УДАРНА ВЕСТ! Египатски парламент одобрио слање војске у Либију: ПОЧИЊЕ КРВАВИ СУКОБ СА ТУРСКОМ

UDARNA VEST! Egipatski parlament odobrio slanje vojske u Libiju: POČINJE KRVAVI SUKOB SA TURSKOM

20 jula 2020

Egipatski parlament odobrio je danas raspoređivanje vojnika izvan zemlje, nakon što je predsednik te države Abdel Fatah el-Sisi zapretio vojnom akcijom protiv snaga u Libiji, koje podržava Turska.

AP ocenjuje da bi takav potez mogao da dovede do direktnog sukoba Egipta i Turske, bliskih saveznika SAD koji podržavaju rivalske strane u sukobima u Libiji.Egipatski predsednik rekao je da strateški važan, priobalni grad Sirt u Libiji, predstavlja „crvenu liniju“ i upozorio da bi napad na taj grad podstakao Kairo da vojno interveniše kako bi zaštitio svoju zapadnu granicu sa tom naftom bogatom zemljom.

Egipatski parlament, u kojem većinu imaju imaju pristalice El-Sisija, odobrio je planove da se pošalju vojnici kako bi „odbranili nacionalnu bezbednost Egipta“.

El-Sisi i američki predsednik Donald Tramp saglasili su se danas da je potrebno održati primirje u Libiji i izbeći eskalaciju između snaga koje se tamo bore, saopštile su egipatske vlasti.

Sisi i Tramp razgovarali su telefonom, dok je egipatski parlament održao zatvorenu sednicu na kojoj je odlučivao o vojnom angažovanju, rekao je novinarima predsednik skupštine, Ali Abdelaal, prenosi Rojters.

Rat u Libiji otpočeo je 2011. godine kada je pobunom u zemlji, koju je podržao NATO, svrgnut s vlasti Muamer Gadafi, koji je kasnije ubijen.

Zemlja je danas podeljena između vlade na istoku, koja je u savezništvu sa vojnim komandantom Kalifom Haftarom, i one na zapadu, u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Istok ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije, a zapad podršku Turske, Katara i Italije.

KOMENTARI6 komentara

 1. Rista says:

  Nisam razumeo jel dobio dozvolu od Trampa da muva Erdogana ili nije? To što su se "složili" je samo nedefinisano odnosna i politički korektna izjava. Ko kad ja kažem "treba se boriti protiv nezgodnih elemenata prirode i društva". To sam ja izjavljivao dok sam bio mladi komunista u usponu i dobio uvek komunistički aplauz, mada ni danas nemam pojma šta sam onda teo reći. Tile me naučio kako da muvam naivne tipove. Dobro, na kraju sam ga razočarao i pobego posle 74. i posto revolucionar. Tata me nagovorio iako ništa nije rekao nego je samo skočio posle donošenja ustava 74. i nešto ružno i antikomunistički mrmljao nervozno špartajući avliju. On ipak nije pobego nego nastavio da plaća svome odbeglom sinu članarinu SKJ sve dok nije umro. Dakle, moj miljenik SiSika je pitao Trampa. Pa ne znam onda...Možda Erdogan zna odgovor ali mislim da mu se ipak ne sviđa.

  • Slobodanka says:

   Egipat ima pokriće za vojnu akciju u Libiji na osnovu odluke i poziva Libijskog parlamenta. Libija ima dva režima: Vladu u Tripoliju (Vlada nacionalnog jedinstva) na severozapadu zemlje i Parlament u Tobruku na istoku zemlje. Ovaj parlament ima međunarodno priznanje. Najpre je libijski parlament u Tobruku odluku prema kojoj u slučaju nužde egipatska vojska može izvršiti vojnu intervenciju u toj zemlji. „Mi se pozivamo na usaglašene napore dva bratska naroda libijskog i egipatskog, kako bismo naneli poraz okupatoru i očuvali našu zajedničku sigurnost i stabilnost u našoj zemlji i regiji" stoji u izjavi libijskog parlamenta. U toj izjavi naglašava se da egipatska vojska ima pravo mešanja da bi zaštitila libijsku i egipatsku nacionalnu sigurnost" i poslali su zvaničan zahtev Egiptu. Onda je na osnovu ovog poziva egipatski parlament izdao zvanično odobrenje Al Sisiju. Egipat ima potpuno pravo da se uključi u rat u Libiji ako to bude potrebno. Za očekivati je da će Turska odustati od planiranog napada na Sirt i Al Džuvru. Ako Turska ipak krene naći će se u sukobu sa egipatskim snagama i na kopnu i na moru. U tom sukobu neće moći da računa na pomoć NATO-a jer će Francuska i Grčka sigurno blokirati kolektivnu odluku u prilog Turskoj i radije će podržati akcije Egipta nego njihovog turskog saveznika, posebno zato što je Pariz već zvanično osudio akcije Turske u Libiji i Erdoganove akcije nazvao agresijom. Turska još nije pokazala spremnost da popusti i da odustane od svog plana za osvajanje Sirta. Sjedinjene Države sada ulažu značajne napore da izbegnu takav scenario koji bi naneo ogromnu štetu NATO alijansi jer to bi bila korist za Rusiju. Ali na kraju, lopta je na turskoj rani i Erdogan će odlučiti hoćemo li videti sledeću fazu stabilizacije libijskog sukoba ili će nadjačati želja Turske da dobije libijsku naftu.

  • Slobodanka says:

   Ako Erdogan ipak krene u napad na Sirt i sukobi se sa egipatskim snagama, a zatim ne dobije podršku NATO-a > to bi bio razlog da Turska napusti NATO vojnu alijansu. Ovakva mogućnost sigurno ne odgovara SAD-u. AL-Sisiju ne treba dozvola od Trampa da muva Erdogana, nego zbog neslaganja unutar NATO-a i kompligovane situacije na celom Bliskom istoku uključujući i Libiju, Tramp je taj koji je već smuvan.

 2. milorad2 says:

  to se očekivalo svaki čas,egiapt je ionako imao pokušaj uvoza arapskog proleća iz libije i nikako ne može dopzvoliti da se to ponovi makar spalili celu libiju ZAPADNO od sirta.Upravo taj pokupšaj izvoza nereda u egipat je i nateerao generala haftara da se okrene protiv onih sa kojima je do juče radio na rušenju gadafija tu je on shvatio kako su izigrani od strane USA a naročito odstrane engleza koji su i POLRALI libijsko zlato i pare u londonu deponovane:)To je bio i jedan ofd glavnih razloga "libijskog arapskog proleča" onbična pljačkaška operacija i pohod na suverenu državu, kao mongoli sa džingis-kanom se ponašaju iz londona i EU.

 3. Beli Orao says:

  Oni tj. Zapad nisu nikad bili drugačiji oni su od postanka bili i ostali pljačkaši , vratite točak od vremena Babilona pa dalje do Mesapotanije , pa Persije do Egipta , Grčke tj . Ilirskog carstva sve te države tj carstva su na kraju opljačkani od Rima , Londona , Pariza [ Afrika ] , Lisabona, Kopenhagena , Berlina , svi su osvajali pljačkali i na kraju Amerikanaca uz sve ove gore navedene !!!

 4. uddu says:

  Egipat je imao bolju vojsku i vojne vođe u vreme faraona nego danas.Pa Izrael ih je spržio za par dana 67-e i 72-e !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *