УДАРНА ВЕСТ: Америка пребацује војску у Порторико

UDARNA VEST: Amerika prebacuje vojsku u Portoriko

26 februara 2019

Sjedinjene Američke Države prebacuju vojsku u Portoriko i Kolumbiju i pripremaju invaziju na Venecuelu, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Pokazujući sarkazam i aroganciju prema venecuelanskom narodu, Sjedinjene Američke Države pripremaju vojnu invaziju na nezavisnu državu. Prebacivanje američkih snaga za specijalne operacije u Portoriko, iskrcavanje američkih snaga u Kolumbiji i druge činjenice jasno ukazuju na to da Pentagon pojačava trupe u regionu kako ih bi angažovao u zbacivanju legalno izabranog aktuelnog predsednika (Nikolasa) Madura“, rekao je Patrušev u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.On je istakao da je teška humanitarna situacija u Venecueli, na koju se pozivaju Sjedinjene Američke Države, upravo izazvana američkim sankcijama i embargom.

„I u tim uslovima se nameće humanitarna pomoć. Pri tome se pretpostavlja da će ona biti odbijena“, dodao je Patrušev.

On smatra da Venecuela odbija da primi humanitarnu pomoć koju joj nameće Amerika zato što shvata da Vašington sprema da svrgne legalno izabranog predsednika Madura.

„I narod Venecuele to dobro shvata. Odatle i takva reakcija, odbijanje da se prihvati tovar od zemlje-agresora i podrška svom predsedniku“, rekao je Patrušev.

Sjedinjene Američke Države su Rusiji predložile održavanje odvojenih konsultacija o Venecueli, ali ih same pod izmišljenim izgovorom izbegavaju, dodao je Patrušev.

„Možemo dodati i da su Amerikanci ponudili da održimo odvojene konsultacije o problemu Venecuele. Mi smo se složili. Međutim, nakon toga izmišljajući izgovore oni izbegavaju održavanje sastanka i svaki put odgađaju dogovorene datume“, objasnio je Patrušev.

Govoreći o saradnji Moskve i Vašingtona u oblasti sajber-bezbednosti, Patrušev je naveo da je Rusija spremna da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju sajber-bezbednosti, ukoliko od njih dobije kontraponudu i vidi stvarnu zabrinutost za rešavanje postojećih problema.

On je podsetio da je Rusija u više navrata izražavala spremnost da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama u oblasti informacione bezbednosti. Međutim, danas je saradnja obustavljena.

„Sjedinjene Američke Države, koje su početkom 2018. godine predložile da se razgovara o nagomilanim problemima u toj oblasti, same su prekinule održavanje rusko-američkih međuministarskih konsultacija i nisu poslale svoju delegaciju u Ženevu“, dodao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

Krajem januara venecuelanska opozicija pokušala je da izvrši državni udar, a predsednik Parlamenta Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika. Taj korak podržale su Sjedinjene Američke Države i više od 20 drugih zemalja.

Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina, Meksiko, Turska, Indonezija i niz drugih zemalja.

KOMENTARI11 komentara

 1. rajko says:

  Nova kubanska kriza? Nema veze! Ionako je za nas sa šabanovom smrću nastupio smak sveta!

 2. opet ja says:

  Pa neka Rusi onda svoje trupe prebace direktno u Venecuelu. Da ne bude posle kao sa Libijom i Gadafijem koga su pustili niz vodu, a danas kukaju kako je to bila greška.

  • Zoran says:

   Pa prebacili bi oni da Ameri ne pokazu koliko ima opozicija u parlametnu a koliko vlast. A 2/3 drzi opozicija. Nemaju za sta da se uhvate Rusi. Ti mislsi da bi Rusija sve ovo trpela d aim ajakog keca u rukavu? Ne bi, ali NEMA.

   • Zoran says:

    Trebalo je da Rusija radi da bude puno proruskih u parlamentu, kao sto Ameri radili d abud epuno proamerickih. Mozda i radila, ali nije uspela. Sad ce da sazove jednom sklupstinu UN i kraj price.

   • Milan says:

    Šta tim opozicionarima vredi broj koliko ih ima u parlamentu kad su glupi. Iz te parlamentarne opozicije u januaru je određen Huan Guaido za predsednika parlamenta, da bi se do kraja januara duplirao tj. samoproglasio i za predsednika države Venecuele. Ali već u februaru je sam sebi dao autogol jer on je sada van zemlje i pitanje je da li će se uopšte vratiti u Venecuelu. Držao se tetki Americi i baba Kolumbiji za suknju i gde je sada? Samo je dalje od vlasti, i od tog radnog mesta predsednik parlamenta. Kako će da upravlja samo parlamentom? Iz inostranstva? To je tehnićki neizvodljivo. On sada stoji sve lošije, tražio je veće pa je izgubio i ono što ima tj. iz vreće. Veoma je bio glup njegov pokušaj da on preuzme vojsku Venecuele, a vojska može biti samo pod kontrolom legitimno izabranog predsednika države. Logika je bila sledeća: Ko ima vojsku pod kontrolom taj će imati i pobedu, ali njegovi pokušaji da dobije vojsku se se izjalovili. Fijasko.

  • Roy says:

   Ne kukaju oni nista, samo se prave ludi. Kao nije im bilo jasno sta ce biti pa su shvatili tek onda kad su zapadnjaci unistili sve te drzave.

  • dare says:

   zasto si siguran da rusima odgovara maduro.ne znaci da sve sto zeli amerika,da je rusija protiv.rusi ne zele americkog pulena,ali im se se dopada ni maduro

  • samostalan says:

   To je ruski stil, tako ce pustiti i Srbe niz vodu.

 3. Kulak says:

  Sad će ono čuveno rusko:MI MISLIMO DA TO NIJE DOBRO.HVALA LEPO I DOVIĐENJA. Ili će konačno Rusi okrenuti ploču i na terenu raditi nešto konkretno.

 4. Boško says:

  Daleko je Venecuela. Nije blizu kao Sirija. Bilo bi glupo očekivati da se vojno umešaju. I to direktno protiv SAD. Ali čisto sumnjam da im nisu dostavili nekakvo naoružanje. Dosta su novca rusi uložili u Venecuelu. Nekako moraju zaštititi investicije. Videćemo kako. Biće napeto nema sumnje.

 5. samostalan says:

  Ameri se mesaju, zato i drmaju svetom. A Rusi protestvuju i kukaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *