УДАРНА ВЕСТ! Ердоган одбио Трампову понуду! ТУРСКИ ПРЕДСЕДНИК У БЕЛОЈ КУЋИ ИЗГОВОРИО ОНО ШТО РЕТКО КО СМЕ

UDARNA VEST! Erdogan odbio Trampovu ponudu! TURSKI PREDSEDNIK U BELOJ KUĆI IZGOVORIO ONO ŠTO RETKO KO SME

15 novembra 2019

AMERIKANCI su pokušali da 2016-te vojnim udarom svrgnu Redžepa Tajipa Erdogana, a sada su pokušali da podmite njegov režim.

Ponudili su mu 100 milijardi dolara u zamenu za odustajanje od ruskih zenitnih raketnih sistema S-400. I, turski lider je odbio. Ne do kraja otvoreno. Ne previše grubo, ali je odbio.Uprkos tome što je ponuda došla od Donalda Trampa lično.

Erdogan je u Vašingtonu saopštio da Ankara ne može da odustane od S-400. Pritom je SAD – kao `toplu oblogu` – ponudio spremnost svoje zemlje da kupi i američke zenitne raketne sisteme „Patriot“.

Potom je objasnio: „Rekao sam (Trampu) da ćemo kupiti i sisteme `Patriot` – ako nam budu ponuđeni pod prihvatljivim uslovima. Rekao sam i da smatram potpuno nepravilnim (američki) zahtev da se odreknemo S-400. Za nas ne dolazi u obzir da se odreknemo S-400 u korist `Patriota`“.

Uprkos ovom `dvostrukom odbijanju` – Tramp je omekšao poziciju Bele kuće povodom turske kupovine američkih lovaca pete generacije F-35.

I Bela kuća, i Stejt departman, i Pentagon proteklih meseci su pretili Ankari: ili F-35 ili S-400 – ne može oboje.

Erdogan je ocenio da je sada Trampova pozicija „pozitivnija“:

„Mi smo predložili formiranje zajedničke komisije za rešavanje pitanja S-400. SAD nam i dalje govore da S-400 nije kompatibilan sa F-35 i da nam zato te avione ne mogu (pro)dati. Međutim, Trampov novi pristup je produktivniji“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Slobodanka says:

  Tramp ne sme da odreaguje na Erdoganovo odbijanje primenom sankcija te zato priča o nekakvom nastavku pregovora. Ako bi primenio sankcije na Tursku, onda će ona podneti zahtev za izlazak iz NATO-a. Ta rocedura izlaska traje oko godinu dana. SAD bi morale da napuste turske vojne baze i naravno da odnesu i one nuklearne bombe. Gube jakog saveznika i fantastičnu teritoriju Male Azije (poluostrvo na kom je Turska) za izvođenje napada na bliskoistočne zemnje, eventualno jednom na Rusiju, a odatle se vrši i kontrola Evrope (južno krilo NATO-a čine Turska_Grčka_Italija). Trampu sada ne treba veliki cirkus ako bi Turska podnela takav zahtev jer dogodine su izbori u SAD, te kupuje vreme. Ne treba mu to ni na duže staze jer ući će u istoriju SAD kao onaj koji je hegemoniju SAD odveo u slabljenje i nestanak.

 2. Slobodanka says:

  Ali nakon izbora, ako na njima pobedi, Tramp bi mogao da zaigra podlije a i žešće protiv Erdogana sa ciljem da na čelo Turske dodje neko drugi i naravno taj bi bio lojalan Americi. No, Amerika sve više gubi svoju snagu, naredne godine malo ko će pričati da je SAD vodeća svetska sila. - Oni koji su u to verovali biće tužni i jadni. Još malo pa će i Nova godina.

 3. Miraš says:

  Erdogan da je sada pristao na "penzionisanje" upravo nabavljenog S-400 dobio bi baš veliki minus kod kuće. Takodje jasno mu je da se dogovorima sa Amerikom ne sme verovati da će trajati i biti stabilni. Sam Tramp ume da obeća pa da razobeća. Rekao je da povlači vojsku iz Sirije i Avganistana, a nikad da je povuče. Zatim šta će se desiti ako Tramp ne pobedi na izborima? Sledeći predsednik SAD uradiće ono što Tramp nije uradio tj. lupiće sankcije Turskoj.

  • Aleks says:

   Možda je to samo lulava igra Sad i Turaka da mogu posle ameri da dođu do sistema u turskoj. Kao mi vam branimo a vi kontrirate turska je u Natu

   • Miraš says:

    U pitanju je zarada najbogatijih američkih korporacija. Tramp je i komercijalista, on želi da proda Turskoj avione F-35, a ako sankcioniše Tursku ništa od tog velikog posla. Ako ste mislili da Ameri u turskom dvorištu dodju do nekog komada S-400 te da ga ispitaju, mislim da Turska na to ne bi pristala. Osim toga takvi uredjaji pa još namenjeni za prodaju drugim državama, verovatno imaju neku zaštitu.

   • Miraš says:

    Još nezgodnije bi bilo da Turska preda S-400 na uvid Amerima. Da li Turskoj treba i Rusija za neprijatelja, a jasno je da Amerika im nije prijatelj? ... Turska se neće tako igrati jer koliko god da hoće ili neće saradjivati sa Rusijom sada je jako nezgodno da se povlači od korišćenja S-400. Zašto bi pravili budale od sebe? Ako se zamere Rusiji ona više neće štititi Tursku, a Amerika će dobiti odrešene ruke da dokusuri Tursku. Godine 2016 nisu oni hteli samo da smenu Erdogana, nego SAD odavno planira komadanje države Turske, a računaju sa turskim Kurdima kojih ima 16-17 miliona ili još više.

 4. persida says:

  Nemaa vise razlike izmedju zemalja, lidera, ideologija… koje mi ovde ucitavamo. Sve se svodi na to ko ce kome da proda, da uvali, da podvali… Svi su isti, ako su u proslosti i bili razliciti, sada su svi sluge DOLARA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *