УДАРНА ВЕСТ! ЕРДОГАН: Незадовољни смо преговорима с Русијом, крећемо у нову акцију у Сирији

UDARNA VEST! ERDOGAN: Nezadovoljni smo pregovorima s Rusijom, krećemo u novu akciju u Siriji

19 februara 2020

Turska nije zadovoljna pregovorima s Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je da počne vojnu operaciju u toj oblasti, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Ukoliko zemlje sa kojima vodimo pregovore ne učine ništa u Idlibu, mi ćemo preuzeti stvari u svoje ruke. Za sada nismo videli nikakve rezultate pregovora koji bi nas zadovoljili. U potpunosti smo spremni da pokrenemo svoju operaciju u Idlibu, pitanje je samo vremena. Možemo je započeti u svakom trenutku, to je za nas od ključne važnosti“, rekao je on.Turski predsednik je dodao i da je o mogućoj operaciji u Idlibu razgovarao i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

„Idlib nećemo ostaviti režimu koji očigledno ne razume našu odlučnost. Rešeni smo da pretvorimo Idlib u bezbedno mesto za civile i za Tursku, po svaku cenu“, zaključio je Erdogan.

Prethodno je saopšteno da je Erdogan pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog lidera Bašara el Asada kako bi obustavio ofanzivu sirijske vojske u Idlibu i do kraja februara napustila zonu gde su razmešteni turski kontrolni punktovi.

Istovremeno, Erdogan je zapretio da će, ukoliko se to ne dogodi, pokrenuti vojnu operaciju u toj sirijskoj provinciji.

Inače, prva faza pregovora o Idlibu održana je prošle sedmice u Ankari i to u svetlu eskalacije tenzija na severozapadu Sirije. Druga faza održana je početkom sedmice u Moskvi.

KOMENTARI9 komentara

 1. persida says:

  Kas padne Putin, ovaj ludak nece trajati ni dva dana.

  • Slobodanka says:

   Erdogan zna zašto provocira sukob i rat sa Rusijom! Zar baš moraš da budeš toliko glup/glupa??? Ako je Turska u stanju rata ona može da zatvori izlaz iz Crnog mora ratnim brodovima svih crnomorskih zemalja. Turska na to ima i međunarodno pravo po Konvenciji iz Montrea iz 1936 godine. Sigurno nije cilj svega toga da Turska bude zaštićena od malene Gruzije ili od Moldavije. To znači da u slučaju rata i eventualnog nasilnog izlaska ratnih brodova Rusije iz Crnog mora tome bi se protivile i velike sile poput SAD, V.B. itd. Za Rusiju bi to značilo da njeni ratni brodovi ne mogu da plove do obala Sirije brzo i efikasno kao dosad, a za neprijatelje Sirije to bi bila odlična prilika da Siriju ponovo zgrabe i konačno raskomadaju.

   • persida says:

    Ako je tako, onda neka Putin prizna da je Turska jaca i neka nastavi da se poltronise Erdoganu. Nema trece, osim u dosadnim tekstovima smarajuce Slobodanke.

    • Slobodanka says:

     Aha, kako si brže bolje kapitulirala, kao 5-oktobraši. I u takvim uslovima Rusija može da vodi rat u Siriji, ali se vodi računa o takvim mogućim zamkama. Za tebe je smarajuće čim imalo treba koristiti rezonovanje, verovatno zato što su ti veoma siromašni kapaciteti za razmišljanje. Zato je i Ukrajina često provocirala sukobe, poslednji put kod Kerčkog moreuza. Verovatno je to dobila u zadatak od američkih i britanskih jastrebova. Zato ne ide ni da Rusija izvrši okupaciju Ukrajine što su mnogi priželjkivali radi zaštite ruskog stanovništva u Ukrajini. Rusija i Ukrajina obadve su crnomorske zemlje. Ako se dve crnomorske zemlje nadju u ratu isto sledi zaraćenim crnomorskim zemljama zabrana izlaska njihovih ratnih brodova iz Crnog mora. Ukrajina je sa slabom ratnom flatom, nego SAD i NATO priželjkivale su takav rat da bi ograničile izlazak ruskih ratnih brodova iz Crnog mora. A Turska je još više privilegovana po toj konvenciji.

 2. Zoran says:

  Pobesnelo ture neko mora da lupi po glavudzi

 3. Slobodanka says:

  Od početka sirijskog rata Turska je imala zadatak da učestvuje u komadanju države Sirije. Sada se vidi istovetan kontinuitet Turske na tim starim zadacima > zato Erdogan ne dozvoljava da Sirija preuzme kontrolu nad preostalim zapadnim delom pokrajine Alepo (manji gradovi: Atarib i Dar Taazza) i nad pokrajinom Idlib, ukupno oko 3500-4000 km2. Danas je manje aktivnosti snaga SAA, osim što gađaju sa teškom artiljerijom baš ta dva pomenuta grada. Bilo bi jako dobro za sledeće značajne uspehe snaga SAA da ubrzo osvoje i Atarib i Dar Taazza. Rade baš ono što treba. Neka im je sa srećom.

 4. Slobodanka says:

  Po čemu samo aktivnosti vojske SAA proizvode izbeglice, a aktivnosti vojske Turske uopšte neće proizvoditi izbeglice? Da li vojska Turske može biti nekakva najnežnija vojska koju je svet dosad video? Koja je svrha Putinove saradnje sa Turskom, ako Erdogan nastavlja po starom? Jedino u tome da Turska zbog značajne saradnje sa Rusijom oklevaće kad i kako da udari po Siriji, i još nadajući se da će se o svom drskom mešanju nekako dogovoriti mirnim putem. Konkretno u slučaju Idliba Turska unazad 10-tak dana dok je obavljala dva pregovara sa Moskvom već je izgubila najbolje vreme za vojni udar po sirijskom Idlibu, ali još uvek može da napravi štetu. Sada iz primera Turske vidi se istina da države prikriveni sponzori terorizma, kad ti teroristi budu poraženi ili su pred porazom, da njihovo mesto na terenu nastoje da zauzmu te države-sponziri vršeći direktnu i otvorenu agresiju na Siriju. Izrael se isto tako ponaša. Od leta 2018 nema ni "zelenih" ni "crnih" terorista na jugu Sirije ali zato bombarduje izraelska avijacija i dan-danas pod lažnim izgovorima.

 5. M says:

  Kao što Rusija nije samo gledatelj situacije u Ukrajini(tj.na svojim granicama),ili USA u Venecuela(svom dvorištu),tako ni Turska u Siriji!Tako svaka država koja pretendira biti sigurna,jaka i nezavisna!Osim ako se ne prekombinira,kao Šeki u nogometu!

  • Miraš says:

   Nije to tako. Rusija tamo sastavlja napola raskomadanu Siriju, a Turska se tome protivi. Oblast države Turske Hataj je zapadni sused sirijskog Idliba. Ali i Hataj je nekad pripadao Siriji pa ga je Turska preotela 1938 pred drugi svetski rat i to od Francuske koja je tad upravljala Sirijom. Sirijci iz Hataja posle toga masovno su napuštali svoje domove i naseljavali druge oblasti Sirije. Sada Turska kao da bi da nastavi veoma sličnu otimačku praksu ali nad Idlibom. Osim toga od početka sirijskog rata Turska je zajedno za SAD i NATO učestvovala u krvavom piru nad Sirijom, ali uglavnom preko terorista. Sad kad terorista sve više manjka glavna krmača se pojavljuje sve više direktno. Turska nema poziv države Sirije da se na teritoriji Sirije pojavi sa svojom vojskom, nego Turska se tu uporno ubacuje indirektno preko astanskog formata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *