УДАРНА ВЕСТ – Дачић премијер Србије!

UDARNA VEST – Dačić premijer Srbije!

28 maja 2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu pred Narodnom skupštinom i 31. maja preuzeti dužnost predsednika, a kako sada stvari stoje, svečana inauguracija najverovatnije će biti organizovana 24. juna, saznaje nezvanično „Blic“.

Od 31. maja, pa do obelodanjivanja imena novog premijera, dobićemo i novog vršioca dužnosti premijera, prvog potpredsednika Vlade Ivicu Dačića.

Scenario da se premijer Srbije sa čela Vlade seli u kabinet predsednika Srbije biće svojevrsni presedan, a prvi put će se dogodi kao i da jedan saziv Skupštine bira dve vlade, pa se postavlja pitanje kako će sve u praksi biti organizovano.

Bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević kaže da je jedna od mogućnosti i da Vučić podnese ostavku, ali to nije opcija jer bi to onda sa sobom povuklo i pad Vlade.

– Ostavka premijera nije potrebna. Kada Vučić izgovori poslednju reč predsedničke zakletve pred poslanicima u Narodnoj skupštini, od tog trenutka više ne može da bude ni na jednoj drugoj javnoj funkciji, prema članu 115 Ustava Srbije koji određuje da predsednik ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. Vučić kao predsednik onda daje mandat novom premijeru da u roku od 30 dana sastavi vladu – objašnjava Ivošević.

Kako zakon nalaže, kada Vučić položi zakletvu, Vladu će u ime premijera do izbora novog voditi prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

– Ako se do 1. jula ne izabere nova vlada, onda ne preostaje ništa drugo nego da se raspišu novi izbori. To se sasvim sigurno neće desiti jer je već najavljeno da će 20 dana pre isteka roka biti objavljeno ime mandatara, a taj mandatar onda treba da oformi novu vladu koja će dobiti verifikaciju od parlamenta – kaže Ivošević.

Premijer Aleksandar Vučić je, kada je govorio o inauguraciji, rekao da bi voleo, kada bude svečana inauguracija, kao predsednik da dočeka i nove ministre. Inače, on najverovatnije neće dugo ostati u kabinetu na Andrićevom vencu, a vrlo verovatno je da se odatle preseli u Palatu „Srbija“, u Titov kabinet.

KOMENTARI7 komentara

 1. punca says:

  Dačić premijer Srbije!?s'tim je SRBIJA GOTOVA !

 2. Dondon says:

  Oa ovo po sluzbenoj duznosti...nije bas da ga jr Vucic imenovao. Medjutim ovo je ocekivano.

 3. miroslav says:

  Nista novo u zemlji Dembeliji. Ko god bio i dalje ce Srbija da tone. Sa ovakvima nista ne treba ocekivati drugo.

 4. Radikal says:

  Pa jedini on i moze da to odradi bolje od ostalih nemapojmovica.

 5. Ljiljana says:

  Dacic ce nas pribliziti Rusiji. To je ono sta narod zeli.

 6. doka says:

  Dali je premijer ili predsednik vlade i preziden tj.predsednik.Rekao je neki od srpskih kraljeva.Lasno je državu i zemlju izgubiti,ako jezik izgubiš....ne postojiš.Dali je ovaj narod suicidan narod,svestan ili usud.

 7. Janko says:

  Mi trebamo uspostaviti i cvrste veze sa Sj Korejom i Kimom. Nije zgorega nabaviti neku nuklearku jeftino a to bi i predsjedniku Kimu odgovaralo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *