УДАРНА ВЕСТ – ЕРДОГАН ЗАПРЕТИО ИЗРАЕЛУ: Израел ће се угушити у крви!

UDARNA VEST – ERDOGAN ZAPRETIO IZRAELU: Izrael će se ugušiti u krvi!

31 jula 2017

Mitingu podrške Palestincima koji je održan u Istanbulu prisustvovalo je više desetina hiljada građana, objavila je turska agencija Anadolija, a prenosi agencija Fena.

Navodi se da je miting održan na Jenikapiji, uz podršku brojnih nevladinih organizacija, a postavljena je i velika platforma, kao i ekrani putem kojim su građani pratili dešavanja.

Mere bezbednosti su pojačane, a na ulazu su deljene zastave Turske i Palestine.

Navodi se da su na prostoru gde je održan miting bili uočljivi transparenti na kojima je pisalo „Izraelu, ugušićeš se u krvi“, „Neka je proklet Izrael“ i slično.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu branio je odluku da sa ulaza na sveto mesto u Starom gradu u Jerusalimu sklone detektore za metal i kamere nakon velikih sukoba, navodeći da je ta odluka u najboljem interesu za bezbednost.

– Slušam primedbe javnosti, razumem to kako se osećaju, znam da odluka koju smo doneli nije laka. Istovremeno kao premijer Izraela, kao neko ko nosi teret bezbednosti države na svojim leđima, obavezan sam da donosim odluke mirno i promišljeno – izjavio je Netanijahu na sastanku kabineta i u svom prvom obraćanju od kako su sve mere bezbednosti uklonjene sa ulaza u Hramovu goru, preneo je AP.

Kako je AFP prethodno izvestio, izraelska policija je u četvrtak objavila da su uklonjene sve nedavno uvedene bezbednosne mere postavljene na ulazu u sveto mesto.

– Policija je bezbednosne mere vratila na nivo pre terorističkog napada na Haram el Šarif, 14. jula – rekla je za AFP portparolka izraelske policije Luba Samri.

Vlada Izraela je početkom nedelje odlučila da ukloni detektore za metal koji su postavljeni na ulazu u sveto mesto.

Izraelski kabinet za bezbednost prihvatio je „preporuku svih organa bezbednosti da promeni proveru pomoću detektora za metal na bezbednosnu proveru zasnovanu na naprednim tehnologijama i drugim sredstvima“, saopštila je tada kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Izrael je detektore za metal postavio posle napada 14. jula u kojem su ubijena dva policajca.

Postavljanje tih metalnih detektora je dovelo do velike molitve Palestinaca ispred svetilišta u znak protesta, nakon čega je došlo do sukoba sa izraelskom policijom, a Vlada je tada saopštila da će ukloniti detektore.

Kako su agencije prethodno prenele, u sukobima između Palestinaca i izraelske policije na Hramovoj gori prošle nedelje su poginula tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je nožem ranio tri Izraelca, posle čega je upucan.

KOMENTARI2 komentara

  1. micky says:

    Sta ovo bi, ljudi moji sad na jedan put. Turcin poludjo nacisto. Da neko jevreima mora da zaprzi, mora al dje se nadje ovaj poturcenjak. Ako nema bolji on je preslab.

  2. M says:

    Pa nije pretio on nego plakati iz publike.Pa se to racuna kao folklor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *