УДАРНА ВЕСТ – АМЕРИКА У ШОКУ: Русија увела у функцију системе С-550

UDARNA VEST – AMERIKA U ŠOKU: Rusija uvela u funkciju sisteme S-550

1 januara 2022

RUSKI protivvazdušni/protivraketni raketni sistem S-550 uspešno je prošao državna ispitivanja i uveden je u borbenu funkciju. Prva brigada naoružana sa S-550 stupila je na dužnost“, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Navela je da se radi o „apsolutno novom mobilnom strateškom raketnom odbrambenom sistemu, koji nema analoga u svetu jer je u stanju da uništava i kosmičke letelice, bojeve glave interkontinentalnih balističkih raketa i hipersonične ciljeve na visinama od nekoliko desetina hiljada kilometara.“Prema izvoru TASS, Rusija je sa S-550 stvorila duboko ešalonirani PVO-PRO odbrambeni sistem u kojem su još protivvazdušni raketn-topovski sistemi Pancir (za ciljeve na malim visinama), sistemi PVO velikog dometa S-350, S- 400, S-500

Ruski specijalizovljani mediji objavljuju da su S-550 u stanju da obaraju i američke orbitalne šatlove.

S-550 je, za razliku od S-500, primarno okrenut ka „kosmičkim metama“, odnosno – pariranju protivničkim udarima iz kosmosa.

Ovo je bitno pojačavanje u tom segmentu raketnog arsenala jer Rusija već ima protivsatelitsko oružje — raketni sistem „Nudolj“ koji je uspešno testiran 15. novembra jer oborio stari i odavno izvedeni iz upotrebe satelit „Celina-D“ koji je bio na orbiti od 1982. godine.

Standardna visina za satelite iz serije „Celina“ je 540–560 kilometara.

Međutim, S-550 je unapređeni sistem S-500 koji je namenjen borbi sa protivničkim lovcima, krstarećim i hipersoničnim raketama. S-550 će voditi bitke u tzv. bližem kosmosu, a njegova glavna tajna i adut su njegove – rakete. One treba da mu omoguće uništavanje ciljeva udaljenih preko 600 kilometara i – bar 200 kilometara nad Zemljom.

Ovo je za Rusiju izuzetno važno jer američki sistem PRO THAAD u Južnoj Koreji `dobacuje`100-120 km u visinu. Za pripremu THAAD za upotrebu potrebno je najmanje sat i po, a S-400 i S-500 su spremni već posle 10 minuta.

U dometu S-550 biće svi špijunski sateliti do kojih će njegove rakete stizati pre nego što se ohladi šoljica čaja…

KOMENTARIJedan komentar

  1. Branko says:

    "nekoliko desetina hiljada kilometara.“????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *