajinskim oružanim snagama.Vojna jedinica, inače ima novog komandanta, i situacija među njenim borbenim redovima ne izgleda dobro.

Potpukovnik Aleksandar Sak koji je bio na čelu te brigade, koja se još naziva i „Magura“ (po slovenskoj boginji) ranije je smenjen, a na njegovo čelo došao je Aleksandar Pavlij. Novi komandant nekada je vodio 112. brigadu teritorijalne odbrane Kijev, ali prema rečima boraca Magure, on jednostavno nije razumeo strukturu ove brigade.

Kako tvrde vojnici protivtenkovske raketne jedinice Magura u sada uklonjenom video-apelu, komanda brigade odbija da prizna da je brigada izgubila ofanzivni potencijal.

„Umesto toga, komanda šalje minobacačke posade, snajpere, artiljerijske posade, u osnovi sve što ima na raspolaganju na front kao jurišnu pešadiju. Vojnici koji su objavili ove optužbe su navodno odbili da izvrše takva naređenja, rekavši da je premeštanje vojnih specijalista na položaje koji nisu u vezi sa njihovim obrazovanjem i obukom krivično delo“, navodi „Militari lend“, dodajući da je protivtenkovska raketna jedinica kasnije rasformirana. Kako se očekivalo, kasnije je odlučeno da se protivtenkovska raketna jedinica rasformira.

Prema korisnicima društvenih mreža, ovo je uobičajena praksa u nekoliko brigada – vojnici se prebacuju na front bez odgovarajuće obuke, što dovodi do nepotrebnih žrtava i gubitka borbenog potencijala jedinice.

Brigada koja se takođe zove Magura, po boginji u slovenskoj mitologiji, formirana je u aprilu 2022. godine i suočila se sa drugim neuspesima poslednjih meseci, a posebno 22. jula, kada je ubijen Dimitro Ribakov, tadašnji komandant brigade.

Valerij Markus, major brigade, žalio se u julu na odluke komande jedinice i rekao da postoji nedostatak interesovanja za moral vojnika. Tražio je da bude degradiran zbog stalnog neslaganja sa komandantima jedinica.

Markus, koji se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarao o njegovoj zabrinutosti, objavio je na Fejsbuku da se „potpuno protivi“ odlukama o raspoređivanju i razvoju brigade.

„Nije nam dozvoljeno da razvijamo vojnu jedinicu u skladu sa vrednostima koje smo izneli u vreme kada je stvorena. Nemam više mogućnosti da utičem ili da popravim situaciju“, rekao je on, a podseća „Njuzvik“.

Međutim, Rustam Mustafajev, major udarne čete 47. odvojene mehanizovane brigade, optužio je Markusa da „pokušava da se promoviše na krvavoj grbači drugih ljudi“.

(RT)

KOMENTARI3 komentara

 1. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Ma biće sve dobro, bajden i vascela EUropska unija ce da vas spasu 🤣🤣🤣

 2. milorad5 says:

  hm pravo je čudo da još postoje kao borbena jedinica...ako se kuvari i mehaničari računaju u borbeni sastav...s obzirom da je najverovatnije sve ovo tačno uvezi ove brigade to je onda kraj ukro armije i otprilike su skončali isto kao i hitlerove divizije...na kraju sem kuvara,mehaničara,penzionera,invalida i tinejdžera i NIJE BILO skoro nikog da se bori..rusi su SVE koji su došli na istočni front POBILI do zadnjeg....ima priča da su rusi tokom napredovanja našli 300 potpuno novih panter tenkova spreminh za borbu sa punim rezervoarima ali nije bilo nikoga da ih vozi...mislim da je to istinita priča...

  • Protokoli hrvackih ludaka says:

   Gospodin Ivan Miletic, stručnjak i znanstvenik iz neke agencije za globalizaciju i kaubojske filmove objasnio nam je da to sto ti kažeš nije tacno 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *