УДАРНА ВЕСТ – Ердоган добио одговор од Русије: “Твоја војска је илегално у Сирији, знаш шта треба да урадиш”

UDARNA VEST – Erdogan dobio odgovor od Rusije: “Tvoja vojska je ilegalno u Siriji, znaš šta treba da uradiš”

3 marta 2020

Rusija je jedina zemlja čije su trupe legalno u Siriji, podsetio je portparol predsednika Rusije, Dmitrij Peskov u ruskim medijima.

Tako je predstavnik Kremlja prokomentarisao izjavu turskog lidera Erdogana, koji je predveče pozvao predsednika Vladimira Putina da pusti Ankaru „licem u lice“ sa sirijskim vlastima.Peskov je primetio da Rusija deluje u regionu na zahtev legitimnog sirijskog rukovodstva.

“Prisustvo drugih vojnih snaga drugih zemalja u Siriji suprotno je normama i principima međunarodnog prava” , rekao je.

Portparol ruskog lidera je naglasio da se sirijska vojska bori protiv terorista, za koje se Turska obavezala da će deaktivirati kao deo sporazuma u ​​Sočiju. Takođe je istakao da teroristi u Siriji vrše udare na ruske vojne objekte.

“Stoga će se, uprkos bilo kakvim izjavama, borba protiv ovih terorističkih elemenata nastaviti”, rekao je Peskov.

Pored toga, portparol Kremlja rekao je da bi se Putin i Erdogan trebalo da sastanu u Moskvi sledeće nedelje. Na njemu će ruski i turski lideri uporediti svoja gledišta u pogledu primene sporazuma iz Sočija i preciziraće koje ranije obaveze strane moraju da ispune.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI11 komentara

 1. M says:

  Ruska poruka Turskoj je pravno i geopolitički ista kao kad bi USA ušla svojom vojskom u Ukrajinu na poziv legalnih vlasti Ukrajine,i istu poruku uputila Rusiji!Tako ni Turska to neće progutati,nego će nastaviti intervenirati u Siriji,tj.štititi svoje interese!Kao i Rusija u Ukrajini!Ili USA tisućama kilometara daleko,na svim stranama svijeta!Ovisno kolku tko ima hrabrosti i batinu!Ili misli da ima!A obično se tu mnogi preračunaju,kad shvate da onaj drugi ipak ima dužu batinu!Tako će i Turska,ali vjerovatno ne odmah u prvoj rundi,jer će joj pomoći saveznici na koje računa i zbog čega je hrabra,nego tek kasnije,kad i to postane nedovoljno,kad se stvar rasplamsa!

  • Miraš says:

   Baš si kvarnjački zalepio ono što se ne lepi. Ukrajina je država kao što je Sirija država, a Idlib je tek jedna od 14 pokrajina Sirije, kako oni kažu muhafaza ili governorate. Čak ne postoji ni nekakav poziv većine naroda iz muhafaze Idlib upućen prema Turskoj. Dakle država Sirija je pozvala Rusiju da joj vojno pomogne, a Erdogan nije pozvan od strane DRŽAVE Sirije i nema šta da traži sa svojom vojskom u Siriji. Erdogan je vlasnik zloglasne sirijske Al Kaide u Idlibu koja je počela da gubi teritorije tokom ofanzive SAA i njoj je Erdogan potrčao u pomoć sa turskom vojskom. Dakle spao si na to da požrtvovano braniš najokorelije glavosekače iz sirijske Al Kaide.

  • Miraš says:

   Rusija u UKrajini??? Država Rusija, tačnije država Ruska Federacija, ne interveniše u Ukrajini, nego u Ukrajini živi više od 8 miliona Rusa, najviše ih ima u istočnoj Ukrajini i oni su se pobunili zbog nasilne smene vlasti na Evromajdanu u Kijevu početkom 2014 godine. Medju pobunjenicima ima i Rusa i Ukrajinaca! Kod njih je karakteristična podela ko je za Istok, a ko za Zapad, tojest nije u pitanju samo nacionalna podela kao što razni balkanski glupaci trabunjaju. Kako vreme odmiče čuli smo mnogo toga kako je Evromajdan kvarnjački napravljen te ispada da stanovnici Donbasa bili su baš u pravu što su se pobunili protiv te nasilne smene vlasti. Rusi žive u Ukrajini i Rusi žive u susednoj Rusiji, a zapad to zloupotrebljava da optužuje Rusiju da je ona kriva za pobunu u Donbasu.

  • Gardista says:

   Jado, kakve si to bunike pojeo. Sta ovo ispada iz tebe....jado.

  • Gagi says:

   Ovo su takve logicke i moralne malverzacije da normalan covek nije u stanju da bilo sta komentarise. Rusija se uporedjuje sa USA i Turskom, zemljama istorijskih kolonizatora i ubicama drugih naroda. Danas je moguce da se javno propagira svakakva budalastina bez ikakvih posledica, to je taj "civilizacijski domet" slobodnog izrazavanja zapadne "kulturne" civilizacije. Zapravo, stimulisu se laz i prevara, stvaraju se krize i gde ih nema, poznata nam je ta vekovna "kultura". Zaiasta je duhovno bolesna i neverovatna logika svih onih koji smatraju da su samo oni "obdareni" za dobar zivot na ovoj planeti. Hajde da najzad zivot svedemo na fizicki smisao "batine". Neki drugi ce proizvoditi hranu i sve drugo za ljudski opstanak, mi odabrani cemo sicilijanskom logikom sve to otimati i srecno ziveti. Batina je oduvek imala dva kraja.

  • ClLE says:

   Bujrum. Ce malo morgen Amer uci u Ukrajinu da rizikuje nuklearni udar i eskalaciju. Nece s njmeackom a nekmoli Ukrajinom.

  • Miki says:

   O kakvoj Ukrajini ti govoriš ? Rusija nije ušla u Ukrajinu , već fašisti žele da unište Ruski narod . U Siriji je Turska ušla na tudju teritoriju koji želi da okupira , a Rusija se je tamo po pozivu domaćina i već 5 godina se bori protiv terorista , TERORISTA . Turska nema nikakve šanse i sada pokušava da se časno izvuče iz Sirije . Ovih 55 ubijenih turčina i na 10_tine uništene tehnike im je bilo samo upozorenje . Rusiji je lakše da se bori protiv Turske nego protiv terorista , koji su pod zemljom i teško ih je naći. Tako da , kao što je u Sociju ljubio ruke 2015 caru , tako će i sada . Dobit će neki sitan kolač , oko granice u Idlibu , kao što je dobila mešovite patrole u području gde su kurdi

 2. Slobodanka says:

  Odsad Erdogan će moći da bira da li će se turska vojska povući iz sirijskog Idliba RANIJE ili KASNIJE. Ako odabere KASNIJE time bira i veći rizik za sebe lično. Najpre rizikuje koliki će biti broj poginulih i ranjenih vojnika Vojske Turske MANJI ili VEĆI. Zatim rizikuje potpuni poraz na tudjem terenu u susedstvu što bi bila nacionalna sramota Turske. Sigurno i tursko društvo ima prag osetljivosti na bol za svojim najmilijima, a na to ako se doda i očigledan vojni poraz na tudjem terenu, to su dva ozbiljna razloga za kraj Perdoganove vladavine. Što bude ludji to mu je bliži kraj.

 3. Miraš says:

  Specijalni američki predstavnik za Siriju James Jeffrey: Mi smo spremni da ponudimo Tursku sa municijom za bitku u Idlibu. Dakle Amerikanci će gurnuti Erdogana u rat koji će Erdogan kadtad izgubiti. Ali Amerikanci time prvenstveno kupuju vreme za svoju prisutnost u istočnoj Siriji i još važnije razbijaju dosad postignuto zbližavanje izmedju Turske i Rusije. Šta će do kraja biti sa Erdoganom i sa Turskom? To Amerikance najmanje brine, jer najvažniji su američki interesi.

  • Stana says:

   A kad Amerikanci daju svoju municiju, onda korišćenje te američke municije neće proizvoditi nove izbeglice? Ah, kakav kvalitet. Takvu "blaženu" municiju nema ni jedna armija sveta.

 4. M says:

  Niti branim Al-Kaidu,niti bilo koga,a niti požrtvovno!Samo velim da bi i legalno izabrana Ukrajinska vlast(Zelenovski)mogla legalno pozvati USA-NATO vojsku u Ukrajinu,i oni tamo doći legalno!Kao i Rusi u Siriju!Pa bi i Ruska vojska koja bi bez poziva ušla u Ukrajinu,bila ista kao i Turska u Siriji,ali bi također ušla,jer bi branila svoje vitalne interese i obstojnost!A to sve kažem samo zato da usijanim glavama objasnim da Turska neće odustati od odbrane svojih interesa u Siriji,jer se tiču njene obstojnosti,a pri tom računa i na svoje saveznike!Kao što i Izrael to isto čini u Siriji i također neće odustati zbog istih razloga!Tako da su USA i Ruski razlozi minorni prema ovima,a ipak su i oni u Siriji i šire,i sad se svi čude jedni drugima,i svatko ima svoje opravdanje,a zapravo interes!I uopće ne vjerujem da će se mirno dogovoriti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *