УДАРНА ВЕСТ! Американци звали ПУТИНА и ЛАВРОВА због Косова!

UDARNA VEST! Amerikanci zvali PUTINA i LAVROVA zbog Kosova!

30 decembra 2018

Amerikanci su izrazili spremnost da organizuju ceremoniju potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine i da na nju pozovu i druge zemlje, kaže Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, dodajući da je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton o tome pričao i s Vladimirom Putinom i Sergejem Lavrovom.

– Njima je bitno da je Rusija saglasna i da u tome učestvuje, osim onog dela koji vodi Evropska unija. Velike sile moraju da budu garant dogovora, pošto on mora da prođe i kroz Savet bezbednosti – ističe Dačić.Ono što je minimum, dodaje, jeste da se u Savetu bezbednosti donese nova rezolucija umesto 1244, i to na osnovu dogovora koji Beograd i Priština postignu.

Upitan da li može da se donese nova rezolucija pre nego što se promeni Ustav Srbije, Dačić kaže da ona u suštini nema veze s tim.

– Promena Ustava Srbije je unutrašnja stvar. U ovom trenutku ne znamo da li ćemo sa svim tim temama baviti u 2019. godini ili nećemo – rekao je ministar, dodavši da je za izmenu Ustava potreban konsenzus.

– Ali, nije stvar samo u tome – rešili smo odnose tako što smo promenili administrativnu liniju. Nama je cilj da rešimo sva pitanja koja mogu nastati ili koja su već otvorena, a to je pitanje imovine, uključujući i privatnu, i položaja SPC, zatim u kakvom će statusu biti srpske opštine južno od Ibra, tu su i finansijska pitanja koja su ostala iz prethodne Jugoslavije. Mi još plaćamo dugove Kosova – ističe Dačić, navodeći da je Srbija za 20 godina platila pola milijarde dolara.

Kada je reč o dijalogu, Dačić kaže da je ceo pregovarački proces u potpunoj defanzivi i pat-poziciji, te da je za nastavak neophodno da Priština povuče takse.

– Oni sigurno nisu očekivali da ćemo mi da priznamo Kosovo, ali su možda očekivali da će EU da im bar da viznu liberalizaciju. Treba videti da li je uopšte moguće napredovati u dijalogu u ovom periodu gde ćemo se i zbog evropskih institucija naći u pat političkoj poziciji jer predstoje izbori u EU, pa onda ide konstituisanje različitih organa, a specijalni predstavnik će da se bira tek krajem godine – rekao je on.

Ocenio je da je odlazeća visoka predstavnica Federika Mogerini takođe u nezgodnoj poziciji – koje korake dalje da preduzima u uslovima kada joj osporavaju rezultat i autoritet, kao da je ona maltene na našoj strani, što je, inače, daleko od istine.

– U celoj toj situaciji nisu neke perspektive da se može očekivati uspešan tok dijaloga u sledećoj godini. Zato su sve one priče da će to brzo da se reši previše naučno-fantastične – ocenio je Dačić.

Govoreći o mogućem uključivanju Amerike, ministar kaže da predsednik SAD Donald Tramp polazi od toga da može da se postigne dogovor Beograda i Prištine koji bi, ako se postigne, bio velika pozitivna stvar za ceo region i sve ove zemlje koje bi bile garanti, uključujući i zemlju u kojoj bi se to potpisalo – SAD.

– To je plus za Trampovu politiku i za SAD. Naročito ako su oko toga saglasni Beograd i Priština. To bi bio njihov diplomatski uspeh. Ali zasad nema nikakvih indicija da će doći do formalne promene formata dijaloga, odnosno uključivanja Amerike jer bi on morao da se promeni na jedan takođe formalan način – kazao je on.

Upitan za navode iz diplomatskih izvora da su Amerikanci učestvovali u dijalogu „iza kulisa“, Dačić odgovara potvrdno: „Pa jesu. Oni nikada nisu bili na sastanku, ali u vreme kad sam ja vodio pregovore, uvek je neki predstavnik Amerike tog dana bio u Briselu. I moram reći da su bili konstruktivni“.

Povodom ideje o razmeni teritorija u sklopu priča o razgraničenju, Dačić kaže da se nikad nije planiralo da se razgovara na taj način, već da je u osnovi njegovog predloga bilo da se sagleda administrativna linija, da se vide naseljena mesta, gde žive Albanci, gde žive Srbi.

– Nisu to mešovite sredine, pa sad ćemo da napravimo neku etničku podelu. Nažalost, etnička podela je već obavljena, i etničko čišćenje. I tamo gde nema takvih dilema – da se nešto uradi, uz poštovanje legitimnih interesa Beograda i Prištine – rekao je on.

Dačić ističe da treba videti šta je realno, a da ne smeta strateškim interesima Srbije.

Stigla prva pomoć „28. juna“ srpskim enklavama na Kosovu: Tokom praznika stiže ispomoć od milion dolara!

– Šta će da bude za sto ili dvesta godina, mi ne možemo sada da razmišljamo. Tu se naša pozicija razlikuje od pozicije SPC. Ja se apsolutno slažem s njima da Kosovo treba da ostane celovito u sastavu Srbije, samo što je pitanje dokle ćemo to moći da izdržimo, dokle će narod da bude spreman da žrtvuje sve što ima da bi stajao na tom stanovištu – zaključio je Dačić.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Bedniče, bedni. Nesposobna bitango. Miči se sa tog mesta, nesposobnjakoviću!

 2. Zoran says:

  Komunisti vam dodjose glave. Dacic, Vucic, Dobrica Cosic.... Divite im se, a oni vam razaraju drzavu. Najveci intelektualcima je Cosic bio olicenje srpstva. A on je unistitelj srpstva. Neki ga krive d aje bio nacionalista. Smesno. Gledate seriju Koreni i ne vidite zlo u toj seriji zbog koje vam deca odlaze napolje. Tapsete socijali i Dacicu, a ne vidite zlo u tome. Glasate za Vucica kome je Bler savetnik. Ostalo je izgleda samo da se potpise u vezi Kosova, pa idemo na Rasku i Vojvodinu. A deca vam polako idu napolje. Svaka cast na pameti. Apsolutno vam niko nije kriv za situaciju u kojoj ste. NI-KO.

 3. Mark says:

  Nije tvoje da se pitas dokle ce narod da trpi zbog Kosova..vec se pitaj dokle ce lopovcine i hohstaplere kao sto si ti i tvoja druzina Srbija da trpi !!!

 4. deda mraz says:

  Svi su sada podvili rep i nasi petokolonasi i ovi Nato fasisti i samo im jos blagoslov Rusije treba a kinezi nisu ni bitni jer oni su uvek suzdrzani.Sad je kristalno jasno da ovo sve sto se desava na kosovu je dogovor nasih petokolonasa i Nato fasista a glupi sipci su samo statisti u ovoj prici.

 5. Saša says:

  Kratak postupak.

 6. Monster haubica says:

  Eto vidite , sve će to na kraju biti u najboljem redu. lijepo će se svi pitati i dogovoriti kako će sa Kosom....., svi osim vas srbijanaca , jer da se vas pita tome nebi bilo kraja.

  • Velika Metla says:

   Neka si ti hrvatiJArCU nama došao blebetati,ne,kod tvojih predaka Srba!

 7. padre says:

  Nešto imi jemuka od te njihove "konstruktivnosti"!Možda su tapkali, dok jim je on pevao!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *