УДАРНА ВЕСТ – АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА: Русија на удару америчког ПРО! Путин спрема одговор!

UDARNA VEST – ALARMANTNA SITUACIJA: Rusija na udaru američkog PRO! Putin sprema odgovor!

26 aprila 2017

„Svi strateški objekti evropskog dela Rusije će se naći na meti krstarećih raketa u slučaju jačanja sistema američkog PRO u Poljskoj krstarećim raketama Tomahavk“, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov na Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost na temu „Evropska bezbednost: Perspektive i tendencije“.

Gerasimov je naveo da je jedan od faktora povećanja napetosti u Evropi raspoređivanje na tom kontinentu sistema protivraketne odbrane NATO-a koji su podignuti na nivo početne operativne gotovosti.

U sastav PRO ulazi kopneni protivraketni kompleks „Egis ašor“ u Rumuniji, radovi su fokusirani na raspoređivanje američkih raketa-presretača na teritoriji Poljske do 2018. godine.

– Na bazi PRO u Rumuniji raspoređeni su univerzalni lansirni sistemi sa kojih mogu da se izvode lansiranja ne samo raketa presretača već i krstarećih raketa „Tomahavk“. Planirano je da isti ovakvi sistemi budu postavljeni u Poljskoj. To će dovesti do toga da se na meti krstarećih raketa nađu svi strateški objekti koji se nalaze u evropskom delu Rusije – rekao je on.

Gerasimov je naveo da Rusija preduzima potrebne mere za pariranje ovoj pretnji, „ali da je najvažnije da Evropa neće postati bezbednija nakon raspoređivanja elemenata PRO“.

NATO povećava ofanzivno naoružavanje i pojačava vojnu infrastrukturu duž ruske granice.

– Po svim linijama razdvajanja između Rusije i NATO-a nagomilava se ofanzivno oružje. Povećavaju se mogućnosti aerodroma i luka. Stvaraju se centri za čuvanje zaliha materijalnih sredstava. To će omogućiti Alijansi da operativno poveća svoju grupu na račun prebacivanja u region snaga za brzo reagovanje NATO-a – izjavio je on.

Gerasimov je objasnio da pesimistični scenariji odnosa Moskve i Alijanse predviđaju mere obuzdavanja od strane Rusije.

– Postoje nesuglasice, pre svega između Rusije i NATO-a, i one nastavljaju da se pogoršavaju. Dešava se dalje širenje Alijanse, čuva se njegova velika vojna delatnost na istočnom obodu. Rusija će morati da reaguje na situaciju i preduzme potrebne mere za obuzdavanje pretnji – rekao je on.

On je dodao da se odnosi između Rusije i NATO-a u ovom trenutku nalaze na najnižoj tački od završetka Hladnog rata.

KOMENTARI4 komentara

 1. Trifun says:

  Rusija mora momentalno da zahteva da se to ukloni i zaustavi svako dalje agresivno postavljanje tih sistema i da upozori te hijene da ukoliko se to ne ukloni da ce ti sistemi biti unisteni u preventivnom udaru iz Rusije!! Bez ikakvog oklevanja ili okolisanja!!

 2. goran says:

  Dobro govoris Trifune, ali ne razumes da Rusi i Ameri saradjuju, a nisu u sukobu.

 3. M says:

  A naročito će surađivati kad USA završi okruživanje-montiranje proturaketa i raketa na ruskim granicama pa je iznenada napadnu i vrate u kameno doba te u pustopoljine nasele kineske radnike-robove prije nego i Kinu unište!A onda su na redu i svi ostali.I oni će surađivati.Svi će surađivati.Od preživjelih.Ne znam tko je sve sudjelovao u tom dogovoru,ja nisam,nije me čak nitko ništa ni pitao,a ni neće.Pa im ovom prilikom poručujem da taj plan okače mački o rep jer je Svemirska situacija komplicirana i napeta.

 4. Za Srbiju says:

  RUSIJA MORA DA NAĐE ODGOVOR VAN SVOJIH GRANICA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *